Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Madonna sågar
musikbranschen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Madonna går till hårt angrepp mot musikbranschen.
Foto: REX FEATURES
Madonna.
Foto: Olle Sporrong

Madonna går till hård attack mot sexismen i musikbranschen.

Artisten mottog på fredagen Billboards pris "Woman of the year" och hon passade då på att ge en rejäl känga till branschen.

– Jag står framför er som en dörrmatta. Eller jag menar en kvinnlig underhållare, sade hon i sitt tacktal, enligt USA Today.

Världsstjärnan Madonna, 58, har varit en av världens mest framgångsrika artister i decennier. Hon är inte känd för att hålla igen med vad hon tycker och tänker. Det gjorde hon inte heller på fredagen när hon belönades med Billboards pris "Årets kvinna".

I ett 15 minuter långt tal fördömde hon musikindustrins sexism och åldersrasism.

– Tack för att ni erkänner min förmåga att fortsätta med min 34-åriga karriär trots all sexism, misogyni och konstanta smädelser, skriver USA Today.


LÄS MER: Madonnas krav för bröllop med Penn

Madonna: Måste spela spelet

I det ärliga och känsloladdade talet berättade Madonna även om när hon blev våldtagen under knivhot när hon först flyttade till New York som tonåring för att satsa på en musikkarriär. Hon talar om sina musikaliska ambitioner, om att trotsa kritiker och att bli kallad både "hora och häxa".

– Min riktiga musa var David Bowie. Han fick mig att tro att det inte fanns några regler, men jag hade fel. Det finns inga regler, inte om du är pojke.

Hon målar upp en mörk bild av branschen. Som kvinna spelar man under helt andra regler än män, sade hon i sitt tal enligt USA Today.

– Om du är kvinna så måste du spela spelet. Du tillåts vara vacker, söt och sexig, men var inte smart. Ha inte en åsikt. Åtminstone inte en åsikt som inte upprätthåller status quo. Du tillåts att bli objektifierad av män, och klä dig som en slampa, men du äger inte din "slampighet" och dela inte med dig av dina sexuella fantasier med världen.


LÄS MER: Madonna får inte tillbaka sonen Rocco

Tackar alla motståndare

Den 58-åriga underhållaren avslutar sitt tal med att trots all tacka alla som angripit henne och betett sig illa mot henne, enligt Entertainment Weekly.

– Jag är inte här i första hand för att jag bryr mig om priser. Jag är här därför att jag vill tacka er. Jag vill tacka alla som tvivlat, som sagt nej och alla som gjort mitt liv till ett helvete och talat om för mig vad jag ska göra, ert motstånd gjorde mig starkare, det gjorde att jag ansträngde mig hårdare och gjorde mig till den krigare som jag är. Det gjorde mig till den kvinna som jag är i dag,

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.