Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Magnus huvudvärk var svår sjukdom

Magnus Uggla.
Foto: ANN JONASSON
Magnus Uggla.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Magnus Uggla.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Magnus Uggla sjukskrevs i vintras efter att ha drabbats av en ovanlig sjukdom. 

I sina memoarer skriver han själv om när han för första gången någonsin fick ställa in föreställningar. 

”Det var heller ingen vanlig huvudvärk visade det sig. Det var allvarligare än så. Ett bråck på halspulsådern och jag ordinerades vila och blev sjukskriven i tre månader”.

På måndagen släpptes ”Enkla sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen” – en bok om folkkäre artisten Magnus Ugglas liv. 

I vintras spelade Magnus Uggla, 64, rollen som Doolittle i ”My Fair Lady” på Kulturhuset Stadsteatern. Men då han plötsligt blev sjuk tvingades han ställa in. I stället ersattes han av Björn Kjellman. 

– Men nu måste jag fokusera på att ta det lugnt. Jag kommer sakna ensemblen och publiken riktigt mycket så jag ser fram emot att komma tillbaka i april. Och jag önskar Björn lycka till!, sa han då i ett uttalande. 

Nu skriver han själv om tiden i sin nya bok. Han fick frågan om att medverka i musikalen våren 2017 och tackade ja, men inte utan att vara nervös för att träffa sina nya kolleger. 

Med nervositeten kom också sömproblemen, som Magnus Uggla skriver att han hade haft ”så länge jag kunde minnas”. Han beskriver hur han oroligt for fram och tillbaka i sängen och funderade på hur han skulle klara av det här. Men det var otänkbart för Magnus Uggla att ställa in. Han skriver att han inte hade ställt in en enda föreställning. Inte ens när hans bror dog. ”Förbannade att jag hoppat på skiten” 

Sömnlös i mörkret blev det tydligt för Magnus Uggla att han inte skulle räcka till. 

”Skådisarna skulle se på mig som en tönt och koreografen skulle småle bakom min rygg över mina tafatta försök att hitta rytmen. Jag pratade med mig själv rakt ut i mörkret, förbannade att jag hoppat på skiten och svettades mellan de annars så svala lakanen”, skriver han. 

Under nio veckor i oktober och november, veckor som Magnus Uggla kallar för ”plågsamma”, repade ensemblen ”My Fair Lady”. Han skriver att repetitionerna körde slut på honom helt men att det var värt det – för resultatet blev precis som det han hade hoppats på. Därefter kändes det lätt att gå upp på scenen på Stadsteatern. 

Men det fick han inte fortsätta med så länge – sjukdomen stoppade honom. 

Magnus Uggla skriver i sin bok att han dagen efter premiären fick huvudvärk, men betydligt värre huvudvärk än vanlig huvudvärk. Något som visade sig vara ett bråck på halspulsådern.

”Så jävlig att jag åkte i väg till doktorn. Och det var heller ingen vanlig huvudvärk visade det sig. Det var allvarligare än så. Ett bråck på halspulsådern och jag ordinerades vila och blev sjukskriven i tre månader. Jag fick ställa in”. 

Magnus Uggla tvingades sjukskriva sig och fick diagnosen Horners syndrom, en ovanlig ögonsjukdom som uppstår vid skada på nerver i ögat. 

Magnus Ugglas självbiografi släpptes på måndagen.
Foto: Norstedts förlag

Två månader senare berättade han på Instagram att han äntligen blivit bättre i ögat.

Självbiografin släpptes på måndagen. När det tillkännagavs att Magnus Uggla, 64, skrivit sina memoarer sa han i ett uttalande att han aldrig känt sig manad att skriva om sitt liv. 

– Det skall sägas att egentligen ogillar jag böcker starkt. Till skillnad från mina föräldrar som läste för jämnan när jag var barn. Mammas ständiga devis var att ’har man bara en bok har man aldrig tråkigt’ och eftersom både hon och pappa levde enligt den devisen blev också böckerna min största konkurrent om mina föräldrars uppmärksamhet, sa han då i pressmeddelandet. 

Expressen har sökt Magnus Uggla via hans förlag. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.