Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABFoto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
 Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Foto: EXPRESSENFoto: EXPRESSEN
 Foto: EXPRESSEN
Foto: CORNELIA NORDSTRÖMFoto: CORNELIA NORDSTRÖM
 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vännen berättar – sista mötet med Lill-Babs

Publicerad
Uppdaterad

Siw Malmkvist och Lill-Babs var nära vänner hela sina vuxna liv och fanns där för varandra ända till slutet. Nu ger Siw en ny bild av vänskapen men även konkurrensen som fanns mellan dem. 

Siw berättar också om Lill-Babs sista tid i livet.

– Hon gav sig fanken på att allting skulle gå – och det sa jag till henne också. Men sedan klarade hon inte av att vara hemma och hon fick komma upp på Stockholms sjukhem och då någon gång förstod vi att det inte gå, säger Siw i Söndagsintervjun i P1.

Första gången de träffades var på Hotell Knaust i Sundsvall 1953. Siw Malmkvist hade nyligen börjat sjunga och göra skivor – men de kände båda igen varandra. Ett kort från kvällen visar hur Lill-Babs bär Siw i sina armar.

De båda vännerna turnerade med föreställningen "183 år tillsammans" förra året och skulle fortsätta i vår. Siw kände till Lill-Babs hjärtflimmer och hjärtsvikt. Men vad de inte visste det var att hon hade cancer.

 

– Hur kan man ha så mycket cancer och inte ha ont någonstans? Det märktes ingenting. Så kom hon upp på sjukhuset och så förbättrades hennes värden och som hon alltid sa "allt går – utom nyfödda barn". Hon gav sig fanken på att allting skulle gå – och det sa jag till henne också. Men sedan klarade hon inte av att vara hemma och hon fick komma upp på Stockholms sjukhem och då någon gång förstod vi att det inte går, säger Siw i Söndagsintervjun i P1. 

Den sista tiden var det som om hon sov hela tiden, berättar Siw. Hon tittade upp lite i bland – men mest sov hon eller var som i dvala.

Lill-Babs, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson under deras senaste turné. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Nu har Siw fått säga hej då till en av sina bästa vänner sedan 60 år tillbaka. 

– Det känns så sorgligt. Vi får aldrig sitta och tjattra och snacka och skratta i gen. Får aldrig se henne mer. Jag har så svårt för att fatta det, säger hon till Söndagsintervjun i P1. 

Men det är med ett leende på läpparna som Siw minns Lill-Babs. De har haft roligt tillsammans – både utanför scen och på scen. Man kunde skoja med Lill-Babs på scenen utan att hon tog illa upp. Siw kunde säga "hon är ju jäkla snygg fast hon är så gammal". Och då var Lill-Babs den som skrattade mest.

Ett skämt som vännerna delade var att de skulle gifta sig. Det började någon gång när de hade roligt ihop och Lill-Babs sade till Siw "det är lika bra att vi gifter oss". Sedan började Siw underteckna meddelanden till Lill-Babs med "din blivande fru" och så fortsatte skämtet. 

Den nära vänskapen till trots så verkade de båda ändå inom samma genre och det fanns en viss rivalitet, beskriver Siw. Det handlade framför allt om att Siw tyckte att Lill-Babs var mycket snyggare och konkurrensen om låtarna.

Lill-Babs blev 80 år gammal.

Låtar som "April april", "En stilla hemvävd tös" och "Den som glad är" sjöng Siw först, men sedan har Lill-Babs sjungit dem och nu tror många att det är Lill-Babs låtar. 

Siw Malmkvist vann Melodifestivalen 1961 med "April april", men sedan valde SVT att skicka Lill-Babs för att framföra låten på finalen i Europa.

– Kan du fatta – hon kunde ju för fanken inte vissla ens. Jag förstår inte detta. Först vann jag med låten Augustin. Då skickar de Brita borg. Sen vann Östen Warnerbring med låten Alla andra från varandra, då skickar de mig. Sedan vinner jag med April april då skickar de Lill-Babs. Det var ett par år när det var så konstigt, säger Siw till Söndagsintervjun i P1. 

Men det var inget som de någonsin blev ovänner över, försäkrar Siw.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag