Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malin Berghagen om kärleken och kriserna

är Malin Berghagen hittade exmaken Day Taylor död, kämpade hon för att hålla ihop familjen.
Foto: Love Angelia Taylor
Malin Berghagen
Foto: Love Angelia Taylor
Foto: Love Angelia Taylor

PALMA. När Malin Berghagen hittade exmaken Dag Taylor död, kämpade hon för att hålla ihop familjen.

Samtidigt polisanmäldes hon av sin stalkare.

För Expressens Pascal Engman berättar Malin Berghagen om hur hon tog sig vidare från den tuffa tiden – och om sin kärlekslängtan.

– Jag blir kär hela tiden. Det unnar jag mig, säger hon och berättar om tatueringen som hedrar Dags minne.

Malins fem bästa Mallorca-tips

Klostret Lluc i Tramuntanabergen.

– Platsen där klostret står var helg innan kristna kom dit. Det har ett vackert museum, speciell örtagård och en vacker kyrka. Man kan sova över i de gamla bostäderna som munkarna hade.

Marknaden i Santanyi.

– Santanyi kallades för hippiebyn en gång i tiden. I dag är det härlig shopping på både marknaden och i butikerna.

Rock and Water.

– Ett företag som fixar vandringar, klättringar och cykelturer på ön. För alla. Mallorca är magiskt för den sortens äventyrsaktiviteter.

Yoga.

– Yogan är väldigt bra på alla öarna och i Palma. Gör enskilda klasser och kurser. I sommar har de uteyoge, nedanför katedralen i Palma. Ta med en yogamatta.

Gratis-bio.

– Nedanför katedralen i Palma, vid vattnet. Man sitter ute och kan ta med picknick. Det är underbart och fin stämning.

FAKTA

Namn: Malin Berghagen.

Ålder: 49.

Bor: Palma, Mallorca.

Yrke: Yogainstruktör, föreläsare och författare.

Familj: Barnen Christopher Taylor, Love Taylor, Linn Nilsson och Isak Nilsson. Mamma Lill-Babs, och pappa Lasse Berghagen. Systrarna Kristin Kaspersen och Monica Svensson.

Aktuell: Skriver på en bok om sitt Mallorca. I Sverige kommer hon hem för att leda yogakurser.

Malins tre bästa hälsotips

1. Börja med yoga. När man börjar med yoga regelbundet slutar man röka och trycka i sig socker. Man ska låta yogan sköta avvänjningen, det går i sin egen takt och håller längre.

2. På sommaren ska man försöka låta bli all halvfabrikat. Det finns så mycket tillgång till grönsaker och frukter, närodlat. Ofta blir det fel, vi grillar, dricker mer vin och äter mer pajer och glass. Egentligen är sommaren en optimal tid att börja leva nyttigt på.

3. Tänk så här: Allt du äter skapar dina celler någonting av. Vill du ha chips eller jordgubbar av ditt ansikte? Det är ditt val.

Malin Berghagen, 49, har två dagar kvar på sin detox, så hon tar med mig in på ett hälsokafé i stadsdelen Santa Catalina.

Hon är klädd i en lång blommig klänning, det mörkbruna håret är utsläppt, på fötterna bär hon gummistövlar.

Sina tillhörigheter, just nu ett par glasögon och en låda innehållande raw-food, bär hon runt i en flätad väska i något sorts korgmaterial.

På ena näsvingen har hon en piercing.

Runt oss pratar många svenska. De är inte turister, utan utlandssvenskar, förklarar Malin. Hon känner många av dem och hälsar glatt till höger och vänster.

– Man förstår varför folk, även i Sverige, vill bo nära sina landsmän. Det känns väldigt tryggt. På kvällarna sitter man och umgås, äter middagar i timmar och bara njuter. När jag kom hit för flera år sedan tänkte jag genast att jag en dag skulle bo här, säger hon.


LÄS MER: Malin Berghagen om kampen med sorgen


Hon dricker grönt te, själv får jag en cappuccino gjord på mandelmjölk.

Ägaren till kafét berättar att de producerar mandelmjölken själv.

– Sen i fredags har jag bara kört gröna juicer. Det smakar gräsmatta och gurka. Men jag får i mig klorofyll och protein genom spirulina. I början blir man trött, får lite yrsel och mår illa. Det är helt naturligt. Efter ett tag får jag sjukt mycket energi. Det finns en bankman som kommer hit och hämtar raw food varje dag. Han har sagt att han får så mycket energi att han slutat sova siesta. Jag tycker det är pinsamt att sjukvården, ålderdomshemmen och skolorna inte har bättre mat. Vi har haft kunskapen om hur viktigt det är att äta bra så länge. De befinner sig fortfarande på 70-talet, säger Malin.

Att leva hälsosamt är det trendigaste man kan göra just nu. Det känns som att du tidigt var ett ansikte utåt för hälsomedvetna.

– Jag har alltid varit medveten. Jag åkte på hälsoläger första gången när jag var 13, med pappa. "Naturlig skönhet" var den första bok jag köpte. Det har funnits i mig sen jag var ung. Jag var nog en medicinkvinna uppe i Anderna i mitt tidigare liv. Och yogan har blivit det fundament mitt liv kretsar kring. Jag äter mycket bättre sen jag började med yoga. Jag brukar säga att man inte behöver sluta röka, dricka och bli vegetarian när man börjar med yoga. Helst ska man inte göra det. I stället ska man fokusera på att lära sig den fysiska yogan. De andra bitarna kommer naturligt sen. Då vill man inte röka, äta så mycket kött eller dricka.

Vilka laster har du?

– Nutella. Men jag börjar ge upp det, det är för mycket socker så att jag inte klarar av det längre. Det är jag nästan ledsen för eftersom det är så gott. Sen älskar jag bröd. Det är lovely. Jag tycker om choklad, olivolja och salt. Ett glas rosé. Han där borta, vid bordet, gör sin egen ekologiska choklad. Den kan jag knarka hur mycket som helst.

Du verkar provocerande harmonisk. Finns det inga orosmoln i ditt liv?

– Jag mår väldigt bra. Orosmolnen är en mammas vardag, man vet inte riktigt hur barnen mår när man är så långt bort. Den där oron förändras aldrig, försvinner inte. Och jag kan inte slänga mig in i en taxi och vara där på fem minuter när jag bor här. Samtidigt är de vuxna, måste få leva sina egna liv.

Efter att i höstas ha hittat exmaken Dag Taylor död har livet sakta börjat återgå till det normala, även om han ofta finns i hennes tankar.

Malin har hedrat Dags minne med en tatuering på sin vänsterarm – ett svart peace-tecken, precis som han hade.

Bredvid peace-tecknet sitter också en c-ciss-not, som symboliserar exmaken Tommy Nilsson. Och ett hjärta, för ex-pojkvännen Martin Boman.LÄS MER: Berghagen hittade ex-maken Dag död


Samtidigt som Malin kämpade för att hålla ihop sin familj, finnas där för sina barn Christopher och Love, blev hon polisanmäld av en kvinna som hävdade att Malin stulit delar av sin bok.

Kvinnan har skickat hundratals mejl till henne, även till Malins barn.

– Polisen kan inte göra någonting förrän hon fysiskt attackerar mig eller står i mitt vardagsrum. Hon är överallt. Hon har stalkat flera andra offentliga personer i Sverige också. Därför är det skönt att bo här också på ett sätt. Alla mejl hon skriver till mig lägger jag i en speciell mapp, så att polisen och min familj vet vad hon skrivit ifall att något skulle hända mig. Jag måste ha en sån box, ifall att jag skulle råka illa ut, säger hon.

Foto: Pelle T Nilsson

Hela juni är Malin ledig.

I juli kommer hon hem till Sverige, då väntar yogaklasser och föreläsningar. Hon har nyligen blivit kontaktad av ett förlag som vill att hon skriver en bok om Mallorca. Den ska vara klar i februari.

Sverige känns alltmer avlägset, det är Palma och den bar- och kafétäta, myllrande, stadsdelen Santa Catalina som är hennes och yngsta sonen Isaks, 13, hem sedan två år tillbaka. Isak går i svenska skolan i Palma.

– Jag har så många fina minnen med Dag härifrån. De försöker jag hålla vid liv. Jag kan känna att det han trodde på med Mallorca är min uppgift att hålla i. Leva den drömmen, säger Malin.

Vill du leva här, på Mallorca, resten av ditt liv här?

– Det är klart, även om det hänger mycket på barnen. Men de är precis som jag: vill resa mycket, se platser, bo utomlands. Jag är mer eller mindre utskriven från Sverige. När jag lämnar Mallorca känner jag att jag lämnar mitt hem. Till Sverige åker jag för mina kompisar och min familj. Här är inte ditt vardagsrum bara ditt vardagsrum. Ditt vardagsrum är hela kvarteret.

Du gillar det bullriga, livliga runtomkring dig?

– Ja, jag har så mycket lugn i mig. Förstår du hur tråkig jag skulle vara om jag inte var här? Jag brukar prata om ko-människor och häst-människor. Ko-människor gillar sin egen hage, tuggar gräset och känner sig trygg. Häst-människor vill bara hoppa över staketet. Låta manen flyga och upptäcka saker, var nyfiken på livet. Jag är en blandning av det.

Har det aldrig gjort dig vilsen?

– Visst. Jag krisar hela tiden. Funderar på om det är det här jag vill. Ifrågasätter allt. Kris är utveckling, även om det är klart att jag också varit olycklig i perioder. Mest olycklig var jag när jag och Tommy (Nilsson, Malins exman) inte visste var våra liv var på väg. Det var något stort, vi hade varit gifta så länge. Och vi kämpade så mycket. I dag är vi båda lyckliga på varsitt håll. Det fanns en mening i det också. Det jag märker, i mina kurser, är att människor ofta kommer när de krisar i sin relation. Men för mig är kriser en del av att vara människa.

Foto: Sigge Klemetz

Är du bra på att hantera kriser?

– Jag har blivit det. Det är kriser som gör oss till människor. Vi var apor, utvecklade hjärnan och det är den som tänker, hjärtat som känner. Det gör oss unika, speciella. Det är sorgligt när vi inte använder det för att utvecklas.

När Dag Taylor dog i höstas var du involverad i en relation som du lämnade, för att kunna finnas närmare dina barn.

– Jag var tvungen att finnas där för familjen i den svåra stunden. I efterhand var det rätt val. Jag har inte den där "åh, nej, lämna inte mig"-grejen längre. Jag förstår, accepterar, att människor möts och skiljs åt.

Hade du svårare att släppa taget om människor förr?

– Ja, och det hade nog mycket med att mamma och pappa jämt reste när jag var liten. Det var många gånger jag bad dem "snälla åk inte, stanna kvar". Men de var ju tvungna att jobba. Det bästa sättet, om man blir dumpad, lämnad, är att gråta och skrika. Det är onaturligt att inte visa sina känslor, precis som det är onaturligt att säga "jag vågar aldrig älska igen, jag har blivit sårad för många gånger". Man måste förstå att livet är så: jag kommer bli sårad, kunna älska, men måste sätta mina egna gränser.

Tror du på livslång kärlek?

– För vissa fungerar det. Men det är inget jag är ledsen över att jag inte fick med Tommy. Han finns ju fortfarande kvar i mitt liv, även om vi inte bär våra vigselringar. Människan är egentligen inte skapt för monogami. Vi är flockdjur. Men vi har, återigen, ett utvecklat hjärta och en utvecklad hjärna som säger "det är inte okej om jag ligger med alla de här andra honorna".

Malin var ihop med musikern Tommy Nilsson i 15 år, tillsammans har de barnen Linn och Isak.

Sedan träffade hon musikern Martin Boman.

De gick skilda vägar när Malin bestämde sig för att flytta till Mallorca, i dag är de goda vänner.

– Folk frågar ofta vad det är jag söker, varför jag reser runt så mycket. Men det är ingenting jag söker, jag är nyfiken. Vill se världen. Jag har redan levt kärnfamiljelivet. Jag ville göra något nytt. Och vet du vad jag upptäckt Pascal? Att livet är väldigt långt. Det finns gott om tid att göra olika saker på, träffa olika människor, se sig om, leva på olika sätt.

Du fyller femtio nästa år. Finns det någon annalkande kris?

– Inte alls. Jag tycker man ska göra som min mamma säger, tycka om den man är, inte använda ord som "nu är jag så gammal". Jag hör ganska ofta att människor kallar sig för "gamla". Det ska bli underbart att fylla femtio.

Blir man lyckligare med åren?

– Jag tycker det. När man var yngre sökte man och undrade hur saker skulle bli. Nu vet man att det blir någonting i alla fall. Man är den man är. Mycket handlar om eget ansvar. Vi lägger väldigt mycket tid på att ha åsikter kring hur andra lever. Man måste ta ansvar för vad man vill jobba med, vad man vill äta. Göra sina val. Och vara modig när man gör dem.

Har du stött på några negativa åsikter kring hur du lever?

– Ja, alltid. Vi som lever som artister får alltid höra hur vi ska leva. I början påverkade det mig. I intervjuer pratade jag om en människa som jag trodde att andra skulle tycka om, i stället för att vara den jag är. Jag köpte trendiga kläder trots att det inte alls var jag. Egentligen är jag ju en som gillar att köpa mina kläder på second hand. I stället för att vara hippie försökte jag vara hipp.

- Eftersom jag alltid varit andligt intresserad och intresserad av örtmedicin fick jag ofta höra att jag var flummig. Det kunde jag svälja eftersom jag inte vågade säga emot. Jag bad om ursäkt för den jag var, stod inte upp för mig själv. Nu ber jag inte om ursäkt för den jag är. Människor som låter hela livet handla om pengar, vilka bilar de kör och hur stort hus de lever i är de som är de riktiga flummarna för mig.

Vad fick dig att förändra dig och våga stå för allt?

– När jag krisade i äktenskapet med Tommy, och fann yogan. Den vände mig inåt, fick mig att känna efter vad jag egentligen ville med mitt liv. Många som börjar med yoga skiljer sig, byter jobb, flyttar. Man börjar lyssna på sig själv på ett annat sätt. Jag blev sann, äkta.

Vill du inte träffa någon att dela livet med?

– Klart jag vill, men jag är väldigt kräsen. Jag tror på kärleken, på att det finns någon där för mig. Och jag är verkligen inte desperat. Jag har levt i 15 års äktenskap. Har fyra underbara barn med två olika män. Jag söker ingen att leva med, utan mår så bra och är så trygg i mig själv att jag inte är okej med att en människa kan behandla mig hursomhelst. Det måste finnas en ömsesidig respekt, en lekfullhet. Dessutom är det inte bara jag. Det är fyra barn. En hund. Och hela Sverige, alla journalister. Det måste vara en person som kan ta in hela paketet. Det är därför kända människor ofta umgås och lever med andra kända människor. De kan och förstår spelet.

Har du många beundrare?

– Haha, ja, och det är det som är så mysigt med att vara här. Folk är mycket modigare. Dessutom vet inte människor vem jag är. När en man tittar på mig och säger "hola guapa", så vet jag att det är för min skull, inte på grund av att jag är Malin Berghagen. Hela mitt liv har jag varit så osäker, inte vetat om de velat vara med mig för att jag är ett känt namn. Men när någon tappar kaffekoppen när jag går förbi här kan jag titta på honom och säga "gracias". Både kvinnor och män är mycket öppnare med komplimanger här. Männen bjuder på det på ett annat sätt. Alla har beundrare här.

Foto: Christian Örnberg

Vissa feministiska debattörer i Sverige hävdar att det bidrar till sexualiseringen av kvinnokroppen. Ser du någon poäng i det?

– Verkligen inte! Gå tillbaka till djurens stadium, vi kvinnor gillar när män svansar runt oss, försöker morra och hålla på och tramsa så där som ni killar kan göra. Både män och kvinnor gillar det där. Vi hoppas på att få fortplanta oss. Naturen fungerar så. Sexualisering är när man daskar någon på rumpan, men att ge en komplimang, säga "vad vacker du är", är inte att sexualisera. Det handlar om att uppskatta varandra. Varför är det OK att få höra från en annan kvinna, " Shit vad snygg du är i dag! " Men när en man säger det handlar det helt plötsligt om sexualisering. Jag tror att det är jätteviktigt att vi inte blir monotona, androgyna. Vi måste få blomma, vara i alla våra färger, bjuda varandra på vackra ord och uppskattning.

Känner du dig vacker?

– Ja. Numera gör jag det. Jag har haft dålig självkänsla i 40 år. Dels för att jag föddes introvert, blyg och osäker. Och när man växer upp i en familj som vår så har människor fortfarande, tyvärr, en benägenhet att bestämma sig för hur vi är. "Du är sån för att du är känd". Jag vet inte hur många killar som sagt till mig att "jag utgick från att du var snobbish". Ingen av dem förstår att det är precis tvärtom. Jag tyckte aldrig att jag var snygg. På toaletterna i skolan skrev de "Dra åt helvete Berghagen" och sånt. Det är viktigt att komma ihåg att vi råkar ut för mycket påhopp, som är jobbiga att ta. Jag har fått väldigt mycket skit. Många har ansett att de haft rätt att kränka mig. Jag har tränat mycket på att inte be om ursäkt, sträcka på mig, våga vara trygg i min kvinnlighet.

Bjuder du på vackra ord om du ser någon kille du tycker är snygg på stan?

– Haha, jag säger inget rakt ut, men jag lovar dig att han ser på mig att jag tycker att han är snygg. Jag är mycket flörtigare här än i Sverige. Där måste jag ju tona ner lite eftersom människor vet vem jag är.

När var du kär senast?

– Jag blir kär hela tiden. Det unnar jag mig. Men jag träffar ingen just nu. Jag vill gärna gifta mig igen, det hade jag tyckt varit helt underbart.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.