Malmsjö: "Jag frågade en kille om kokain"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
För Expressens Pascal Engman berättar Jan Malmsjö om försöket att köpa kokain. - Jag frågade en kille om kokain när jag var i Los Angeles. Han sa "Du behöver bara gå runt hörnet". "Kan du göra det åt mig?", undrade jag. "Nej, det gör jag inte", sa han. Det hade varit perfekt att prova det i USA. Tyvärr, tyvärr. Jag ville verkligen prova på, säger han.
Foto: Ulf Ryd
Jan Malmsjö med frun Marie Göranzon."Mitt liv är ett kaos, som i viss mån hålls upp av Marie. Men nu måste jag ta tag i mitt liv och rensa upp så att mina barn och barnbarn slipper gräva i skiten", säger han.
Foto: Izabelle Nordfjell
Jan Malmsjö under sitt sista framträdande som värd för "Nyårsklockan".
Foto: Lisa Mattisson Exp

Jan Malmsjö tackade nej till Skansen och "Nyårsklockorna" för att slippa bli tvingad åt sidan.

För Pascal Engman berättar skådespelaren nu att han reser runt och "tar farväl" av sina favoritplatser.

- Jag har ingen känsel i pekfingrarna och tummarna. De fungerar inte. Att knäppa knappar tar en evighet. På teatern hade jag en påklädare som knäppte skjortorna, hemma är det Marie som hjälper mig.

- Jag tar vatten tack, säger jag.

Det går inte att ta miste på besvikelsen i Jan Malmsjös ögon.

- Jaja. Det är väl bra om du är klar i huvudet, suckar han och beställer in en Staropramen och friterade bläckfiskringar.

Senast vi satt och åt på det här sättet sa du att du ville prova kokain. Jag måste ju fråga - har du gjort det nu?

- Jag frågade en kille om kokain när jag var i Los Angeles. Han sa "Du behöver bara gå runt hörnet". "Kan du göra det åt mig?", undrade jag. "Nej, det gör jag inte", sa han. Det hade varit perfekt att prova det i USA. Tyvärr, tyvärr. Jag ville verkligen prova på.

Verkligen...

- Jag lärde mig att röka hasch av en afrikansk prins i Paris. Han tog med mig i sin bil och lärde mig alltihop. Hålla. Svälja. Andas in. Och ut. Det var en sån upplevelse. Jag tyckte jag svävade och såg färger. Men det var enda gången. Därför är jag inte rädd att prova kokain, för att jag kommer inte göra det igen. Även om Tommy Körberg sa till mig "gör det inte", haha. Han har ju erfarenhet.

Jan Malmsjö är nyligen hemkommen från en rundresa i västra USA, där han åkt helikopter över Grand Canyon, varit i Las Vegas, besökt fem olika nationalparker.

- Jag bodde ju där under tre år. Så jag åkte dit för att ta farväl. Jag är så jävla gammal att dit kommer jag inte mer.

Är det inte väldigt sorgligt att åka omkring att ta farväl av saker och ting på det sättet?

- Nej, jag ville inte längta tillbaka. Utan bara "adjö, tack för mig". Man måste ta farväl av vissa saker. Jag återupplevde så mycket, bara genom dofterna.

Vad tycker din hustru Marie (Göranzon) om att du gör så?

- Jag har ju inte tagit farväl av henne. Det är naturligtvis jag som kommer att gå först av mig och Marie. Det gäller att rensa upp. Mitt liv är ett kaos, som i viss mån hålls upp av Marie. Men nu måste jag ta tag i mitt liv och rensa upp så att mina barn och barnbarn slipper gräva i skiten.

Vad ska du rensa upp?

- Allt. Mina privata prylar. Allt jag haft beröring med. Mitt rum. Jag kommer inte ens in i det. Jag måste städa upp det och rensa. Det blir en lättnad att inte lämna skit efter sig. Jag kan dö i lugn och ro.

I fjol läste Jan Malmsjö in det nya året med bruten nacke.

Lider av fallet ännu

Fallet, som skedde i hemmet sommaren 2013, lider han fortfarande av.

- Jag har ingen känsel i pekfingrarna och tummarna. De fungerar inte. Att knäppa knappar tar en evighet. På teatern hade jag en påklädare som knäppte skjortorna, hemma är det Marie som hjälper mig.

Är det inte frustrerande?

- Jo, det är frustrerande. En av de där sorgesamma situationerna av ålderdom.

I år är det i stället Loa Falkman som läser "Nyårsklockan" på Skansen.

Tidigare sa Jan Malmsjö att han, som sina föregångare, ville "läsa tills han dog".

"Mitt barnsliga sätt att retas"

Men ett läkarbesök för årets hälsokontroll fick honom att tänka om.

- "Alla prov är bra", sa han. "Men levern", frågade jag. "Den är utmärkt", sa han. "Jag frågar för att Lasse Norén i sin dagbok betecknade mig som alkoholist".

Varför kallar du Lars Norén för "Lasse"?

- Det är mitt barnsliga sätt att retas med hans högfärd. Läkaren tog blodtrycket två gånger. Sen sa han "oj, du kommer bli hundra år". Då tänkte jag: "Ska jag läsa 'Ring klocka ring' till jag bli 99 år?". Nej, så får det inte vara. Människorna kommer ju att rasa. Ta bort honom! Det var då jag tog besluwtet. Det är bättre att gå själv, än att bli utknuffad, säger han.

Under 2015 ställer sig Jan Malmsjö på scen igen, när "Charleys tant" sätts upp på Gunnebo slott.

"Sprängfylld av energi"

Jan spelar mot Claes Malmberg.

- Varenda jävla atom av honom är sprängfylld av energi och glädje, säger Jan.

Du verkar både munter och vital själv måste jag säga.

- Äsch, jag gör mig till. Jag känner mig varken glad eller vital. Jag sitter och skådespelar. Åldersångesten. Jag har ångest. Det är inte samma sak som när jag var ung. Energin avtar. Allting annat avtar också. Jag behöver bara dö, så är det ingen jävel som kommer ihåg vem Jan Malmsjö var. Det är många ungdomar som inte vet det. Så obetydlig är jag. Det är tidens gång. Jag haft mina 15 minutes of fame. Det är jag nöjd med.

Tänker du mycket på döden?

- Jaaaa. I går var vi på min kamrat Göran Graffmans begravning. Han hade inte varit sjuk, plötsligt dog han. Man vet aldrig när det drabbar. Han var så vacker när han var ung. Vilka färger han hade. Jag sa "hej då du vackre yngling som jag var så avundsjuk på" och så knackade jag på kistan "men kul, det hade vi!".

Vad vill du hälsa de människor som saknar dig på nyårsafton?

- Ta vara på tiden. Eller som Karl Gerhard sa: gör guld av guanot. Skiten alltså.

Jan Malmsjö

Ålder: 82 år.

Yrke: Skådespelare och artist.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Familj: Gift med skådespelerskan Marie Göranzon, fem barn och barnbarn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.