Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Claes Malmberg vill bryta tabu kring impotens

Ur arkivet: Vem är Claes Malmberg?
Claes Malmberg.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Claes Malmberg drabbades av prostatacancer för snart tre år sedan.
Foto: SVT / SVT
Claes Malmberg i SVT:s ”Min sanning”.
Foto: SVT / SVT
Anna Hedenmo och Claes Malmberg i ”Min sanning”.
Foto: SVT / SVT

I våras berättade Claes Malmberg för första gången om sin prostatacancer och impotens.

I SVT:s ”Min sanning” berättar han om känslorna kring det och hoppas att hans öppenhet kan hjälpa andra.

– Det kan väl jag betala tillbaka till de människor som har skrattat och betalat min lön i alla år, säger skådespelaren.

För snart två år sedan fick Claes Malmberg, 61, beskedet att han drabbats av prostatacancer, något han berättade om för första gången i våras.

När skådespelaren nu gästar ”Min sanning” i SVT får han frågan av programledare Anna Hedenmo om hur det var när han fick beskedet.

– Det var chockartat. Jag visste att det barkade åt det hållet, men den dagen när det var ett faktum och jag hade gått igenom alla prover och så där, det var en väldigt jobbig dag, säger Claes Malmberg.

Den folkkära skådespelaren berättar att han hade tur med sin behandling och att han hade en sjukhusförsäkring som gjorde att det gick snabbt för det hela att komma i gång.

– Behandlingen gick fort från att jag fick beskedet, jag opererades och det tog inte mer än tre veckor tror jag. Jag skulle önska att det var så för alla.

Berättar öppet om impotensen

Cancern och operationen har inneburit att Claes Malmberg nu är impotent. Det är dock inget som skådespelaren tycker är särskilt jobbigt.

– Där måste jag säga att det inte har varit så traumatiskt för min del, just den biten, säger Malmberg i ”Min sanning”.

– Dels finns det hjälpmedel så det går att lösa i alla fall. Det är inte så att det är uteslutet med sexualliv. Det går att lösa.

Claes Malmberg säger vidare att han har haft tur. Operationen var lyckad och det finns inga tecken på några komplikationer.

Anna Hedenmo frågar om han känner att impotensen har påverkat den manliga självbilden.

– Jag är inte så bekymrad över den manliga självbilden om jag ska vara ärlig. Om jag ska vara riktigt rak så... jag har fått knulla så det räcker och det löser sig liksom, skrattar Malmberg.

Skådespelaren är väldigt öppen med sin situation och menar att han hoppas att det kan hjälpa någon annan genom att prata om något som vanligtvis är tabu.

– Kan jag hjälpa någon människa med att prata om impotens och prostatacancer, det kan väl jag betala tillbaka till de människor som har skrattat och betalat min lön i alla år. Det är ett litet pris att betala om det är någon som känner sig hjälpt.

Se mer:

Ur arkivet: Claes Malmberg fick massiv kritik efter att ha skämtat om ”orten” i ”Parlamentet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.