Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Magnus Skogsberg Tear om pappans självmord

Foto: Peter Knutson / Magnus Skogsberg Tear. Pressbild.
Magnus Skogsberg Tear, 59, är känd som ”Ica-Sebastian”.Foto: MATTIAS EDWALL / ICA.SE PRESSBILD

Magnus Skogsberg Tear, 59, är känd i de flesta svenska hemmen som ”Ica-Sebastian” efter sin medverkan i företagets reklamfilmer. 

Men hans historia som vuxen började tragiskt efter att hans pappa begått självmord.

– Jag tillhör gruppen överlevare i förlust orsakad av självmord, säger han i en intervju med Dagens industri

Mest känd är han otvivelaktigt för sin roll som karaktären ”Sebastian” i Icas reklamfilmer, som han spelat sedan 2005.

Men Magnus Skogsberg Tear har hunnit med en hel del i sitt liv. Skapat musik, designat glas och regisserat, för att nämna några av de saker han hittills gjort.  

Därutöver är han ambassadör för organisationen Suicide Zero, som arbetar med att förebygga självmord i samhället.  

Bakgrunden är att Magnus som 21-åring nåddes av beskedet att hans pappa tagit sitt eget liv. 

I en intervju med Dagens industri berättar 59-årige Skogsberg Tear om hur pappans självmord och psykiska ohälsa påverkat honom. 

– Jag kände att det var en man som gick ner för en spiral och som jag inte kan rädda, samtidigt som jag är barn själv, säger han till Di och fortsätter:

– Som trettonåring skrev jag ett ”vuxet” brev till min pappa om hur han ska tänka, att han ska tro på sig själv, hur han ska resonera. Ett sådant brev – jag börjar nästan gråta bara av att tänka på det – ska inte ett barn behöva skriva.

Pappan utvecklade ett missbruk

Magnus Skogsberg Tears pappa hette Gunnar Skogsberg började arbeta hos en förpackningstillverkare i Malmö.

Efter en tid som utvecklingsdirektör för företaget blev han mer och mer frånvarande och utvecklade ett alkohol- och pillerberoende som så småningom övergick till ett missbruk. 

Efter att fadern fått lämna sitt arbete, samtidigt som hans hustru ville skilja sig, fick han ovanpå det se sitt körkort indraget efter att ha dömts för rattfylleri. Kort därefter avslutade han sitt liv.

– Lyckligtvis har min hjärna tillverkat ett försvar så att jag inte kan visualisera detta. Jag kan inte ta in det, säger han Magnus Skogsbergs Tears Di.

Långt senare, på sin Youtubekanal ”Tjeinch” (läs: change på engelska (förändring)) berättade Skogsberg Tear om faderns självmord. Kort därefter blev han kontaktad av flera andra personer som gått igenom liknande trauman. 

”Jag är överlevare”

En person stack ut var Erik Bäfving som själv berättat om sin pappas självmord i kortfilmen ”Boogie Woogie pappa” från 2001. Hans pappa hade arbetat på samma företag som Gunnar Skogsberg.

– När jag fick tag på Erik Bäfving kände jag att jag hade en själsbroder. Vi var två familjer som var drabbade av en manskultur, en spritkultur och företagskultur, många dåliga kulturer samtidigt. Vi tillhör båda gruppen överlevare av en förlust, orsakad av självmord, säger han. 

Magnus Skogsberg Tear har själv börjat föreläsa om självmord och hur man påverkas som anhörig. 

– Jag försöker i mina föredrag blanda historier om mina erfarenheter som överlevare – för det är det jag ser mig som. Jag är överlevare av sorg orsakad av självmord – med sång. Jag tycker att det är ett härligt sätt att få in tunga budskap, genom att blanda med musik. Det är mitt sätt att förmedla och överleva, säger han till Di.

 

HIT KAN DU VÄNDA DIG

Eller har en närstående tagit sitt liv? Här finns det hjälp att få: 

 

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

 

BRIS vuxentelefon 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.

www.bris.se

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

 

Rapport: Självmord bland yngre fortsätter att öka

LÄS MER: Folkhälsomyndigheten ska förebygga självmord

LÄS MER: Renskötaren Anneli, 22: Machokultur dödar samer

LÄS MER: ”Många kallar oss för självmordsfamiljen nu”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.