Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magnus Härenstam är död – blev 73 år

Magnus Härenstam blev 73 år gammal.
Foto: Jens L'Estrade
Han drabbades av prostatacancer som senare blev en tumör på en kota i ländryggen.
Foto: Mattias Forsberg
Foto: Jens Assur

Magnus Härenstam avled på lördagen i sviterna av sin cancer.

Det meddelar hans familj genom artistbokaren Anna Moore.

– Han var omgiven av sin familj i hemmet, säger hon.

Kungaparet och Magnus Härenstam var goda vänner. Men de kommer inte att informeras förrän efter bröllopsmiddagen.

Den folkkäre programledaren och skådespelaren Magnus Härenstam har avlidit. Det meddelar hans familj genom artistbokaren Anna Moore i ett pressmeddelande.

Han har under en längre tid plågats av cancer. Han drabbades av prostatacancer som senare blev en tumör på en kota i ländryggen.

Magnus Härenstam genomgick ett antal behandlingar med bromsande cellgifter.

Han ska fridfullt ha somnat in i sitt hem den 13 juni i sviterna av sin cancer.

– Han var omgiven av sin familj i hemmet. Det var lugnt och stilla, säger Anna Moore, Härenstams artistbokare.

"Fick fridfullt somna in i hemmet"

I Facebookgruppen "Magnus Härenstam - I våra hjärtan" har familjen uttalat sig om sorgen efter Magnus Härenstams död.

"Det är med sorg i hjärtat vi meddelar att vår älskade Magnus på eftermiddagen lördagen den 13 juni har avlidit efter sviterna av sin cancer. Magnus fick stilla och fridfullt somna in i hemmet omgiven av oss.

I vår stora sorg och saknad är vi i familjen berörda av alla kärleksfulla och varma ord vi får om Magnus, både från vänner och familj men även från allmänheten. Det ger oss sådan glädje och det känns naturligt att försöka samla tankarna på ett ställe, "Magnus I Våra Hjärtan". Här kan ni dela med er av tankar och anekdoter, så kan vi tillsammans le åt glada minnen - det hade Magnus gillat!

Varma hälsningar från Magnus familj."

Anna Moore saknar sin unika medarbetare.

– Som alla andra känner jag stor sorg. Det är en av Sveriges allra mest folkkära personer, så jag tror att alla känner något i dag, säger hon.

Kungaparet uppskattade Magnus Härenstam mycket. Just nu pågår bröllopsmiddagen. De kommer att informeras om hans död först efter middagen, uppger hovets pressinformatör Annika Sönnerberg.

Lång karriär

Magnus Härenstam fick sitt genombrott med det populära barnprogrammet "Fem myror är fler än fyra elefanter" 1973 tillsammans med Brasse Brännström och Eva Remaeus. Magnus Härenstam har arbetat i drygt 40 år med tv-program, musikaler och föreställningar.

Mellan 1991 och 2005 var han programledare för frågesportprogrammet "Jeopardy!" och förra vintern gjorde han succé i TV4-serien "Torpederna". I början av februari hade Magnus Härenstam premiär med sin föreställning "Morsning & Goodbye".

Magnus Härenstam blev 73 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.