Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malik - från barnens favorit till världsstjärna

1988 – "Ebba & Didrik". Foto: Foto: Svt
2013 – får guldbagge. Foto: Olle Sporrong
2013 – med Rodriguez. Foto: Todd Williamson
I Går – med Oscar-statyetten. Foto: Danny Moloshok

Barnskådespelare i tv-succén "Ebba och Didrik", duktig student på Rönnegymnasiet i uppväxtens Ängelholm och idérik reporter på SVT:s "Kobra".

Och nu Oscarbelönad och hyllad av en hel filmvärld.

Expressen har kartlagt Malik Bendjellouls väg fram till det internationella genombrottet.

Maliks liv och karriär från 1977 till i dag

Föddes 1977 i Ystad, men växte upp i Ängelholm.

Bror till Johar Bendjelloul, känd som bland annat programledare för "Gomorron Sverige" i SVT och "P1-morgon" i Sveriges Radio.

 

1988 spelade Malik rollen som Philip Clavelle i serien "Ebba och Didrik". Serien sändes sedan i SVT. Regissör var hans morbror Peter Schildt.

 

1996 tog Malik Bendjelloul studenten från Rönnegymnasiet i Ängelholm, där han gått samhällsvetenskapliga programmet.

 

För Helsingborgs Dagblad har han i höstas berättat att han engagerade sig i Totalteatern och spelade gitarr i Ängelholmsbandet "Mind the gap".

 

Efter studenten började Malik Bendjelloul direkt en medieutbildning med filminriktning i Kalmar, som sedan ledde honom till ett jobb på produktionsbolaget Barracuda.

 

Efter Barracuda fick Malik Bendjelloul jobb på SVT:s program "Kobra".

 

"Searching for Sugar man" började som en idé till ett Kobra-reportage men efter att det växte gick han över till K Special. Det hela startade som en researchresa för att hitta uppslag till reportage.

 

Från 2006 jobbade han i fyra år med filmen som hade premiär i Sverige 2012.

"Searching for Sugar man" har belönats med flera priser

10 FEBRUARI: Bafta

Bästa dokumentärfilm.

 

26 JANUARI: Los Angeles

Utsågs till bästa dokumentär av The producers guild of America, vid en gala i Los Angeles.

 

21 JANUARI: GULDBAGGEGALAN

Bästa dokumentärfilm.

 

29 JANUARI 2012: Sundancefestivalen

I Utah 2012 fick filmen bland annat publikens pris för bästa internationella dokumentär och juryns specialpris.

Efter dokumentärfilmen "Searching for Sugar man" om amerikanska folkmusikern Sixto Rodriguez är Malik Bendjelloul plötsligt ett namn för hela världen. Under måndagsnatten vann filmen en Oscar för bästa dokumentärfilm.

En överraskning för några av de som kände honom som en tioårig barnskådespelare i "Ebba och Didrik", där han spelade Ebbas bästa vän Philip, och som medarbetare på SVT:s "Kobra".

- Jag minns honom som sympatisk, och med mycket utstrålning, säger Helge Skoog som gjorde karaktären Kaj Husell i "Ebba och Didrik".

Valdes av morbrodern

Malik Bendjelloul föddes 1977 i Ystad, men växte upp i skånska Ängelholm.

När hans morbror Peter Schildt, regissören bakom "Ebba och Didrik", sökte skådespelare föll valet på systersonen.

- Vi brukade skoja om att det var nepotism och vänskapskorruption, men han fick som alla andra provfilma innan vi bestämde oss, säger Peter Schildt.

- Sedan visade det sig att han var bra. Han hade ju aldrig hållit på med något sådant här.

Moraliskt stöd

Malik Bendjelloul fick även följa med morbrodern på andra produktioner. Och än i dag samarbetar de. Peter Schildt har varit med som rådgivare och moraliskt stöd under produktionen av "Searching for Sugar man".

- Han gjorde en bra film och har gett fyra år av sitt liv åt den. Han har helt enkelt jobbat, han har slitit och gjort om, säger Peter Schildt.

Efter att Malik Bendjelloul tagit studenten från Rönnegymnasiet 1996 flyttade han till Kalmar för att studera film. Där började karriären, som skulle fortsätta på produktionsbolaget Barracuda och "Kobra".

"Väldigt stort"

Åke Sandstedt undervisade i ämnet kommunikation när Malik Bendjelloul gick samhällsvetenskapliga programmet i mitten av nittiotalet.

- Alla är väldigt glada. Jag har ju följt honom nu, det är väldigt stort, säger han.

Åke beskriver den tidigare studenten som en duktig och vaken kille.

- Han tog inte särskilt mycket plats, utan var schyst och sympatisk.

- Det stora sker i marginalen faktiskt, de stora konstnärerna och musikerna gör sällan väsen av sig tror jag, säger Åke.

Envis

Malik Bendjellouls pappa Hacéne Bendjelloul beskriver sin son som snäll och hjälpsam, med en viktig egenskap - envishet. Oavsett vad det gällde. När Malik ville spendera kvällarna med att gå på bio var det inte mycket att säga om.

- Ville han gå på bio fast jag inte tyckte att det var läge så fortsatte han att insistera tills att jag sa: okej, gå på bio, säger Hacéne.

Även Clara Mannheimer känner igen Maliks ambition. Hon började arbeta tillsammans med honom som producent för "Kobra" 2005.

- Malik är en fantastiskt idérik reporter. Han är fascinerad av, för att inte säga besatt av, spännande berättelser, säger hon.

Mer än sju minuter

När han kom med idén till "Searching for Sugar man" insåg teamet snart att projektet krävde mer utrymme än ett sju minuter långt inslag i "Kobra".

I stället jobbade han vidare för K Special. Men redan innan "Searching for Sugar man" hade han gjort sig känd som en idéspruta.

- Han har en sådan berättarlust, och det är så kul att se honom vifta och gestikulera med hela sig när han börjar berätta.

När nästa idé kommer återstår att se, men Clara Mannheimer hoppas att de får fortsätta att arbeta ihop på SVT:s kulturredaktion.

- Han får ta lite tid att smälta det här, men att Malik skulle bli utan idéer och berättelser, det finns ingen risk. Han är inte sådan som person, han blir aldrig tom.

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!