Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malin Åkerman berättar om övergreppet: ”Jag sa nej”

Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Som 16-årig aspirerande modell tvingades Malin Åkerman åka hem till en ensam fotograf för att ta avklädda bilder – och när hon vägrade gick han till angrepp.

I ”Skavlan” berättar den svenska Hollywoodstjärnan om sina egna metoo-upplevelser, och hur viktigt det är att våga höja rösten.

– Han bad mig att klä av mig för att ta bilder, det var bara jag och han där, och jag sa: ”Nej” – och då kastade han blixtstativet mot mitt huvud, säger Malin Åkerman i ”Skavlan”.

Hon har gjort succé i Hollywood med filmer som ”27 dresses” och en roll i serien ”Billions”. Men nu är Malin Åkerman aktuell även hemma i Sverige, med filmen ”En del av mitt hjärta” – musikalfilmen baserad på Tomas Ledins musik.

I fredagens ”Skavlan” berättar Malin Åkerman dock också om nöjesbranschens baksida, och hyllar metoo-rörelsen.

– Jag tycker det är fantastiskt att kvinnor har fått tillbaka sina röster, och nu har modet att komma ut, för så många kvinnor... Det finns en väldigt hög procent av metoo, och jag tycker det känns som att alla kvinnor jag känner har en egen berättelse.

Åkerman om övergreppet

– Har du, undrar gästen Rosanne Arquette, som var den första som höjde rösten om Harvey Weinstein under metoo-rörelsen.

– Ja, jag kan säga #metoo, absolut, säger Malin Åkerman.

Skådespelaren berättar att hon började arbeta som modell som ung, och att hon då hamnade i rentav farliga situationer.

– Jag var verksam i modellbranschen som en ung flicka, och många gånger var det som välbetald prostitution. Jag gjorde inget, men jag har skickades till en fotografs hus på helgen, och jag var 16 år gammal. Han bad mig att klä av mig för att ta bilder, det var bara jag och han där, och jag sa: ”Nej” – och då kastade han blixtstativet mot mitt huvud, berättar Malin Åkerman i ”Skavlan”.

”Jaha, det är så här världen ser ut”

Liknande händelser gjorde att skådespelaren trodde att det var det normala - att det var så världen skulle vara.

– Det fanns aldrig något beskydd. Det finns många sådana berättelser, där man bara känner att: ”Jaha, det är så här världen ser ut”. Man biter i det sura äpplet och fortsätter streta på.

”Skavlan” sänds fredagar 21.00 på SVT1.