Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Magnus Carlsson bjuder tillbaka

Magnus Carlsson is a giver. Foto: Robban Andersson
Inför Pridefestivalen i Stockholm släpper Magnus Carlsson singeln "I was born this way". Sin del av intäkterna skänker han till RFSL:s utbildningsverksamhet. "Jag kände att det var dags att ge någonting tillbaka."
"I'm happy, I'm carefree and I'm gay", sjunger Magnus Carlsson med stolthet i rösten på årets Pridefestival. Samtidigt minns han hur orolig han var när han själv skulle komma ut som homosexuell.
-Jag trodde att hela världen skulle rasa samman och att karriären skulle gå åt helskotta. Och så blev det bara positivt. Det var en lättnad.
Magnus Carlsson skiner ikapp med sommarsolen när han slår sig ner vid ett kafébord och lägger en rykande färsk cd-skiva framför sig. Det märks att han är mäkta stolt över det som bara timmar tidigare bränts på skivan, den nya singeln "I was born this way".
Låten är en ny version av en gammal discodänga som 1977 framfördes av Carl Bean, och som betraktas som en av de allra första glitterdiscolåtarna.
Så varför är Magnus Carlsson så lycklig över att ha gjort en cover?

Gayklassiker

-Allt började med att jag skulle sjunga en discoklassiker på Pridefestivalens discokväll. "Men någonting annat än 'I will survive' kan man väl rota fram", tänkte jag och började leta på nätet, berättar sångaren, som nästan direkt snubblade över "I was born this way".
-Låten släpptes på 70-talet med en svart präst som var gay - inte ett rätt enligt regelboken. Och den blev en riktig gayklassiker.
Han bestämde sig för att spela in en egen version av låten och skänka sin del av intäkterna från singeln till RFSL:s utbildningsverksamhet, som betytt mycket för honom personligen.
-Min första kontakt med gayvärlden var i gymnasiet, när det kom en informatör från RFSL och pratade om hur det var att vara gay. Innan dess hade jag känt "Hur ska det här gå? Nu ska man gifta sig och skaffa radhus, barn och Volvo, för sådana är reglerna". Det sitter säkert ungdomar i skolorna nu och känner som jag gjorde, säger Magnus Carlsson som kände "eufori och lättnad" efter mötet med informatören.

"Firar mer än festar"

Det var under tiden som sångare i dansbandet Barbados som Magnus Carlsson officiellt kom ut som homosexuell. Han gjorde det i ett reportage i tidningen Zon när han hade fått nog av allt tissel och tassel. Och tröttnat på att sjunga om olika flickor:
-Ju mer jag sjöng om Rosalita, Belinda, Maria, Susanna, Emelie och alla de där, desto mer absurt blev det, minns han med ett skratt, och berättar att omgivningens reaktion enbart var positiv och stöttande.
I år har Magnus Carlsson sett till att vara ledig från turnerande just kring Pridefestivalen så att han kan delta i firandet. Men festivalen handlar inte bara om party, betonar han.
-Parallellt med allt glitter är det ju massvis av seminarier och utställningar... Olika sätt att visa upp hbtq-världen. Man firar mer än festar, skulle jag vilja säga.
Vad betyder Pride för dig?
-Pride för mig är glädje och firande. Det är verkligen stå på barrikaderna och skrika och vara glad!
Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!