Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Madonnas popparty är bästa medcinen"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
På lördagen stod popikonen Madonna på scen i Tele2 Arena.
Foto: Olle Sporrong
"Madonna, som tidigt uttryckte sin sympati för offren och de anhöriga i Paris, gjorde det enda rätta. Satte ner högklackarna i sitt extravaganta scengolv med ett av den här branschens mest spridda ordspråk. "The show must go on", skriver Anders Nunstedt.
Foto: Olle Sporrong
"När Madonna kopplar in partyturbon och trycker gasen i botten över mållinjen, finns bara en sak att säga: Kalas".
Foto: Olle Sporrong

Hur funkar Madonnas överdådiga glamourshow dagen efter den brutala terrorattack som skakat om hela världen?

Som vanligt, faktiskt.

Ibland är ett spektakulärt popparty den allra bästa medicinen för själen.

Det är förvisso lördagskväll, men inte vilken lördagskväll som helst.

Efter de fruktansvärde terrordåden i Paris, en attack som drabbade besökare på en rockkonsert allra hårdast, var det en lördag med sorgeband och inställda fester.

Inte den här festen dock.

Madonna, som tidigt uttryckte sin sympati för offren och de anhöriga i Paris, gjorde det enda rätta. Satte ner högklackarna i sitt extravaganta scengolv med ett av den här branschens mest spridda ordspråk. "The show must go on".

Med betoning på show.


"Rebel heart tour" är ju ett självspelande piano. På gott och ont.

Alla sensationella scenlösningar är de samma kväll efter kväll. Låtlistan är sig lik, undantaget ett nummer i i latinopartiet (vi kan återkomma till det). Större utrymme för musikalisk improvisation tillåter inte den avancerade showen.

Det lämnar publiken med en föreställning där varje moment sitter som en smäck, men som också känns statisk som en Vegas-show regisserad av Cirque du Soleil när låtarna vägrar gripa tag.

Det är väldigt mycket yta.

Lyckligtvis är det dock också betydligt mer innehåll än i den senaste världsturnén, den lika spektakulära men känslomässigt iskalla "MDNA tour".


Det starkaste intrycket från Europapremiären är också intakt:

Madonna verkar ha kul på scenen. Trots alla moment hon är tvingad att hålla koll på - bara det faktum att hon gör åtta klädbyten är en logistisk övning i den högre skolan - så partajar stjärnan ihop med fansen på den här turnén.

Inledningsvis är det främst Madonna själv som festar loss, publiken är länge förvånansvärt passiv.

Kanske saknar fansen de klassiska hitsen. Kanske tycker de som jag, att lite för många låtar hackar onödigt mycket (inte minst när scenen byggs om till en bilverkstad; i "Body shop" och "True blue" är det musikalisk soppatorsk). Kanske finns Paris någonstans i det kollektiva bakhuvudet? Den förstärkta säkerheten och visiteringen vid entrén är om inte annat än påminnelse.

Vändningen kommer i lationpartiet, när Madonna framåt midnatt sätter sin spotlight på i elefanten i rummet.


Hon berättar att terrorattacken i Paris gjorde att hon tänkte ställa in kvällens show. Hon håller ett känslosamt tal till offren, arrangerar en tyst minut och spelar sedan "Like a prayer" - en publikfavorit som bara plockas fram vid speciella tillfällen (detta var fjärde gången sedan turnén startade i september).

Värmen tränger igenom, engagemanget stiger, festviljan bankar äntligen på dörren med stora näven.

En stund senare, när Madonna kopplar in partyturbon och trycker gasen i botten över mållinjen, finns bara en sak att säga:

Kalas.

KONSERT

MADONNA

Tele 2 Arena, Stockholm
Publik: Cirka 40 557 (publikrekord).
Vem: Madonna Louise Ciccone, 57, gav ut sitt första album 1983. Senaste singelettan hemma i USA var "Music" (2000). Hennes trettonde album heter "Rebel heart" och kom i våras. Svenska Avicii, Carl Falk, Salem Al Fakir och Vincent Pontare är några av låtskrivarna. Madonna valdes in i rockens Hall of Fame 2008.
Vad: Madonnas tionde världsturné skulle haft premiär i Miami i augusti, men sköts upp cirka en månad när repetitionerna inte klaffade. "Rebel heart tour" startade i stället i Montreal, och turnén är nu inne på sin europadel. År 2000 uppträdde Madonna på MTV-galan i Globen, men detta var hennes första konsert i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.