Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmbergs svar efter kritiken: ”Nya tankar”

”Jag ska inte sitta här och känna mig sårad. Men...”
Claes Malmberg och Nattalie Ström Bunpuckdee.
Foto: SVT / SVT
Claes Malmberg.
Foto: SVT / SVT
Nattalie Ström Bunpuckdee.
Foto: SVT / SVT

Claes Malmberg fick massiv kritik efter att ha skämtat om ”orten” i ”Parlamentet”.

I SVT:s ”Mötet” samtalar han med aktivisten Nattalie Ström Bunpuckdee, som var mycket kritisk mot skämtet.

– Jag har inget behov av att kritisera eller förlöjliga människor som bor i en förort, säger Claes Malmberg i ”Mötet”.

Det var i början av september som Claes Malmberg, 60, sjöng en omskriven text till den kända barnvisan ”I ett hus vid skogens slut” i ”Parlamentet” på TV4.

Efter programmet fick Malmberg kritik för att ha skämtat om dödsskjutningar som sker i förorter samt offren och deras anhöriga. Aktivisten och poeten Nattalie Ström Bunpuckdee, 28, var en av de som framförde kritik mot Claes Malmberg.

– Det här är inte satir. Att man gör sig rolig genom att sjunga den här vaggvisan eller referera till våra bröders död som ”en langare sköts utanför min port”, det är inget annat än att visa hur avhumaniserade vi har blivit, sa Nattalie Ström Bunpuckdee till Expressen då.

Pratar ut om kritiken

I SVT:s ”Mötet” träffas nu Claes Malmberg och Nattalie Ström Bunpuckdee för första gången för att prata om kritiken.

– Det är en pågående nationell kris. Det är barn som mördas och mördar. Vi sörjer, vi bär på kollektivt trauma och sorg och så sitter det någon sorts elit på bästa sändningstid och skrattar åt att folk är rädda för att bli skjutna, säger Nattalie Ström Bunpuckdee i ”Mötet”.

Claes Malmberg menar att det finns satir i ”Parlamentet” som tänjer på gränser och sårar människor.

– Jag tror att varje veckas program sårar människor. Sedan kan man göra saker mer eller mindre bra, men vi har försökt att göra satir på kriminella nätverk, säger han och fortsätter:

– För mig är det, om jag inte får lov att kritisera dem, om jag inte får lov att säga att det är fel att skjuta ihjäl andra människor då blir jag vilsen för då vet jag inte riktigt var vi har hamnat.

”Aldrig blivit så ledsen”

I ”Mötet” säger Claes Malmberg att han blivit sårad av att ha kallats rasist efter programmet, och berättar om en händelse då några förbipasserande i en bil ropade ”rasistjävel” efter honom.

– Det har aldrig hänt mig i mitt liv och jag har aldrig blivit så ledsen. För jag anser inte att jag är det.

Vidare säger han att om det är några han ska be om ursäkt är det de som blivit drabbade av gängkriminalitet och deras anhöriga.

– Min ambition har aldrig någonsin varit att såra dem eller göra dem illa. Så jag vill säga det för det är viktigt för mig att få säga.

I slutet av programmet är både Claes Malmberg och Nattalie Ström Bunpuckdee överens om att det var ett givande samtal.

– Det har betytt mycket för min del att kunna ha det. Jag tycker de flesta av de saker du sagt håller jag med om. Jag har fått nya tankar som jag inte hade innan på grund av okunskap. Så jag måste säga att jag är tacksam mot dig att jag fick prata med dig och att du har lärt mig saker som jag inte kunde innan, säger Claes Malmberg.

Nattalie Ström Bunpuckdee menar att det känns skönt att Claes Malmberg verkar ha förstått den frustration hon och många andra känner.

– Det är så mycket, det är sådan ingrodd frustration. Jag har aldrig suttit i ett sådant här rum och få ta de här frågorna. Jag känner att jag kanske har chans att så frön, jag blir glad om jag har sått frön hos dig, säger hon i programmet.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.