Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malena Ernmans känslor – orden om dottern Greta Thunbergs miljökamp

Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: STEVE BISGROVE/REX / STEVE BISGROVE/REX/IBL REX FEATURES

Malena Ernman spelar i ”Så som i himmelen” på Oscarsteatern, och har fullt upp med karriären – samtidigt är dottern Greta Thunberg en av världens mest omtalade personer och centrum för hela miljörörelsen.

I fredagens ”Nyhetsmorgon” berättar Ernman om känslorna kring dotterns engagemang, och hur det påverkat familjens liv.

– Jag är först och främst mamma, och jag ser att min dotter är lycklig och det var längesen hon var det, säger Malena Ernman i TV4.

Folkkära sångerskan Malena Ernman, 48, har fullspäckat schema. Hon spelar inte bara huvudrollen i musikalversionen av ”Så som i himmelen”, utan är också bokad att spela på Dalhalla med Lisa Nilsson i sommar.

Samtidigt händer mycket i familjen, när dottern Greta Thunberg är en av världens just nu mest omtalade personer, som både hyllas och hatas.

– Jag har ingen aning om vad hon gör just nu. Hennes pappa Svante är med hela tiden. Vi tar varsitt barn och försöker göra det mesta vi kan och hålla oss över vattenytan, säger Malena Ernman i fredagens ”Nyhetsmorgon” på TV4.

– Man upplever att ni har lyckats hantera detta, vilka har varit de stora utmaningarna, undrar programledaren Jenny Strömstedt i sändningen.

– Att orka igenom allt. Att få ta emot så mycket kritik och hat och hot som vi får, att hålla bägge barnen friska och dessutom få lite sömn där emellan. Det är jobbigt att svara på alla frågor, säger Malena Ernman i ”Nyhetsmorgon”.

”Greta är ju väldigt bra på att lära sig saker”

Sångerskan förklarar att dottern, som nyligen träffade påven och har hyllats av stjärnor som Leonardo DiCaprio och Anne Hathaway, är under stor press och förväntas ha alla svaren. Därför är det viktigt att pappa Svante Thunberg är med som tryggt stöd.

– Greta är ju väldigt bra på att lära sig saker, hon kan ju det här. Hon har läst alla böcker. Och Svante är ju där som beskydd, men hon måste vara beredd på att få frågor om ”Vad kan du om kärnkraft? Varför är inte kärnkraft bra?”. Då ska hon kunna svara på det, på engelska. Det kan hon, men då måste hon ha lugn omkring sig, säger hon i TV4-programmet.

Men trots att familjen har påverkats mycket av Greta Thunbergs roll i miljörörelsen, så är Malena Ernman glad att det blivit som det blivit – för hennes dotter mår bra av det.

– Greta är lycklig, hon är glad. Jag hinner nog tänka allting, men jag är först och främst mamma, och jag ser att min dotter är lycklig och det var längesen hon var det. Jag reagerar som en mamma. Jag blir orolig, glad och stolt.