Malin Åkermans avslöjande efter kraschade äktenskapet

Malin Åkerman om första svenska rollen: ”Kändes rätt i magen”
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Foto: JEFFREY MAYER / STELLA PICTURES JEFFREY MAYER PHOTOGRAPHY/JTMPHOTO

Hon gillar inte ens musikaler och hade ingen aning om vem Tomas Ledin var – men är aktuell i hyllade ”En del av mitt hjärta”. 

Nu berättar Hollywoodstjärnan Malin Åkerman om sin nyfunna beundran till artisten, sin svåra utmaning men också hur hon kunde ge sig in i ett nytt förhållande efter ett kraschat äktenskap. 

– Det finns fortfarande hål i mig. Jag är inte perfekt, men jag jobbade mycket på det innan jag träffade min man. Jag tror att det hjälper att man tar hand om sig själv, säger skådespelaren. 

På juldagen hände det. Den romantiska musikalkomedin ”En del av mitt hjärta” har haft premiär. Filmen är byggd runt Tomas Ledins, 67, låtar och en stor drös svenska toppskådisar gör sin premiär i musikalgenren – så även Hollywoodstjärnan Malin Åkerman, 41.

När Expressen träffar henne under en pressträff för filmen fullkomligt strålar Malin Åkerman. Att få jobba i Sverige med en svensk film är något helt annorlunda – men hon berättar att det känns jättekul. 

– Jag har letat efter manus att göra i Sverige, på svenska och jag har hittat jättefina manus men tajmingen var fel, och jag var tvungen att bygga min karriär borta i LA innan jag kunde unna mig lite tid här i Sverige att göra en film. Tajmingen var rätt, manuset var perfekt och så var det Edward (regissören Edward af Sillén) som övertygade mig. 

Vad behövdes för att övertyga dig?

– Det var inte så mycket. Efter att jag läste manuset så visste jag att det här är fantastiskt. Men det jag var orolig för, som jag alltid är orolig för, är om regissören kan tonen eller att man har samma kreativa synpunkt på hur den här filmen ska se ut. Det kändes bara som att han pratade mitt språk.

Åkerman: ”Är inget musikalfan”

Men att det skulle vara en musikal Malin Åkerman skulle ta sig an var absolut ingen självklarhet. 

– Jag är inget musikalfan egentligen. Jag har lite svårt för musikaler, skrattar hon. 

Regissörens vision av filmen var det som fick Hollywoodstjärnan att vända.  

– När man träffar en regissör och det känns som att det vet vad det snackar om då är det lite så där. För jag måste lita på mina regissörer för att känna att jag kan vara sårbar och göra mitt bästa jobb, så om jag inte litar på min regissör kommer inte jag göra ett bra jobb. Det är ett partnerskap. 

Egentligen har Malin Åkerman inte bott speciellt länge i Sverige, hon lämnade landet och flyttade till Kanada redan när hon var två år gammal. 

Visste du ens vem Tomas Ledin? 

– Ingen aning. Jag har ju hört hans sånger på radion ibland under somrarna men jag visste inte vem som sjöng de här sångerna, så när de sa Tomas Ledins musik ”så jag ba okej, kul, vem är han?”

Skådespelaren skrattar högt. 

I dag har det vänt och Ledin är en av hennes favoriter.  

– Nu är det en sån stark anknytning med den här filmen och personligen till honom. Han är en sån underbar människa och sen när man får höra hans musik så kan man tänka på honom när han sjunger. Det blir en annan sak. 

Har det känts läskigt att du ska sjunga hans låtar?

– Absolut, speciellt om man vet hur mycket svenska folket kan om hans musik och hur stor han är här. Man vill ju inte göra folk besvikna så det kändes. Du känner pressen. 

Men för någon som då har bott utomlands i hela sitt liv? Vad är den största utmaningen med att göra en film i Sverige? 

– Svenskan. Det blir lite svengelska, nej men det går, men det känns inte naturligt. 

– Det var svårt att släppa loss helt och hållet som jag brukar göra på engelska. 

Malin Åkerman har spelat i flera stora Hollywoodproduktioner som ”The Heartbreak Kid”, ”Trubbel i paradiset” och så har hon hånglat med Tom Cruise i ”Rock of Ages”. 

Privat hånglar hon dock bara med skådespelarmaken Jack Donnelly, 33. Det är lite mer än ett år sedan paret gifte sig barfota på en strand i Mexiko. 

– Det känns jättehärligt. Underbart. Första året du vet, det är honeymoon stage. Det känns som att kärleken bara växer, så det är bra, säger skådespelaren. 

Main Åkerman och maken Jack Donnelly.
Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så gick hon vidare efter skilsmässan

Malin Åkerman var tidigare gift med musikern Roberto Zincone men äktenskapet tog slut 2013. 

Mellan skilsmässan och att hon träffade den nya kärleken tog hon ett år och bara koncentrerade sig på sig själv. 

– Det tror jag är väldigt viktigt, att veta precis vem man är och vad som är viktigt så man kan komma in i en relation och veta det. Jag tror att älska sig själv är viktigt. För om man inte älskar sig själv så tror jag att det är jättesvårt att älska någon annan, säger Malin Åkerman och fortsätter: 

– Då tror jag man letar efter kärleken i någon annan, att de ska fylla ett hål, men det får du själv fylla först och det tror jag är väldigt viktigt och det finns fortfarande hål i mig. Jag är inte perfekt, men jag jobbade mycket på det innan jag träffade min man. Ja tror att det hjälper att man tar hand om sig själv. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.