I början av 2012 utsattes Daisy Coleman, 23, då 14 år gammal för en våldtäkt i Maryville, USA.
Den då misstänkta 17-åriga pojken dömdes aldrig vilket skapade stor medial uppmärksamhet.
Daisys berättelse spreds nationellt och hon gick ut och berättade att hon efter övergreppet bland annat blivit mobbad i skolan och det slutade med att familjen fick flytta från staden.
Kämpat mot sexuellt våld bland unga
Daisy har under flera år engagerat sig i frågor gällande sexuella övergrepp och har bland annat grundat organisationen SafeBAE som kämpar mot sexuellt våld.
2016 kom Netflix-dokumentären ”Audrie & Daisy” ut som handlar om övergreppet som Daisy utsattes för.
Under tisdagen begick Daisy självmord efter att under lång tid mått dåligt, skriver BBC.
”Hon var min bästa vän och fantastiska dotter. Jag önskar att jag hade kunnat ta smärtan från henne! Hon återhämtade sig aldrig från vad dessa pojkar gjorde med henne och det är bara orättvist. Min lilla flicka är borta.”, skrev Daisys mamma Melinda Coleman på Facebook efter beskedet.
Prinsessan Madeleine visar sitt stöd
Flera väljer nu att visa sitt stöd. Prinsessan Madeleine som sitter i styrelsen för World Childhood Foundation som stöttar SafeBAE, skriver på Instagram:
”I dag förlorade vi en av våra ljusaste stjärnor. Vi var hedrade att känna Daisy Coleman och bevittna hennes styrka och mod i handlingar som grundare för SafeBAE. Låt oss tillsammans stoppa sexuella övergrepp mot barn.”
https://www.instagram.com/p/CDhbef-jipU/”Prinsessan är mycket engagerad i barnrättsfrågor. Framförallt i stiftelsen Childhood som drottningen startat”, skriver hovets informationschef Margareta Thorgren i en kommentar.
På World Childhood Foundations Thank You-gala som hölls i fjol i New York var Daisy Coleman en av talarna. SafeBAE har efter Daisys bortgång valt att hylla henne med en bild på henne och drottning Silvia som grundade Childhood 1999. Bilden är tagen från galan förra året där drottningen och Daisy står sida vid sida.
”En drottning med en drottning”, skriver organisationen i inlägget.
https://www.instagram.com/p/CDf0C7ADh6M/Har du eller någon i din närhet självmordstankar?
Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på yttersta allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.
Prata och våga lyssna. Uttryck din oro, ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.
En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.
Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.
Ring alltid 112 om läget är akut.
BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.
BRIS – Barnens hjälptelefon: Tel: 116 111.
www.bris.se
Jourhavande präst: Nås via 112.
Föräldratelefon: 020-85 20 00.
Jourhavande kompis: 020-22 24 44.
Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.
Telefonjouren: 08-34 58 73.
Källor: www.mind.se och www.spesistockholm.se.