Magnus Uggla tycker att ersättningen från Spotify är alldeles för låg. Nu lyfter han bort sina låtar från Spotify. Foto: Cornelia Nordström
Magnus Uggla tycker att ersättningen från Spotify är alldeles för låg. Nu lyfter han bort sina låtar från Spotify. Foto: Cornelia Nordström

Magnus Uggla arg på Breitholtz – lämnar Spotify

Publicerad
Uppdaterad
Magnus Uggla har ilsknat till över att skivbolaget Sony Music rear ut hans musik till Spotify.
Nu lyfter han bort sina låtar från musiktjänsten.
- Jag har tjänat lika mycket på sex månader som en halvdan gatumusikant drar in på en dag, skriver han på sin blogg.
Magnus Uggla är mycket upprörd över ersättningen från Spotify – som han anser är alldeles för låg. Han har tagit upp problemet med Sony Musics vd Hasse Breitholtz flera gånger, men övertalats att stanna kvar.
– Jag gillar ju trots allt tanken på att man ska kunna ha tillgång till musik på det här sättet. Och så litade jag ju på Hasse Breitholtz, skriver Magnus Uggla på sin blogg.
Men när Uggla fick reda på att Sony Music äger 6 procent av Spotify var måttet rågat. Han ifrågasätter nu hur skivbolaget kan köpa aktieandelarna för bara 30 000 – trots att bolaget är värderat till 2 miljarder kronor.
– Svaret är att Sony har reat ut sina upphovsmän. Slumpat bort all musik, inklusive min, skriver han på sin blogg.

Väntar på en "hederlig nättjänst"

Magnus Uggla menar att Sony Music är lika goda kålsupare som Pirate Bay. Han skriver att skivbolaget, som har varit med och "stämt skiten ur Pirate Bay", nu agerar på precis samma sätt – skillnaden är att Sony Music försöker mörka det.
– En sak är säker. Jag blir hellre våldtagen av Pirate Bay än rövknullad av Hasse Breitholtz och Sony Music och kommer därför att lyfta alla mina låtar från Spotify i väntan på en hederlig nättjänst, skriver Magnus Uggla.

"Avtalet slöts innan jag tillträdde som vd"

Sony Musics vd Hasse Breitholtz delar Magnus Ugglas uppfattning om att upphovsmännen får för dåligt betalt, men menar att Spotify är ett bra lagligt alternativ till Pirate Bay.
– Både Spotify och skivbolagen betalar royalty till upphovsmännen – Pirate Bay betalar ingenting. Det är en rätt dramatisk skillnad. Avtalet slöts innan jag tillträdde som vd och jag siktar på att det ska förhandlas om så att upphovsmännen får mer betalt, säger han.
Enligt Hasse Breitholtz köpte Sony Music aktieandelarna i Spotify för mer än 30 000 kronor och bolaget är värderat till 1,8 miljarder kronor.
Han tycker det är tråkigt att Magnus Uggla nu lyfter sina låtar från musiktjänsten.
– Det är trist att inte hans fans får tillgång till musiken via Spotify.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag