Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mahlagha Jaberis klänning i Cannes skapar reaktioner

Alicia Vikander, Ruben Östlund och Dua Lipa är några av stjärnorna som tagit med sig sina kärlekar.
Mahlagha Jaberis omtalade klänning i Cannes.
Foto: ABD RABBO AMMAR/ABACA/SHUTTERSTO / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Tanken med snaran var att uppmärksamma de pågående avrättningarna i Iran.
Foto: ABD RABBO AMMAR/ABACA/SHUTTERSTO / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Ett ytterligare politiskt budskap stoppades dock.
Foto: ABD RABBO AMMAR/ABACA/SHUTTERSTO / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Den iranska modellen Mahlagha Jaberi, 33, drog till sig blickar under filmfestivalen i franska Cannes.

Med en specialdesignad klänning ville hon uppmärksamma situationen i Iran.

Modellen Mahlagha Jaberi klev ut på röda mattan i Cannes iklädd en klänning vars avslöjande byst utgjordes av en snara.

Anledningen:

För att kasta ljus på de pågående, och nyligen utförda, avrättningarna på demonstranter i Iran. Iran har utfört åtminstone 90 avrättningar de tre senaste veckorna, enligt människorättsorganisationen Iran Human Rights Group, och under 2022 avrättades 576 personer i landet.

Efteråt har Mahlagha Jaberi gått ut och förklarat vad syftet var.
Foto: ABD RABBO AMMAR/ABACA/SHUTTERSTO / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Mahlagha Jaberi publicerade även en video på sig själv i klänningen på Instagram, med hashtaggen #StopExecutionsInIran och skrev att hon ”dedikerar det till folket i Iran”.

Modellens protest har skapat reaktioner på nätet.

Mahlagha Jaberis video på den omtalade klänningen i Cannes.
Foto: Instagram

”Ännu en modig kvinna”

Den amerikanske journalisten Yashar Ali – tidigare med på tidsskriften Times lista över de mest inflytelserika personerna på internet, och med iranskt ursprung – kallar aktionen för ”smaklös”.

”Medan oskyldiga iranier avrättas tyckte Mahlagha Jaberi att det vore en bra idé att ha på sig en klänning som har en insydd snara och sedan filma en förförisk video och använda en låt som har blivit som en hymn för de som protesterar. Fullständigt skamligt på alla sätt och vis”, skriver Yashar Ali på Twitter.

Anton Gerashchenko, rådgivare åt det ukrainska inrikesministeriet, skriver dock att Mahlagha Jaberi är ”ännu en modig kvinna”.

”Kanske det inte skulle finnas några krig om kvinnor hade majoritet inom politiken?” skriver han på Twitter efter aktionen.

https://twitter.com/CALI4AZ/status/1662845057622212610?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1662845057622212610%7Ctwgr%5E5058d2978c66b467724c7aef7ac6decc82aa188b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.foxnews.com%2Fmedia%2Firanian-born-model-draws-outrage-dress-noose-neck-raise-awareness-iran-executions

Stoppades av arrangören

Även om Mahlagha Jaberi mestadels hyllas, och har fått stöd från flera tunga iranskfödda profiler i sociala medier, kände hon sig tvungen att förklara bakgrunden till protesten i Cannes.

I ett nytt inlägg på Instagram skriver Mahlagha Jaberi att tanken var att skapa en kontrast mellan det som pågår i Iran och den årliga glamfesten i Cannes. Tanken var också att texten ”stoppa avrättningarna” skulle synas tydligt på klänningen men den detaljen stoppades.

”Vi ville göra ett modemässigt ställningstagande för att observera glamouren i Cannes men, huvudsakligen, rikta medial uppmärksamhet mot de orättfärdiga avrättningarna av iranska människor. Tyvärr är inte politiska ställningstaganden tillåtna på filmfestivalen och de stoppade mig från att visa ryggen på klänningen, men innebörden av ’snaran’ var lätt att fatta”, skriver Mahlagha Jaberi till sina 4,2 miljoner följare på Instagram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.