Jan Malmsjö på Skansen på nyårsafton 2004. Foto: Roger Schederin
Jan Malmsjö på Skansen på nyårsafton 2004.  Foto: Roger Schederin

Malmsjö på Skansen -
så har var varit år för år

Publicerad

Han började 2001.

Sedan desshar Jan Malmsjö reciterat "Nyårsklockan" på Skansen i Stockholm.

Här är en sammanfattning av legendarens framträdanden år för år.

2001: Irriterad efter premiären

 

Premiäråret. Och tolvslaget blev något försenat: "Jag fick inte börja när jag ville. Det får inte bli så här" sa Jan Malmsjö till Expressen efteråt. Sedan firade han och hustrun Marie Göranzon med champagne och hummer.

 

2002: "Detta är ett hedersuppdrag"

Efter sitt andra år på Skansen började Jan Malmsjö bli varm i kläderna och berättade efteråt att han gärna vill fortsätta. "Detta är ett hedersuppdrag, det är alldeles enormt stort att få vara bärare av denna hundraåriga tradition" sa till Expressen.

 

2003: Digitalklockan visar alltid rätt

Tredje året och Jan Malmsjö prickade in tolvslaget exakt - tack vare sin digitalklocka som han ställt in noggrant. "Jag har haft det här digitaluret i alla år, det är därför jag vet att det varit fel förut" berättade han för Expressen efteråt.

 

2004: Känslosamt efter tsunamin

 

Efter tsunamikatastrofen i Sydostasien den julen var det ett tungt och känsloladdat nyårs­­tal på Skansen. Jan Malmsjö valde att hedra offren genom att ändra en rad i "Nyårsklockorna" till "ring själaringning över land och vatten, ring in sanningen för oss som famlar, ring våra tankar ut ur sorgens häkten".

 

2005: Slutade dikten för tidigt

Den här nyårsaftonen gick inte Jan Malmsjö som en klocka - han avslutade dikten för tidigt. "Vi väntar" sa han och tittade ansträngt på klockan. Efteråt var han ändå nöjd och berättade för Expressen att det gick bra.

 

2006: Trotsade depressionen

Trots smärta och depressioner efter två strokes läste Malmsjö "Nyårsklockan". "Hela min vänstersida är paj. Jag är inte förlamad, men vissa förmiddagar efter störtdykningar i svarta djupa hål på nätterna, kan jag knappt öppna ett brev" sa han till Expressen efteråt och tillade: "En cirkushäst är alltid en cirkushäst, även om han haltar."

 

2007: Satte fokus på gatuvåldet

Efter att den 16-årige Riccardo Campogiani sparkats ihjäl på Kungsholmen tidigare samma år bytte Malmsjö ut raderna "Ring ut till tystnad diktens gatularm, men ring till sångarhjärtan skaparglöden" mot "Ring ut det meningslösa gatuvåldets larm, ring till alla hjärtan kärleksglöden".

 

2008: Stoppad av hustrun

Finanskrisens tunga tid, ville Jan Malmsjö kuppa in ett budskap om chefers bonuslöner i sitt ny­årstal. Men han hindrades av sin hustru. "Jag sa 'ring ut hatet mellan rik och arm', men jag hade tänkt att säga 'ring in balans mellan bonusrik och arm'" berättade han för Expressen efteråt.

 

2009: Dansade disko efter sändning

Malmsjö läste dikten utan några större förändringar. Efter att tv-sändningen avslutats var han dock på ett strålande humör och dansade till diskomusik. "Det spritter i molekylerna" utbrast han till Expressens reporter efter sändningen.

 

2010: Kritiserade höga chefsbonusar

Malmsjö tog återigen upp tråden från finanskrisens 2008. Som för att markera tog han ett steg tillbaka och sa sedan: "Ring in balans mellan rik och arm". Efteråt berättade han för Expressen att han riktade sig mot chefers miljonbonusar. "När man ser dessa jävla bonusprojekt som finns, varenda människa är ju urförbannad på detta" berättade han. Han passade sam­tidigt på att påpeka att han kungen borde abdikera och låta kronprinsessan Victoria ta över samt att texten i nationalsången borde ändras.

 

2011: Dök upp extra tidigt och spexade

Förra nyårsaftonen valde Malmsjö att kommentera årets händelser innan "Nyårsklockan" - han dök upp på scenen en halvtimme före utsatt tid och bjöd publiken på en nyskriven text till en gammal revymelodi. "Nyårsklockan" präglades sedan av lekfullhet: "Ring, klocka, ring i bistra nyårs­natten mot rymdens norrskenssky och markens snö" läste Malmsjö och lade sedan snabbt till: "och tö".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag