Malena Ernman är upprörd efter att ha sett "Svenska fall för FBI" och kräver nu en ursäkt från TV4.Malena Ernman är upprörd efter att ha sett "Svenska fall för FBI" och kräver nu en ursäkt från TV4.
Malena Ernman är upprörd efter att ha sett "Svenska fall för FBI" och kräver nu en ursäkt från TV4.
"TV4 ska be om ursäkt till alla de tusentals människor som de sårat", säger hon. Foto: Anna-Karin Nilsson"TV4 ska be om ursäkt till alla de tusentals människor som de sårat", säger hon. Foto: Anna-Karin Nilsson
"TV4 ska be om ursäkt till alla de tusentals människor som de sårat", säger hon. Foto: Anna-Karin Nilsson
Malena Ernman. Foto: Anna-Karin NilssonMalena Ernman. Foto: Anna-Karin Nilsson
Malena Ernman. Foto: Anna-Karin Nilsson

Malena Ernmans ilska mot TV4: "Förbannad"

Publicerad

I måndagens avsnitt av "Svenska fall för FBI" i TV4 sades det att personer med Aspergers syndrom kan bli besatta av att döda.

Något som fått bland andra Malena Ernman att reagera starkt mot kanalen.

– TV4 ska be om ursäkt till alla de tusentals människor som de sårat, säger sångerskan Malena Ernman, 44.

På måndagen sändes avsnitt fem av TV4:s serie "Svenska fall för FBI", där svenska ouppklarade mordfall tas upp och utreds av experterna Bo Åström och Mark Safarik.

I avsnittet beskrevs personer med den autistiska diagnosen Aspergers.

– Vad som kan hända med autistiska personer det är att man blir fixerad vid exempelvis att döda, säger Henrik Belfrage, forskningschef vid Rättspsykriatiska regionkliniken, i programmet.

Flera personer reagerade på uttalandet. Sångerskan och debattören Malena Ernman, 44, som har en dotter med diagnosen, är en av dem.

– Först reagerade jag väldigt fysiskt, man blir så arg så man skakar i hela kroppen, säger hon.

– Det är ingen sjukdom, det är en diagnos. ofta är det något man är väldigt bra på, en talang. Att generalisera så här grovt är ett sådant övertramp, fortsätter Ernman.

"Blir så fruktansvärt förbannad"

Malena Ernmans dotter Greta, 12, fick nyligen diagnosen Aspergers syndrom, efter flera smärtsamma turer mellan läkare på BUP och ätstörningsenheten.

– Tanken på den kampen vi har fört, med mitt barn som har Aspergers som är den mest empatiska lilla människan man kan tänka sig, som inte ens vill döda en myra. Nu blir man så fruktansvärt förbannad, säger Ernman.

– Och det är farligt. Det är redan svårt som det är för barn och familjer där det finns diagnoser. Föräldrarna kämpar hela tiden för att barnen ska orka gå till skolan. De är vana vid att bli mobbade och utstötta, mördare och psykopater har ingenting med diagnoser att göra. Diagnoser är till för att hjälpa, inte för att visa att personer är farliga.

LÄS MER: "Det har varit ett helvetiskt år"

"Det är ett bakslag"

Malena Ernman har inte hört av TV4 eller personerna bakom "Svenska fall för FBI", men om de hört av sig säger hon att hon är redo.

– Jag är verkligen beredd på att ge dem en knytnäve på näsan. De gör det inte lättare, det är redan så fruktansvärt svårt. Att sen få något sådant här är ett bakslag.

Nu anser Malena Ernman att TV4 bör läsa på – och be om ursäkt.

– De ska definitivt be om ursäkt. De ska ta kontakt med alla de föreningar som har med autism att göra, säger hon.

– Vi har varit med om det här tidigare, att det dyker upp sådana här generaliseringar som sveper in en förklaring av omvärlden på ett lätt sätt. Så är det ju inte, säger Nicklas Mårtensson, förbundssekreterare vid autism- och aspergerförbundet.

– Det är ett sätt att förenkla, och det finns forskning som visar det, säger han vidare och hänvisar till forskaren Niklas Långström, specialist i barn- och ungdomspsykiatri och professor vid Karolinska institutet (KI).

LÄS MER: Makens uppoffringar får Malena Ernman i tårar

Malena Ernman.Foto: Granlund Pictures

TV4: Vi ber om ursäkt

Efter att Expressen sökt ansvariga för programmet upprepade gånger skriver exekutiva producenten Anika Beclijevski ett utskick på TV4:s hemsida.

Därefter hör hon av sig till Expressen:

”Henrik Belfrage är expert inom rättspsykiatri och uttalar sig i vårt program om personer som har begått våldsbrott och som dessutom har kombinationsdiagnoser bestående av psykos och autism. Det har inte varit vår mening att på något sätt uttrycka oss generellt kring autism. Vi beklagar verkligen om någon tagit illa vid sig personligen, det var aldrig vår avsikt och i så fall ber vi om ursäkt”, skriver hon i ett sms.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag