Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännen berättar – sista mötet med Lill-Babs

Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Foto: EXPRESSEN
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Siw Malmkvist och Lill-Babs var nära vänner hela sina vuxna liv och fanns där för varandra ända till slutet. Nu ger Siw en ny bild av vänskapen men även konkurrensen som fanns mellan dem. 

Siw berättar också om Lill-Babs sista tid i livet.

– Hon gav sig fanken på att allting skulle gå – och det sa jag till henne också. Men sedan klarade hon inte av att vara hemma och hon fick komma upp på Stockholms sjukhem och då någon gång förstod vi att det inte gå, säger Siw i Söndagsintervjun i P1.

Första gången de träffades var på Hotell Knaust i Sundsvall 1953. Siw Malmkvist hade nyligen börjat sjunga och göra skivor – men de kände båda igen varandra. Ett kort från kvällen visar hur Lill-Babs bär Siw i sina armar.

De båda vännerna turnerade med föreställningen "183 år tillsammans" förra året och skulle fortsätta i vår. Siw kände till Lill-Babs hjärtflimmer och hjärtsvikt. Men vad de inte visste det var att hon hade cancer.


– Hur kan man ha så mycket cancer och inte ha ont någonstans? Det märktes ingenting. Så kom hon upp på sjukhuset och så förbättrades hennes värden och som hon alltid sa "allt går – utom nyfödda barn". Hon gav sig fanken på att allting skulle gå – och det sa jag till henne också. Men sedan klarade hon inte av att vara hemma och hon fick komma upp på Stockholms sjukhem och då någon gång förstod vi att det inte går, säger Siw i Söndagsintervjun i P1. 

Den sista tiden var det som om hon sov hela tiden, berättar Siw. Hon tittade upp lite i bland – men mest sov hon eller var som i dvala.

Lill-Babs, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson under deras senaste turné.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Nu har Siw fått säga hej då till en av sina bästa vänner sedan 60 år tillbaka. 

– Det känns så sorgligt. Vi får aldrig sitta och tjattra och snacka och skratta i gen. Får aldrig se henne mer. Jag har så svårt för att fatta det, säger hon till Söndagsintervjun i P1. 

Men det är med ett leende på läpparna som Siw minns Lill-Babs. De har haft roligt tillsammans – både utanför scen och på scen. Man kunde skoja med Lill-Babs på scenen utan att hon tog illa upp. Siw kunde säga "hon är ju jäkla snygg fast hon är så gammal". Och då var Lill-Babs den som skrattade mest.

Ett skämt som vännerna delade var att de skulle gifta sig. Det började någon gång när de hade roligt ihop och Lill-Babs sade till Siw "det är lika bra att vi gifter oss". Sedan började Siw underteckna meddelanden till Lill-Babs med "din blivande fru" och så fortsatte skämtet. 

Den nära vänskapen till trots så verkade de båda ändå inom samma genre och det fanns en viss rivalitet, beskriver Siw. Det handlade framför allt om att Siw tyckte att Lill-Babs var mycket snyggare och konkurrensen om låtarna.

Lill-Babs blev 80 år gammal.

Låtar som "April april", "En stilla hemvävd tös" och "Den som glad är" sjöng Siw först, men sedan har Lill-Babs sjungit dem och nu tror många att det är Lill-Babs låtar. 

Siw Malmkvist vann Melodifestivalen 1961 med "April april", men sedan valde SVT att skicka Lill-Babs för att framföra låten på finalen i Europa.

– Kan du fatta – hon kunde ju för fanken inte vissla ens. Jag förstår inte detta. Först vann jag med låten Augustin. Då skickar de Brita borg. Sen vann Östen Warnerbring med låten Alla andra från varandra, då skickar de mig. Sedan vinner jag med April april då skickar de Lill-Babs. Det var ett par år när det var så konstigt, säger Siw till Söndagsintervjun i P1. 

Men det var inget som de någonsin blev ovänner över, försäkrar Siw.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.