Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Magnus Böcker höll sitt löfte till lyssnarna

"Han växte upp i Karlskoga men av många anledningar tillhör en stor del av Magnus Böckers hjärta Singapore." Foto: Sveriges Radio

Han växte upp i Karlskoga men av många anledningar tillhör en stor del av Magnus Böckers hjärta Singapore.

Vad jag förväntade mig vara ett komplicerat program med svåra ekonomiska begrepp visade sig vara ödmjukt och lättillgängligt.

Han lovade att göra börsen begriplig för lyssnare och höll sitt löfte.

PROGRAMMET

INLEDNINGEN

Han lovar att göra börsen begriplig, ett löfte som han dessutom inte bryter. Han hyllar Singapore för att vara en stad där alla är invandrare, stolta för det man tillsammans har åstadkommit.

 

KÄNSLORNA

Det märks att Böcker brinner för en ljus framtid där alla är inkluderade, oavsett social status eller ekonomiska förutsättningar. Han tar dessutom flera tillfällen i akt att hylla gamla kamrater och kolleger.

 

SKRATTEN

Sättet han beskriver händelser på kan stundvis vara roande. Men i övrigt fokuserar han på viktigare saker än att få lyssnaren att skratta.

 

MUSIKEN

De smarta låtvalen synkroniseras harmoniskt med de olika kapitlen i sommarvärdens berättelse. Men det kan mycket väl vara en partisk åsikt, då jag älskar både Aerosmith och Guns N Roses.

 

AVSLUTNINGEN

Viktigt fokus på hållbarhet. Det måste bli tydligt att de som inte satsar på en hållbar metod inte går bra. Hållbara investeringar måste ske världen över, säger en fast besluten Magnus

LÅTLISTAN

"Jag vill vara din Margareta" (Sten & Stanley), "Detroit City" (Texas), "All the Young Dudes" (Mott the Hoople), "I Dont Want to Miss a Thing" (Aerosmith), "I Will Survive" (Nils Landgren), "Dead Ringer for Love" (Meat Loaf, Cher), "Sweet Child O Mine" (Guns N Roses), "Friends Will Be Friends" (Queen), "FourFiveSeconds" (Rihanna, Kanye West, Paul McCartney), "Beautiful Day (from the musical Finding Neverland)" (Bon Jovi).

Det var september 1973 och Magnus Böcker var bara barnet. Där och då tog han de första stegen in i finansvärlden, när han av en olycka blev påkörd av en bil. Hjärnskakning, brutet ben, gips. För svedan och värken fick han 3 000 kronor som han visste precis hur han skulle spendera. För hälften av pengarna köpte han sina första aktier.

Export-Invest, IRO och Uddeholm – kombinationer av bokstäver som för mig lika gärna kunde varit hieroglyfer men som för honom innebar starten på ett livslångt intresse för börs, företagande och länders ekonomi.

 

Vad jag delvis befarade att resterande del av sommarpratet uteslutande skulle innehålla (komplicerade ekonomiska analyser som kräver kurslitteratur för att förstå) tog en helt annan vändning. Med pedagogisk briljans når programmet sin höjdpunkt när Böcker förklarar hur börsen kan vara en nyckel till att ställa krav på en hållbar framtid.

Han berättar om hur utvecklingsländers strävan efter konsumtion och lyxliv är omöjligt. Anledningen? Resurserna finns inte.

"Vi byggde vårt välstånd på premisser som inte håller för hela jordens befolkning", säger han.

Det finns fyra miljarder människor i Asien. 1,5 miljard har inte tillgång till fungerande toa, 930 miljoner saknar elektricitet och 640 miljoner har inte tillgång till rent vatten. Alldeles för få har hopp om en bättre framtid, men Magnus Böcker är inte en av dem. Han hoppas på en förändring, och det märks att det är helhjärtat.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!