Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malin Roos möter Alicia Vikander

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Ylwa Yngvesson

Passa på, vem vet när vi får se den här på samma gång svala och brännheta skådespelerska på svensk mark igen. 

Alicia Vikander säger att hon kan stå ut med att gå på röda mattor i lånade klänningar för hundratusentals kronor. 

- Det är galet, jag får nypa mig i armen varje dag. 

- Det är lite en prinsessdröm! 

Först var hon "för hes", sen dök det upp ett "viktigt möte" och till sist var veckan "så fullspäckad att det inte gick att få en intervju alls".

 Tanken var att jag skulle träffa Alicia Vikander redan under filmfestivalen  i Cannes.

 - Är det okej om jag äter medan vi pratar, säger den 22-åriga göteborgskan när vi nu en månad senare möts, och börjar att hiva i sig av kycklingsalladen, innan jag hunnit ropa vinägrette.

 Hon har just landat efter sin senaste resa till USA, och bara för att jävlas ytterligare med jetlagen har Alicia Vikander suttit uppe på natten och sett "Kronjuvelerna" - Ella Lemhagens nya film, där hon själv spelar huvudrollen, och som har premiär den 29:e juni.

"Alltid trevligt att pussas"

 - När jag såg manuset kunde jag inte referera till något jag har sett i svensk film tidigare. Det är en fantastisk saga som har ett enormt allvar i sig. Drama på högsta nivå, konstaterar Alicia Vikander.

 - Det är kul att Ella Lemhagen vågar ta ut svängarna. Det är de stora frågorna, liv och död och kärlek. Sen är det en pricksäker cast hon har gjort. Det är distinkta karaktärer.

Björn Gustafsson är ju inte ens skådespelare...

 - Nej, men har en enorm scennärvaro och en förmåga att kasta sig ut i saker. Han var jättelätt att jobba med.

Hur var han att kyssa då?

 - Det var så trevligt så... det är alltid trevligt att pussas.

Bättre än Samuel Fröler?

 - Jag pussade inte så mycket Samuel Fröler, det var mer... andra grejer.

 Ni som har sett filmen vet vad hon menar.

 Ni som inte har sett "Till det som är vackert", borde göra det.

"Hur stort som helst"

 Alicia Vikaders långfilmsdebut fick ett så makalöst genomslag att hon snöt Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll, mitt framför ögonen på Noomi Rapace och Pernilla August.

 - Det var hur stort som helst för mig, för min första roll dessutom. Det var inte många år sedan jag satt skräddare framför teven och såg upp till de här andra stora skådisarna som jag hade sett på bio.

 - Det bevisade väl att jag hade berört folk, och det var ju det jag ville, men jag vann ju priset för just den filmen. Varje projekt är nytt.

 - Jag har inte sett det som en extra press att jag fick Guldbaggen.

Vem såg du upp till där du satt skräddare?

 - Jag kommer ihåg när Ann Petrén vann ("Om jag vänder mig om", 2003). Det tyckte jag var fantastiskt. Jag gillar skådisar som är väldigt nakna framför kameran.

 Man kan säga att det har hänt lite sedan den där galakvällen på Cirkus för blott ett halvår sedan.

Spelar inte mot Brad Pitt

 Förutom "Kronjuvelerna" har Alicia Vikander spelat in kostymdramat "A Royal Affair" med Mads Mikkelsen, premiär nästa år.

 Men framförallt har hon landat två Hollywood-roller, varav den ena inte är mot Brad Pitt i "World War Z", som undertecknad har varit med och spekulerat om.

 - Hollywood sprider sådana rykten med mening för att skapa buzz. De vill ha uppmärksamhet helt enkelt, säger Vikander först, men medger sedan att hon var och provfilmade för regissören Marc Forster i London, tur och retur från Cannes (det var DÄRFÖR det blev så späckat).

 Helt säkert klar är hon i alla fall för Warner Bros-filmen "Seventh son" mot Jeff Bridges och Julianne Moore, plus en till Hollywood-film som hon inte kan tala om än (att allt ska vara så satans hemligt) men som börjar att spelas in i augusti i år.

 - Det är så galet, jag får nypa mig i armen varje dag. Det kommer att bli min engelskspråkiga debut.

Hur är din engelska?

 - Jag har nog alltid haft ett väldigt bra uttal, det har jag märkt när jag har gjort provfilmningarna. Jag behöver inte spela tjeck. Men jag kommer jobba med en dialektcoach ändå.

Danska svårare

 - Det är klart att det är svårare att uttrycka sig när det inte är ens modersmål, men om man jämför med danskan så är engelskan femtio gånger lättare. Danska är för nära vilket gör att man tror att man har vissa klara idéer av språket som kanske inte gäller.

Vilka av alla andra svenskar som gör Hollywoodkarriär just nu, känner du?

 - Nu när jag var över träffade jag Alexander Skarsgård, det var första gången, men vi har gemensamma vänner. Och så träffade jag Josef Fares.

 - Men det är inte bara för att vi är däröver. Hela film-Sverige och i alla fall i Stockholm är som en liten klutt. Alla känner varandra.

Praktiskt fråga, hur bor man när man åker över och spelar in i några månader, fixar filmbolaget?

 - Ja, de fixar hotell eller lägenhet. När jag var i Köpenhamn ville jag bo i lägenhet eftersom jag ville bli en del av stan. Fyra månader på hotell är hotelldöden.

 - Nu är första gången på sex månader som jag är i Stockholm och då bor jag också på hotell, i två resväskor. Just nu har jag inte ens en lägenhet, men jag ska ju inte vara hemma så länge...

Siktar mot Winslet

 Å ena sidan kan man tänka att det har gått hemskt fort.

 Å andra sidan är hon född in i yrket.

 Alicia Vikanders mamma Maria Fahl är också skådespelare och har varit anställd på Backa Teater och Göteborgs Stadsteater, och redan som sjuåring var Alicia med i Björn och Bennys musikal "Kristina från Duvemåla".

 - Intresset kommer självklart från mamma. Mina föräldrar skildes tidigt och när det inte fanns barnflicka sov jag bakom scenen, jag älskade att befinna mig i de rummen, teatern var mitt vardagsrum när jag var liten, säger Alicia.

 Hon fortsätter:

 - Det fantastiska med att få möjlighet att få göra en stor film utomlands gör att möjligheterna i resten av Europa också ökar.

 - Jag vill bredda mig så mycket det går och göra saker som får min lilla skådistarm i magen att vrida sig när man läser manus.

Hur ser du din karriär om tio år?

 - Förhoppningsvis kan man ha en karriär som Kate Blanchett eller Kate Winslet, som har gjort sådana val i karriären att de kan ha en lång karriär. Men då ska man komma så långt att man får möjlighet att göra de valen.

Blir smickrad

 - Just nu handlar det mer om vad man säger nej till än ja till. Och det är det som är så svårt, att kunna ta ett steg tillbaka, man vet ju aldrig vad som kommer efter.

För att det är lätt att bli smickrad?

 - Gud ja, jag är fortfarande smickrad, och det är jättesvårt att säga nej. Jag är otroligt priviligierad nu som får roller, jag vaknar varje dag och nyper mig i armen.

 - Det är en så liten marknad, så mycket skådisar och så lite jobb. Samtidigt handlar det om att få det att gå runt, att betala hyran så att man kan fortsätta att göra det man brinner för.

 - Man kan inte ta något för givet i den här branchen.

 Inte ens den klänning man går på galafest i. Alicia Vikander berättar om den röda Valentino-blåsan hon sopade mattan med på festivalen i Cannes.

 - Den lånade jag, det är så det går till. Där går man i klänningar som kostar flera hundra tusen och som det bara finns en av. Det är galet.

Inget man gärna dräller vin på?

 - Nej, inte gärna. Men det är lite en prinsessdröm! Som när jag spelade in "Royal Affairs", där jag hade 35 klänningar på mig. Jag klär inte upp mig så ofta, men när man får göra det på riktigt så är det klart att det kul.

 - Lite mer gala till folket!

FAKTA

Vem: Alicia Vikander.
Var: På en parkbänk i hum hum Humlegården.
Varför: Bäst att passa på innan hon försvinner...
Så gick det: Det märks att fok tittar, men inte riktigt kan placera den söta brunetten som fotograferas. -Det är väldigt sällsynt att folk känner igen mig på gatan, och rätt skönt, säger Alicia Vikander.
Men vänta bara. Skulle inte förvåna mig om hon en vacker dag har sin stjärna på Hollywood Boulevard. Lika bra att börja träna.


Namn:
Alicia Vikander.
Född: 3 oktober 1988 i Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och fem syskon.
Bor: I två resväskor sedan ett halvår, men har basen i Stockholm.
Gör: Skådespelerska och dansös (utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan).
Läser: Suite Francaise av Irène Némirovsky.
Ser på: Film, på bio (där är den som bäst).
Lyssnar på: Klassisk musik.
Drömmer om: Att få fortsätta att få göra det jag älskar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.