Malena Ernmans ilska mot TV4: "Förbannad"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Malena Ernman är upprörd efter att ha sett "Svenska fall för FBI" och kräver nu en ursäkt från TV4.
"TV4 ska be om ursäkt till alla de tusentals människor som de sårat", säger hon.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Malena Ernman.
Foto: Anna-Karin Nilsson

I måndagens avsnitt av "Svenska fall för FBI" i TV4 sades det att personer med Aspergers syndrom kan bli besatta av att döda.

Något som fått bland andra Malena Ernman att reagera starkt mot kanalen.

– TV4 ska be om ursäkt till alla de tusentals människor som de sårat, säger sångerskan Malena Ernman, 44.

På måndagen sändes avsnitt fem av TV4:s serie "Svenska fall för FBI", där svenska ouppklarade mordfall tas upp och utreds av experterna Bo Åström och Mark Safarik.

I avsnittet beskrevs personer med den autistiska diagnosen Aspergers.

– Vad som kan hända med autistiska personer det är att man blir fixerad vid exempelvis att döda, säger Henrik Belfrage, forskningschef vid Rättspsykriatiska regionkliniken, i programmet.

Flera personer reagerade på uttalandet. Sångerskan och debattören Malena Ernman, 44, som har en dotter med diagnosen, är en av dem.

– Först reagerade jag väldigt fysiskt, man blir så arg så man skakar i hela kroppen, säger hon.

– Det är ingen sjukdom, det är en diagnos. ofta är det något man är väldigt bra på, en talang. Att generalisera så här grovt är ett sådant övertramp, fortsätter Ernman.

"Blir så fruktansvärt förbannad"

Malena Ernmans dotter Greta, 12, fick nyligen diagnosen Aspergers syndrom, efter flera smärtsamma turer mellan läkare på BUP och ätstörningsenheten.

– Tanken på den kampen vi har fört, med mitt barn som har Aspergers som är den mest empatiska lilla människan man kan tänka sig, som inte ens vill döda en myra. Nu blir man så fruktansvärt förbannad, säger Ernman.

– Och det är farligt. Det är redan svårt som det är för barn och familjer där det finns diagnoser. Föräldrarna kämpar hela tiden för att barnen ska orka gå till skolan. De är vana vid att bli mobbade och utstötta, mördare och psykopater har ingenting med diagnoser att göra. Diagnoser är till för att hjälpa, inte för att visa att personer är farliga.

LÄS MER: "Det har varit ett helvetiskt år"

"Det är ett bakslag"

Malena Ernman har inte hört av TV4 eller personerna bakom "Svenska fall för FBI", men om de hört av sig säger hon att hon är redo.

– Jag är verkligen beredd på att ge dem en knytnäve på näsan. De gör det inte lättare, det är redan så fruktansvärt svårt. Att sen få något sådant här är ett bakslag.

Nu anser Malena Ernman att TV4 bör läsa på – och be om ursäkt.

– De ska definitivt be om ursäkt. De ska ta kontakt med alla de föreningar som har med autism att göra, säger hon.

– Vi har varit med om det här tidigare, att det dyker upp sådana här generaliseringar som sveper in en förklaring av omvärlden på ett lätt sätt. Så är det ju inte, säger Nicklas Mårtensson, förbundssekreterare vid autism- och aspergerförbundet.

– Det är ett sätt att förenkla, och det finns forskning som visar det, säger han vidare och hänvisar till forskaren Niklas Långström, specialist i barn- och ungdomspsykiatri och professor vid Karolinska institutet (KI).

LÄS MER: Makens uppoffringar får Malena Ernman i tårar

Malena Ernman.
Foto: Granlund Pictures

TV4: Vi ber om ursäkt

Efter att Expressen sökt ansvariga för programmet upprepade gånger skriver exekutiva producenten Anika Beclijevski ett utskick på TV4:s hemsida.

Därefter hör hon av sig till Expressen:

”Henrik Belfrage är expert inom rättspsykiatri och uttalar sig i vårt program om personer som har begått våldsbrott och som dessutom har kombinationsdiagnoser bestående av psykos och autism. Det har inte varit vår mening att på något sätt uttrycka oss generellt kring autism. Vi beklagar verkligen om någon tagit illa vid sig personligen, det var aldrig vår avsikt och i så fall ber vi om ursäkt”, skriver hon i ett sms.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.