"Mållös" Dylan ringde och tackade för priset

Till slut tog Bob Dylan upp telefonluren och ringde pp Svenska Akademiens Sara Danius.
Foto: David Vincent / AP TT NYHETSBYRÅN
"Om jag accepterar priset? Självklart", ska han ha sagt till Danius.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Bob Dylan väntade i tolv dagar – sedan ringde han upp Svenska Akademien.

På andra sidan linjen fanns Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius – som blev överrumplad.

"Vi talades vid i en kvart. Dylan var vänlig, ödmjuk och humoristisk", skriver hon på sin egen Facebooksida.

"Om jag vill ta emot priset? Självklart.”

Så sade Bob Dylan när han ringde Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius för att tacka för sitt Nobelpris.

På lördagsmorgonen skriver hon själv om hur det gick till när Nobelpristagaren slutligen hörde av sig.

"Det var i tisdags. Jag kom hem vid halv sex, pustade ut efter en lång dag och lade telefonen i hallen. Ett par minuter senare upptäckte jag ett missat samtal från New York. Det visade sig vara Bob Dylan. Han ringde via sin manager i New York, Jeff Rosen."

Danius blev överrumplad

När samtalet kom – efter tolv dagars tystnad – överrumplade det Sara Danius.

"Jag hade väntat på att han skulle ge oss besked – förr eller senare skulle han ju höra av sig – men blev ändå överrumplad. Det var ett fint samtal. Efter en stund frågade jag om han ville ta emot Nobelpriset. ”Of course.” Han sade att beskedet om Nobelpriset hade gjort honom ”speechless” och att han inte visste vad han skulle säga", skriver den ständiga sekreteraren.

Samtalet varade i en kvart och Danius beskriver Dylan som "vänlig, ödmjuk och humoristisk". Naturligtvis fick hon fram frågan om huruvida musikern har planer på att delta vid prisutdelningen i Stockholm i december och att man vill få till ett schema som passar honom.

"Han kände sig mycket hedrad, tillade han, och sade också att han överväger att fara till Stockholm, men att Nobelveckan i december fortfarande ligger långt bort – han befinner sig på en stor USA-turné", skriver hon.

Dylan: "Känner mig oerhört hedrad"

Det var den 13 oktober som akademien tillkännagav att han är 2016 års vinnare av litteraturpriset. Sedan dess har han inte kommenterat priset med ett ord. Men i tisdags tog han alltså kontakt.

Efter samtalet dröjde det ytterligare tre dagar innan Svenska Akademien valde att gå ut med nyheten om att man varit i kontakt med Dylan och att han är hedrad över priset.

"Beskedet om Nobelpriset gjorde mig mållös. Jag känner mig oerhört hedrad", sade han enligt ett pressmeddelande från Svenska Akademien.

Vill komma till Stockholm

Exakt samtidigt som Svenska Akademien tillkännagav nyheten lade brittiska The Telegraph ut en intervju med stjärnan, gjord av reportern Edna Gundersen. Publiceringarna gjordes enligt världsstjärnans önskan.

– Vi har koordinerat det med Bob Dylans stab. Det var nu vi hade möjlighet att publicera, säger Svenska Akademiens pressekreterare Annika Pontikis.

Hade det något samband med att The Telegraph lade ut en lång intervju på fredagskvällen?

– Nej, det ändrade inte våra planer. Det var vad vi hade planerat. Vad vi hade stämt av.

Glada miner på skivbolaget 

På skivbolaget Sony hoppas man att Dylan kommer.

– Vi är glada över att han är positiv till att komma. Vi har ju både hoppats och trott att han kommer. Men han är väl alltid lite hemlighetsfull, säger Classe Brewitz, produktchef och ansvarig för Bob Dylans produktion på Sony, till TT.

Brewitz säger att det är oklart vilka evenemang bolaget ska ha för sin pristagare i Stockholm.

– Vi får väl se vad han själv har för planer om han kommer.

Bob Dylan

* Född 24 maj 1941 i Duluth, Minnesota som Robert Allen Zimmerman. Bob Dylan är dock inget artistnamn, utan ett namn han antog juridiskt i början av karriären. Namnbytet anses ha varit influerat av den irländske poeten Dylan Thomas.

* Debuterade 1962 med "Bob Dylan". Albumet "The Freeweelin' Bob Dylan" året efter innebar det stora genombrottet, med låtar som "Blowin' in the wind" och "Masters of war".

* Hans låtar plockades tidigt upp av den framväxande amerikanska medborgarrättsrörelsen, och gjordes populära av artister som Joan Baez. Dylan vägrade dock vara en politisk ledargestalt, övergav folkmusiken och började spela med rockband.

* Har judisk bakgrund men konverterade till kristendomen i slutet av 70-talet och gav ut flera album om sin kristna tro.

* Bland hans 40-tal album kan nämnas "Highway 61 revisited" (1965) "Blonde on Blonde" (1966), "Blood on the tracks" (1975) och "Time out of mind" (1997).

Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.