Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madonna är inte längre intressant

Madame X, Madonnas nya alter ego, är ”en hemlig agent, en dansare, en professor, en statsminister, en hushållerska, en ryttare, en fånge, en student, en mamma, ett barn, en lärarinna, en nunna, en sångerska, ett helgon, en hora, en kärleksspion”.

Ändå är hon inte särskilt intressant.

Madonna är en av de största och kommer alltid vara en av de största.

Hon bär titeln som Queen of Pop som Muhammad Ali bar mästartiteln fram till sin död.

Det betyder dock inte att allt hon gör är mästerligt.

Jag kan, på rak arm, inte minnas en enda hyfsad låt från Madonnas två senaste album. Jag måste googla.

Noll träffar.

”4 minutes”, Justin Timberlake-samarbetet, är senast det hände. Det är över tio år sedan.

Madonnas strävan efter att aldrig släppa taget om det senaste har målat in musiken i ett hörn.

Den uppenbara skillnaden är att hon inte längre skapar några trender, hon följer dem.

Förra gången, ”Rebel heart” (2015), handlade det om samarbeten med bland andra Avicii, Diplo, Nicki Minaj och Kanye West.

Den här gången manifesterar sig desperationen bland annat i form av gästrappare från Migos och Rae Sremmurd, ett par inhopp av colombianska reggaetonkungen Maluma och så mycket trap–beats att det nästan blir komedi.

Det går att beundra Madonnas äventyrslusta – hon inkorporerar även fado, disco, reggae och batuque på albumet och i ”Dark ballet” autotune-rappar hon över ett stycke ur ”Nötknäpparen”. Hon sjunger om Israel och islam, om sex och våld, om häxor och hat.

Men man är inte bättre än sina låtar.

Stjärnans alter ego – Madame X – framstår som förvirrat, krampaktigt och gapigt när det inte finns några intressanta melodier att hänga upp ambitionerna på.

Inför skivsläppet räknade Madonna upp alla personligheter som Madame X bygger på.

”En fånge” är det som bäst beskriver den här sörjan.

Det låter som att musiken är försedd med fotboja och handfängsel.

ALBUM

Madonna

”Madame X”

Vem: Madonna, 60, har sålt över 300 miljoner skivor, vilket gör henne till tidernas bästsäljande kvinnliga artist. Hon bor i dag i Portugal, där sonen David spelar i Benficas pojkakademi.

Vad: Fjortonde studioalbumet är inspelat i Lissabon, London, Los Angeles och New York. Huvudproducent är Mirwais, som var spänstigt bollplank på ”Music”, år 2000.

Bästa spår: ”I don’t search I find”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.