Makens kärleksstöd till Tilde – kroppen sa i från

Tilde de Paula Ebys ärliga ord om kampen efter uppbrotten
Tilde de Paula Eby lämnade tryggheten i ”Nyhetsmorgon” för den vågade ”Efter fem”-satsningen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ett år efter den dramatiska premiärsändningen mår programledaren bättre både fysiskt och psykiskt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Samtidigt berättar hon om knepet som gör att hon och maken Thomas de Paula Eby är lyckligare än någonsin.
Foto: LINN HEDESSTROM BLAD

Tilde de Paula Eby lämnade tryggheten i ”Nyhetsmorgon” för den vågade ”Efter fem”-satsningen.

Ett år efter den dramatiska premiärsändningen mår programledaren bättre både fysiskt och psykiskt.

Samtidigt berättar hon om knepet som gör att hon och maken Thomas de Paula Eby är lyckligare än någonsin.

– Det finns en liten fälla tror jag, just när det gäller relationer när man skaffar barn, säger Tilde de Paula Eby.

För ganska exakt ett år sedan sändes det första avsnittet av ”Efter fem” i TV4. Tilde de Paula Eby, 47, hade då lämnat ”Nyhetsmorgon” efter 17 år för ett helt nytt program – som dessutom skulle sändas på en klassisk fiaskotid.

Kanalen hade tidigare misslyckats totalt på sena eftermiddagar, bland annat med kalkonen ”Förkväll”. 

– Så när vi gick ut i vår första sändning var det sådan anspänning att det var helt sjukt. Jag tror att varenda chef på hela kanalen stod i kontrollrummet. Så precis före sändning går vår viktigaste kamera sönder, den bara pajar, och folk är så nervösa att ingen kan göra någonting. Så jag börjar styra och ställa, börjar producera kamerorna i studion och det är en och en halv minut till sändning, säger Tilde de Paula Eby.

– Det hade varit så mycket skriverier och det var så mycket bevakning och vi ville så gärna göra ett bra första intryck. Och det gick ju jättebra till slut men jäklar, jag hade så mycket adrenalin i kroppen efter vårt intro att händerna skakade.

Hellre att man blir handlingskraftig än handlingsförlamad i sådana situationer?

– Jag tror att jag reagerar på stress med en väldig handlingskraft och koncentration. Jag blev ju rånad i Barcelona en gång för många år sedan och i stället för att springa blev jag helt vansinnig och började jaga efter de här rånarna! Helt idiotiskt, men min reaktion är att reagera. Nu går det kanske inte att jämföra ett rån med en premiär men det är samma funktioner i kroppen.

Tilde de Paula Ebys val att lämna ”Nyhetsmorgon”

I slutet av tiden på ”Nyhetsmorgon” fungerade dock Tilde de Paula Ebys kropp inte riktigt som den ska. Hon berättar att hon hade ”klassiska trötthetssymtom”.

– Man får ont i öronen, känslig hörsel, väldiga sömnproblem – man kan inte sova när man är trött och vaknar mitt i natten. Inte så att jag kände att det var någon fara men jag är inte dum i huvudet, jag har gjort ”Läkarpodden” och jobbat med doktor Mikael och pratat hur många gånger som helst i ”Nyhetsmorgon” om utmattning. Man behöver inte vara ett geni för att fatta att ”jag är nog ganska trött”, säger Tilde de Paula Eby.

– Men det var inte därför jag slutade, det som gjorde att jag lämnade ”Nyhetsmorgon” var att jag kände att jag hade gett programmet allt jag har och allt jag kan. Vi hade gjort allt det som jag kämpat för. Då är det dags för någon annan att ta över och utveckla det ännu mer.

Det första året med ”Efter fem” var intensivt – de första två månaderna sände Tilde de Paula Eby programmet varje vardag och senare under våren kombinerade hon ”Efter fem” med att också leda ”Let's dance”.

– Mitt i den perioden kom också EU-valet och det hamnade på vårt bord att köra partiledardebatterna. Det var så jäkla intensivt. Jag var rätt sliten på slutet av våren, det var jag faktiskt, säger Tilde de Paula Eby.

– Men jag går ju i gång på det också. Jag tycker om när man får kavla upp ärmarna och slita litegrann.

Planen med maken – så håller de relationen vid liv

Trots allt mår hon också mycket bättre nu än åren på ”Nyhetsmorgon” när familjelivet gjorde det svårt att sova i kapp när hon var ledig. 

– Det är som att man är jetlaggad hela tiden. Jag kan säga att jag mår bättre både fysiskt och känslomässigt i dag, säger Tilde de Paula Eby.

Hur har privatlivet förändrats? Du har berättat att du och din make Thomas lämnar er son Ilyah tillsammans på skolan nu?

– Det gör vi. Vi gör helst så mycket som möjligt tillsammans, om jag ska vara ärlig, men däremot kan jag ju inte hämta så ofta och jag missar ganska många fotbollsträningar och sådant för då är jag är på jobbet och sänder. Men det funkar väldigt bra för vi är en stor familj och alla hjälps åt.

Hennes make Thomas de Paula Eby, 39, spelar i bandet Hoffmaestro. Trots att de båda har intensiva karriärer hittar de alltid tid till att umgås. Tilde de Paula Eby tror att många går i en fälla när de skaffar barn.

– Att man börjar dela upp sig, ”om du får tisdagskvällar så tar jag torsdagskvällar”. Då blir det plötsligt en fajt mellan två personer om vem som ska få mest tid utan den andra. I förlängningen tror jag inte att det är superbra, säger hon.

– Thomas är mitt livs kärlek men också bästa vän och jag vill ju hänga med honom så mycket som möjligt. Och han känner likadant, tack och lov. Så vi försöker bara hjälpa varandra så mycket som möjligt och det föder ju generositet.

Nu är ”Efter fem” i gång igen för året och Tilde de Paula Eby vågar nu tro att programmet ska bli en riktig långkörare.

– Vi har överträffat estimat och siffror och blabla, sådant som cheferna håller koll på, så vi känner oss trygga. Det är ingen som flåsar oss i nacken eller kräver bättre resultat. Alla är skitnöjda och glada, säger hon.

– Jag känner att vi har en superbra plattform att jobba vidare på och jag vill ju mer så klart. Jag känner att det finns en enorm potential och inte för att vara kaxig men jag tycker att vi gör ett relevant program. Det är spännande med ett personligt levererat nyhetsbaserat program, jag tycker att det är superviktigt och framför allt väldigt kul.

Expressen följer Tilde de Paula Eby bakom kulisserna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.