"Mad Max: Fury road" prisades på Oscarsgalan. Foto: Rex/Shutterstock"Mad Max: Fury road" prisades på Oscarsgalan. Foto: Rex/Shutterstock
"Mad Max: Fury road" prisades på Oscarsgalan. Foto: Rex/Shutterstock
"Mad Max: Fury road"."Mad Max: Fury road".
"Mad Max: Fury road".

Mad Max tog storslam på Oscarsgalan 2016

Publicerad

Charlize Theron och Tom Hardy har all anledning att jubla.

"Mad Mad: Fury Road" fullkomligt körde över motståndet – och blev nattens stora vinnare med hela sex statyetter.

Här är storvinnarna i Oscarsgalan 2016.

När Oscarsgalan gick av stapeln i natt var det "Spotlight" som knep det finaste priserna, nämligen Bästa originalmanus och Bästa film.

Filmen baseras på den sanna historien om hur det gick till när The Boston Globe avslöjade skandalen om sexuella övergrepp på barn inom den lokala katolska kyrkan och den efterföljande mörkläggningen.

"Mad Max" prisades på Oscars

Men det var en helt annan, mer fantasifull film, som var kvällen stora vinnare.

Den dystopiska och apokalyptiska framtidsvisionen i "Mad Max: Fury Road" lyckades nämligen med konststycken att ro hem hela sex statyetter i kategorierna Bästa kostym, Bästa makeup, Bästa filmklippning, Bästa produktionsdesign, Bästa ljudmix och Bästa ljud.

"Mad Max: Fury Road" slog bland annat ut svenska "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", som var nominerad i kategorin bästa smink, och "Star Wars: The Force Awakens".

 

LÄS MER: Alicia Vikanders föräldrar: "Hjärtat slår fort"

 

Filmen lyckades också krossa storfavoriten "The Revenant", som "enbart" fick tre Oscars i kategorierna Bästa foto, Bästa regi samt i kategorin Bästa manliga skådespelare där Leonardo DiCaprio fick sin efterlängtade statyett.

Mad Max – från Mel Gibson till Tom Hardy

"Mad Max: Fury Road" är den fjärde delen i George Millers filmserie om Mad Max. I de tre originalfilmerna spelas Mad Max av Mel Gibson men i den nya filmen är det Tom Hardy som fått huvudrollen. Lika viktig i filmen är dock Charlize Theron, som spelar den brutala Imperator Furiosa, en roll som skådespelaren hyllats stort för.

Den förra filmen i serien, "Mad Max: Beyond Thunderdome", hade premiär 1985.

Trots att "Mad Max: Fury Road" grusade det svenska hoppet om att vinna en Oscar i kategorin Bästa smink blev kvällens gala ändå historisk då Alicia Vikander blev den första svenska skådespelaren att vinna en Oscar på över 40 år för sin prestation i "The danish girl".

 

LÄS MER: Alicia Vikanders kyss efter Oscarsvinsten

 

Alicia Vikander bidrog dessutom till ytterligare en Oscar. "Ex Machina", där hon spelar huvudrollen, vann nämligen priset för Bästa visuella effekter.

Priset för bästa kvinnliga skådespelare gick i sin tur till Brie Larson för hennes roll i "Room".

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag