Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malena Ernman: "Kvinnor ska behaga"

Malena Ernman berättar nu om kulturvärldens gubbvälde, sin uppväxt, kärleksbreven och sin kamp mot rasismen.Foto: Anna-Karin Nilsson
Malena Ernman med sin hund Moses. Foto: Anna-Karin Nilsson
2009 vann Malena Melodifestivalen.Foto: Christian Örnberg
Malena får oftast mansroller utanför Sverige. "Jag får mansroller för att jag är bredaxlad", säger hon till Malin Roos.Foto: Anna-Karin Nilsson
Expressens Malin Roos träffade Malena Ernman.Foto: Anna-Karin Nilsson

STOCKHOLMS SKÄRGÅRD. Rak i ryggen som en fura och en röst som har blivit att räkna med även utanför operascenen.

Malena Ernmans antirasistiska engagemang är djupt rotat sedan barndomen, hennes familj i ­Sandviken har gömt papperslösa i 30 år.

- Det satt alltid en flyktingfamilj i soffan när jag kom hem, berättar mezzosopranen, som får två ­erbjudanden om dagen om olika politiska uppdrag.

Men nu ser hon mest fram emot att reta gallfeber på Kungliga ­Operan, igen.

MALENA ERNMAN

Född: Den 4 november 1970 i Sandviken.

Familj: Gift med Svante Thunberg, skådespelare och döttrarna Greta, 11 år och Beata, 8 år.

Bor: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm och sommarhus i Stockholms skärgård.

Mamma: Eva, diakonissa som spelade piano och sjöng och som vigt livet åt att hjälpa papperslösa flyktingar.

Pappa: Lars, var skatteexpert på Sandvik, lär i dag ut svenska till flyktingar.

Goda egenskaper: Snäll och empatisk.

Sämre egenskaper: Självkritisk och dålig på att ta kritik, otålig.

Hissar: Humanism, empati och mångfaldhet.

Dissar: Människor som inte förstår ovanstående.

Ser på: "Walking dead", "Bones", "Medium", och "Vänner".

Lyssnar på: Allt utom klassikt musik.

Aktuell: Öppnar årets "Allsång på Skansen" på tisdag. Producerar och gör huvudrollen i Händels opera "Xerxes" i september.

Blommorna på rhododendronbusken är stora som badbollar och det renoverade fritidshuset i lärkträ ligger så snyggt på en höjd och med utsikt över vattnet, att det svider i avundsjuks-tarmen.

De två döttrarna Greta, 11, och Beata, 8, har mannekänguppvisning på ­altanen och hunden Moses har vi fått order om att inte hälsa på förrän han har slutat skälla.

Malena Ernman, 43, möter upp rödflamming i ansiktet och med svetten rinnande i nacken.

Hon har just avverkat dagens ­löparrunda, vilket innebär nöta i uppförsbackar.

Hon frågar flickorna om de har ätit.

- Jag är "the bad cop" i vår familj, jag är sträng. Man skulle kanske tro tvärtom eftersom jag är borta och jobbar mycket, men jag tar igen det med att "tajta till" när jag kommer hem. Är det läggning kvart över nio, så är det kvart över, inte tjugo över, säger ­Ernman och ler.

- Det funkar var tionde gång i alla fall.

Får brev från Lasse Åberg

Det är första dagen på sommarlovet och operastjärnan ser fram emot att inte vara ledig, som vanligt.

På tisdag kickar hon i gång årets "Allsång på Skansen" tillsammans med parhästen Loa Falkman, men tv-sändningen blir också ett möte med ett kärt, gammalt slottsspöke.

Lasse Åberg gjorde inte direkt någon hemlighet av att han var förtjust i operasångerskan när de var med i "Stjärnorna på slottet" förra året, och när de träffades på SVT:s presskonferens nyligen, konstaterade Electric Banana Band-Trazan:

"Det var fantastiskt att se henne igen. Vi har brevväxlat lite sedan vi gjorde detta famösa program förra sommaren".

"Brevväxlat", Malena Ernman, det låter som riktiga brev med frimärke?

- Ja, jag får små kort från hans museum, i bland med ett urklipp. Det är jättegulligt. Jag är oteknisk själv så jag uppskattar riktiga brev.

Men han hade verkligen en crush på dig! Skriver han under med "hjärta, Lasse"?

- Ja, haha. Kramar och hjärta och en liten krumelur som han tecknar själv.

- Men det skulle inte funka, han är för lik min pappa. Lika gamla, lika långa, har samma namn och är tysta och blyga bägge två, skrattar sopranen och ­blinkar mot maken Svante Thunberg.

Får ingen lön på ett halvår

Efter sommaren, närmare bestämt i september, väntar Ernmans kanske största projekt hittills i karriären (Melodifestivalen inräknat) då hon sätter upp "Xerxes", Händels mest kända opera, på konsthallen Artipelag i Stockholms innerskärgård.

Hon spelar själv huvudrollen som kungen samt producerar föreställningen som regisseras av förnämlige Lars Rudolfsson och backas upp av franska Ensemble Matheus.

- Den här orkestern är bäst i världen just nu, och de har tackat ja till att ­spendera ett halvår i Sverige, på hösten. Hur fan gick det till? Dirigenten Jean-Christophe Spinosi är helt galen, precis som Amadeus i filmen "Amadeus". Enorm kvinnotjusare, har åtta barn och ser ut som 32 fast han är 50, säger hon och fortsätter:

- Jag kommer inte att ta ut någon lön på ett halvår, men jag gör något som ingen annan i världen har gjort förut. Det är väldigt mycket jobb, men väldigt roligt.

- Vi repade i går, jag och Loa Falkman sjöng inte en ton, vi bara flamsade. De andra riktiga seriösa, sångarna måste ha trott att vi är helt dumma i huvudet.

Att du sätter upp en egen barockopera, hur mycket är det en markering mot Kungliga Operan?

- En hel del, haha.

Svalt intresse i Sverige

Jag ber henne förklara, utifrån ter det sig nämligen svårbegripligt.

Medan de stora operahusen i Tyskland, Österrike och Schweiz, hela Europa, langar fram den ena stora rollen efter den andra till den svenska hovångerskan, är det betydligt svalare från Kungliga Operan på hemmaplan i Stockholm.

- Nej, det är inte många erbjudanden jag har fått därifrån. Jag har jag en stor publik, men Operan här är inriktad på en annan musik. Det lustiga är att överallt annars i Europa är barocken på frammarsch, men här har man fått för sig att det är Wagner som gäller. Det ska vara bombastiskt, macho, maskulint.

- Det går inte att agera på ett naturligt sätt med den musiken, tycker jag. Att stå och vråla allt vad man kan är jag inte intresserad av. Rösten räcker i tio år, sen är jag slut. För vad?

- Sen går jag ju emot normen och är besvärlig också...

Som när du var med i Melodifestivalen. Skaver det fortfarande i de fina salongerna?

- Ja, det tror jag. Jag har alltid varit "populist" i en elitistisk värld och fått skit för det också. Men det är fånigt, elitist är precis vad jag inte är.

Betalar hyran för flyktingfamilj

Man hade kunnat läsa det mellan raderna innan, men det blev aldrig så tydligt som när politiska komikern Soran Ismail blev entledigad från sina jobb på Sveriges Radio detta valår, Malena Ernman reagerade med följande meddelande på sin Twitter:

"Hej Sveriges Radio. Jag är antirasist och kan därför inte som avtalat medverka som gäst i kvällens Karlavagnen. Hälsningar Malena Ernman".

På nationaldagen fick Malena ta emot "Årets Mångfaldspris" i uppväxtens Sandviken för "modigt ställnings­tagande mot rasism och för medmänsklighet" - tillsammans med sin mamma Eva.

- Jag har vuxit upp med en mamma som alltid har brytt sig om de svaga i samhället. Inte sådär omhuldande, hon är inte den som bakar bullar, hon är jättedålig på att laga mat om jag ska vara ärlig. Men hon ägnat hela sitt liv åt att hjälpa, det är hennes kall. Hon ville bli präst men morfar var emot kvinnliga präster, så hon blev diakon.

- Nu är mamma och pappa pensionärer och ägnar hela sin tid åt flyktingar och integration. Just nu är det en syrisk flyktingfamilj som de betalar hyran åt och lär svenska.

"Bägaren rann över helt enkelt"

Hur gick det till rent praktiskt när ni gömde papperslösa?

- De bodde inte fysiskt hos oss, men mamma har fixat lägenheter, lånat ut bilar och sett till att de har fått pengar. När det var midsommarfirande i sommarstugan i Dalarna, var de med där.

- Jag har blivit väldigt berörd och påverkad av dessa öden.

Att du outade din politiska sida, var det ett beslut eller något som bara blev?

- Det var när jag bodde i Schweiz som jag fick nog. Jag satt på flyget till Zürich bredvid alla de här rika bankmännen som högt satt och pratade om hur mycket pengar de hade och hur jobbigt det var att veta vad de skulle lägga pengarna på. Jag satt och kokade. Två dagar senare var det val i Schweiz och de ville slänga ut alla invandrare. ­Världens rikaste land, bägaren rann över helt enkelt.

- Jag har inte enormt många följare, men jag når några hundra tusen och varför ska man då twittra om att man åt en god sallad med mozzarella? När man kan säga något nyttigt. Det var där det började.

"Går inte att argumentera med dem"

Hur tacklar du meningsmotståndarna?

- Det går inte att argumentera med dem, det är lönlöst. Att förklara saker för en Sverigedemokrat är "Öh?". Jag får en del brev som går ut på att de minsann vet vad det är jag är ute efter, stora svarta... ja, du förstår.

- De breven slänger Svante (maken).

- Men jag möter många flyktingar som kommer fram och är tacksamma också. Det gör mig väldigt glad.

Vilka av de politiska partierna har ryckt i dig?

- Alla, haha. Det är jättekul, ­smickrande. Jag får två samtal om dagen och hade kunnat jobba hela Almedalen, men jag vill inte engagera mig politiskt på det sättet. Jag kan sjunga, inte hålla politiska tal. Ingen får veta vad jag röstar ens, jag röstar olika nästan varje år.

När fackföreningen TCO förra året gav ut en handbok mot sexuella trakasserier ("Bryt tystnaden") var Malena Ernman en av dem som bröt tystnaden, sångerskan gav en skakande beskrivning om en mansdominerad operavärld med konstanta sexuella anspelningar och chefer, regissörer och dirigenter som förväntade sig sex "som betalning" för roller.

Fick sparken när hon var gravid

Malena Ernman berättar att hon i flera år stod ut med kränkningarna.

- Det värsta var ändå när barnen kom och man fick höra att kvinnor i den här branschen inte kan ha en karriär med barn. Vad är detta, 1700-talet? Där det finns hierarkier, gynnas aldrig kvinnor, aldrig. Det spelar ingen roll hur bra du är eller hur länge du har hållit på.

- Jag fick sparken när jag var gravid. De tyckte att jag var en föredetting, men det är ju tvärtom. Vi kvinnor låter förmodligen bättre när vi har varit med om "det värsta", höll jag på att säga, att föda barn. Allt annat blir ­sekundärt, man fokuserar inte på sig själv på samma sätt vilket gör en mer avslappnad.

Den här debatten om Kulturmannen, varför tänker jag honom som dirigent?

- För att det ÄR dirigenten som är ­kulturmannen, man i maktposition som vill styra allt. Operan är oerhört konservativ, man tog ju hellre in kastratsångare än lät kvinnor sjunga. Det har blivit bättre, men fortfarande gubbar, gubbar, gubb-gubb-gubbar, jag har svårt för det. Kvinnor ska sättas på plats och inte ta någon plats, kvinnor ska behaga.

- Det är roligare att spela kille på scen, då får man vara rolig, parodisk och ta plats.

Får mansroller för att hon är bredaxlad

Fräck fråga, gick du hem med ­någon...?

- Nej, aldrig. Det var väl därför jag fick skit också. Jag var alltid upptagen och det var alltid kvinnor som var mer lämpade och mer villiga.

Du har reagerat på utseendefixeringen i branschen också, har inte du fått roller på grund av hur du ser ut?

- Nej, inte som du tror. Jag får ­mansroller för att jag är bredaxlad, det är lättare att svälja med tanke på att jag är extrem feminist. Utanför Sverige gör jag 99 procent killroller, i Sverige däremot får jag ta på mig snygga klänningar.

Om man googlar ditt namn får man följande relaterade sökningar: "Malena Ernman + bröst" och "Malena Ernman + silikon".

- Haha, har folk inte annat att göra? Jag fick många sådana frågor under Melodifestivalen. Jag är trött på att prata om kropp, jag har två döttrar som snart ska börja sminka sig. Det är för mycket fokus på utseende, och ­samtidigt... är jag lite smickrad, medger Malena Ernman och fortsätter:

"Urringningar är en del av mitt jobb"

- Mitt blonda hår och urringningar är en del av mitt jobb. Lill Lindfors som är min gäst i Dalhalla i sommar är oerhört begåvad och smart och har också spelat på sin kvinnlighet, men med glimt i ögat, och det tycker jag att man kan få göra. Det är svårt att inte göra det. Jag var mobbad i skolan för att jag var smårultig, inte förrän jag var 30 ­började jag träna. För mig är det fortfarande lite kul. Jag blir arg på fokuseringen, och smickrad, sen blir jag arg igen. Det är svårt.

Om du fick vara man på riktigt ett dygn, vad skulle du göra?

- Jag skulle sparka män på höga positioner och försöka fatta jargongen, varför de kör den. Men det skulle inte räcka med ett dygn, ler Malena Ernman och berättar att hennes fanskara främst utgörs av kvinnor.

- De som följer mig på Twitter är kvinnor, många lesbiska. Jag är nog mest populär bland kvinnor över 50. Det är bra fans, de är många och lojala, de köper skivor.

Hur efterhängsna är de, dina fans?

- Vi har väl haft någon, i Falun. Hon har ringt runt och mejlat tidningsredaktioner, säger Malena Ernman som för att testa mig.

"Skulle tydligen ha haft sex med henne"

Så jag säger som det är, att jag är en av dem som har fått ta emot pikanta ­upplysningar från en kvinna i Dalarna som påstår sig haft sexuellt umgänge med operastjärnan.

- Jag skulle tydligen ha haft sex med henne under en konsert på Dalhalla, säger sångerskan. Hon tyckte att jag stirrade ut henne och klädde av henne med blicken. Nu är jag väldigt närsynt så jag skulle inte se någon i publiken. Det är bara att ignorera. Det är hon, men inte många.

Moses har slutat skälla för längesen och de två döttrarna har efter tre ­klädbyten tröttnat på catwalken, nu äter de glass.

Malena Ernman berättar att Greta och Beata har ärvt hennes musikaliska gehör.

- De är musikaliska båda, däremot är de blyga och tycker inte om att ta plats. Jag tycker mycket om blyga barn och vill stå upp för dem. Vi pressar dem inte, vill de inte sjunga i kör så ska de tamejfan få slippa. Beata vill bli ­servitris eller dagisfröken, det är okej, säger Malena Ernman som är glad över att kunna spendera en hel sommar på hemmaplan med familjen, även om Wien där hon jobbat i flera år, blivit som ett andra hem för barnen.

Vill frysa in sin röst

- Nu har jag de här festivalerna och det räcker. Det är idiotiskt att åka ut och slita en hel sommar för inga pengar. Självklart är det pengar, men inte de pengar som folk tror. Det är två månaders rep också och blir jag förkyld till premiären och inte kan sjunga så blir det inga pengar alls. Jag kan förlora ett halvårs inkomst om jag blir sjuk. Det är därför jag försöker hålla mig i fysisk form. Vi är helt beroende av att jag är frisk, det är en enorm psykisk stress som har förföljt oss genom hela karriären. När jag gjorde "Askungen" på Kungliga Operan blev jag sjuk två dagar innan premiär och fick bo på hotell på Kungsholmen där vi bor, det kändes väldigt fånigt.

- Jag skulle bara vilja ta min röst i bland och lägga i frysen.

Vilken drömroll har du kvar att göra?

- Carmen har jag blivit erbjuden men tackat nej till, jag tycker inte att jag kan sjunga den. Jag har blivit mer självkritisk, man måste sjunga så jäkla starkt och så sitter de där jävla gubbarna och "Så ska det inte låta", konservativt och jämför med någon Carmen från förr. Jag hatar det, att man måste förvänta sig att bli jämförd och slaktad, alltid prestera mer och bättre och överträffa sig själv och föregående, säger operasångerskan, utan bitterhet, mer som krasst konstaterande.

Castad som monster i "Frankenstein"

Närmast efter "Xerxes" ser hon fram emot att sjunga den kvinnliga huvudrollen i nyskrivna operan "Kvartett" på Malmöoperan nästa år, och - en riktig monsterroll i Bryssel 2016.

- Jag har blivit typecastad för rollen som the monster i "Frankenstein", haha. Jag får inte så många ung snygg-roller längre, nu är jag monster. Men det är kult, det är jag jättemallig för.

Malena Ernman skjuter tillbaka fötterna i tofflorna, jag frågar vad hon ska göra resten av sin lediga dag, förstår av svaret att det var tur att vi kom efter joggingturen.

- Jag är skitdålig på att vara ledig. Jag vet inte vad det är och hur man gör. Jag kan sola effektivt i en halvtimma, sen måste jag röra på mig. Jag fungerar bäst om jag får träna. När jag har sprungit min runda med hunden är jag trevlig och öppen och en helt underbar människa att vara med.

- Innan dess, inte så jättekul.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.