Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Magdalena Graafs stora sorg – berättar om tragedin

2007 var Graaf en av sommarpratarna i "Sommar i P1". Foto: MAGNUS JÖNSSON
Magdalena Graaf berättar att det är en läkande process för henne att få skriva av sig. Foto: /ALL OVER PRESS / /ALL OVER PRESS
Magdalena Graaf. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Magdalena Graaf har delat ett känslostarkt inlägg på Instagram där hon skriver om tiden när hon, och sonen Isak, flydde från en våldsam relation. 

För elva år sedan pratade Graaf om händelsen i "Sommar i P1" som hon nu minns tillbaka till.  

– Det är en del av den läkande processen för mig att få skriva av mig, säger Magdalena Graaf.

Magdalena Graaf, 42, släppte den självbiografiska boken "Det ska bli ett sant nöje att döda dig" 2006. En bok där hon skildrar sin kamp för att överleva och ta sig från den våldsamma man hon gifte sig med som 19-åring. I boken får läsaren följa den resa hon gjorde när hon flydde från mannen med sin son Isak. En resa hon även berättade om i sitt sommarprat i "Sommar i P1" för elva år sedan och som hon nu delar med sig av på Instagram. 

– Jag känner att det ämnet jag pratade om då är fortfarande lika viktigt i dag, så självaste sommarpratet har inte gått ur tiden. Jag tänker på unga i dag och känner att det ändå är viktigt att ta upp det, säger Graaf. 

I inlägget på Instagram beskriver hon sin resa. 

"Med tårar i ögonen slängs jag tillbaks i tiden. Till min och min förstfödda Isaks resa. Vi flydde och gömde oss på olika kvinnojourer. Trots hot, rädsla och uppgivenhet, fanns det ett ljus i mörkret. Även det till synes oförlåtliga?"

Magdalena Graaf berättar att det är en del i en läkande process för henne att skriva. 

– Det är både fruktansvärt jobbigt, men också ett steg i att läka lite grann. Det är så svårt när man någonstans också försöker stänga av de där känslorna för det gör för ont. Men sakta men säkert har jag försökt börja gräva lite i det, säger hon. 

https://www.instagram.com/p/Bk-gwfjgE6y/?taken-by=graafmagdalena

 

 

LÄS MER: Magdalena Graafs vändning i livet 

 

Berättar om den oändliga saknaden

Det känslostarka inlägget på Instagram får snabbt över 500 kommentarer från Magdalena Graafs följare som blir berörda, och många har även läst boken "Det ska bli ett sant nöje att döda dig". 

– Boken var lite mitt sätt att ge tillbaka och förhoppningsvis har den hjälpt vissa, och kanske hjälpt anhöriga att förstå hur deras anhöriga har mått. För alla kanske inte kan sätta ord på det man har upplevt, men upplevelsen är oftast densamma för oss alla, säger hon. 

Sommaren 2014 förlorade Magdalena Graaf sin son Isak när han gick bort under tragiska omständigheter, bara 19 år gammal. På sin blogg har hon tidigare skrivit öppet om sin sorg. I inlägget på Instagram skriver hon om sin oändliga saknad:

"Isak är inte med mig i dag. Han har gått i förväg. Jag är så tacksam att jag fick låna honom i 19 år. Saknar honom så oerhört, oändligt och avgrundsdjupt mycket i dag." 

– Det är en del av den läkande processen för mig att få skriva av mig, säger Magdalena Graaf.

 

Här kan du få hjälp om du är utsatt för våld i en nära relation:

1000 Möjligheter är en stiftelse som erbjuder stöd till ungdomar. 1000 Möjligheter är till för killar, tjejer, cis-personer och transpersoner och unga som inte vill definiera sig.

Brottsofferjourernas riksförbund, erbjuder stöd till den som utsatts för brott.

Jourhavande medmänniska, en ideell organisation som erbjuder samtalsstöd via telefon.

Killfrågor.se har stöd för killar mellan 10 och 18 år via chatt.

Kom till oss, polisens informationssida om brott i nära relationer.

Kvinnofridslinjen erbjuder samtalsstöd via telefon dygnet runt. De kan även hjälpa dig med kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour. Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Telefonnummer: 020-50 50 50.

Nationella hjälplinjen, erbjuder samtalsstöd via telefon och via nätet om du mår dåligt.

RFSL, brottsofferjour för hbtq-personer, erbjuder samtalsstöd via telefon.

Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen finns till för kvinnor som har varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen. Föreningen har en telefonjour 08 - 696 00 95 dit du kan ringa för att få stöd.

Rikskriscentrum – Sveriges kriscentrum för män, är en paraplyorganisation för verksamheter som arbetar med att ge stöd till män i kris. Här kan du hitta kontaktuppgifter till kriscentra för män runtom i landet.

Roks,  Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, har jourer runtom i landet som erbjuder stöd åt tjejer och kvinnor via telefon och andra insatser.

Terrafem driver Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. För närvarande kan kvinnor få stöd och råd på 43 språk. Telefonnummer: 020- 52 10 10. Samtalet syns inte på din telefonräkning.

Tjejjouren.se samlar alla Sveriges tjejjourer och ungdomsjourer. På sajten finns också frågelåda och en informationsbank.

Hedersfortryck.se har information för dig som är utsatt och till dig som vill lära dig mer om hedersförtryck.

tris.se/ (Tjejers rätt i samhället) erbjuder jourtelefon och stöd till dig som lever med hedersvåld.

Unizon har jourer runt i landet som erbjuder stöd åt kvinnor och tjejer via telefon och andra insatser. 

Källa: 1177.

 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!