Till slut tog Bob Dylan upp telefonluren och ringde pp Svenska Akademiens Sara Danius. Foto: David Vincent / AP TT NYHETSBYRÅNTill slut tog Bob Dylan upp telefonluren och ringde pp Svenska Akademiens Sara Danius. Foto: David Vincent / AP TT NYHETSBYRÅN
Till slut tog Bob Dylan upp telefonluren och ringde pp Svenska Akademiens Sara Danius. Foto: David Vincent / AP TT NYHETSBYRÅN
"Om jag accepterar priset? Självklart", ska han ha sagt till Danius. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES"Om jag accepterar priset? Självklart", ska han ha sagt till Danius. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
"Om jag accepterar priset? Självklart", ska han ha sagt till Danius. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

"Mållös" Dylan ringde och tackade för priset

Publicerad

Bob Dylan väntade i tolv dagar – sedan ringde han upp Svenska Akademien.

På andra sidan linjen fanns Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius – som blev överrumplad.

"Vi talades vid i en kvart. Dylan var vänlig, ödmjuk och humoristisk", skriver hon på sin egen Facebooksida.

"Om jag vill ta emot priset? Självklart.”

Så sade Bob Dylan när han ringde Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius för att tacka för sitt Nobelpris.

På lördagsmorgonen skriver hon själv om hur det gick till när Nobelpristagaren slutligen hörde av sig.

"Det var i tisdags. Jag kom hem vid halv sex, pustade ut efter en lång dag och lade telefonen i hallen. Ett par minuter senare upptäckte jag ett missat samtal från New York. Det visade sig vara Bob Dylan. Han ringde via sin manager i New York, Jeff Rosen."

Danius blev överrumplad

När samtalet kom – efter tolv dagars tystnad – överrumplade det Sara Danius.

"Jag hade väntat på att han skulle ge oss besked – förr eller senare skulle han ju höra av sig – men blev ändå överrumplad. Det var ett fint samtal. Efter en stund frågade jag om han ville ta emot Nobelpriset. ”Of course.” Han sade att beskedet om Nobelpriset hade gjort honom ”speechless” och att han inte visste vad han skulle säga", skriver den ständiga sekreteraren.

Samtalet varade i en kvart och Danius beskriver Dylan som "vänlig, ödmjuk och humoristisk". Naturligtvis fick hon fram frågan om huruvida musikern har planer på att delta vid prisutdelningen i Stockholm i december och att man vill få till ett schema som passar honom.

"Han kände sig mycket hedrad, tillade han, och sade också att han överväger att fara till Stockholm, men att Nobelveckan i december fortfarande ligger långt bort – han befinner sig på en stor USA-turné", skriver hon.

Dylan: "Känner mig oerhört hedrad"

Det var den 13 oktober som akademien tillkännagav att han är 2016 års vinnare av litteraturpriset. Sedan dess har han inte kommenterat priset med ett ord. Men i tisdags tog han alltså kontakt.

Efter samtalet dröjde det ytterligare tre dagar innan Svenska Akademien valde att gå ut med nyheten om att man varit i kontakt med Dylan och att han är hedrad över priset.

"Beskedet om Nobelpriset gjorde mig mållös. Jag känner mig oerhört hedrad", sade han enligt ett pressmeddelande från Svenska Akademien.

Vill komma till Stockholm

Exakt samtidigt som Svenska Akademien tillkännagav nyheten lade brittiska The Telegraph ut en intervju med stjärnan, gjord av reportern Edna Gundersen. Publiceringarna gjordes enligt världsstjärnans önskan.

– Vi har koordinerat det med Bob Dylans stab. Det var nu vi hade möjlighet att publicera, säger Svenska Akademiens pressekreterare Annika Pontikis.

Hade det något samband med att The Telegraph lade ut en lång intervju på fredagskvällen?

– Nej, det ändrade inte våra planer. Det var vad vi hade planerat. Vad vi hade stämt av.

Glada miner på skivbolaget

På skivbolaget Sony hoppas man att Dylan kommer.

– Vi är glada över att han är positiv till att komma. Vi har ju både hoppats och trott att han kommer. Men han är väl alltid lite hemlighetsfull, säger Classe Brewitz, produktchef och ansvarig för Bob Dylans produktion på Sony, till TT.

Brewitz säger att det är oklart vilka evenemang bolaget ska ha för sin pristagare i Stockholm.

– Vi får väl se vad han själv har för planer om han kommer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag