”Macahan”-stjärnans återkomst – tillbaka efter kärlekskrascherna

Bruce Boxleitner och Melissa Gilbert.
Foto: LIONEL HAHN / STELLA PICTURES ABACA
Bruce Boxleitner slog igenom som Luke Macahan i tv-klassikern ”Familjen Macahan” och träffade sin första fru.
Foto: SVERIGES TELEVISION

Han slog igenom som Luke Macahan i tv-klassikern ”Familjen Macahan” och träffade sin första fru. 

Två skilsmässor senare har Bruce Boxleitner, 69, hittat kärleken i hos den 26 år yngre Verena King, som han gifte sig med 2016. 

Enligt skådespelaren, som även fått ett slags nystart på karriären, leker livet. 

– Jag är inte redo att sluta än. Jag är mer än 60 år gammal, men känner mig mer bekväm med det än vad jag gjorde att vara 20 eller 30. 

Fyra dagar efter deras 16:e bröllopsdag bestämde de sig för att separera. 

Drygt två månader senare skickade Melissa Gilbert, känd som Laura i ”Lilla huset på prärien”, in handlingarna: hon ville skiljas från Bruce Boxleitner. 

”Vi hade älskat varandra under väldigt lång tid och under denna svåra tid ber vi för vår familjs skull att vårt privatliv ska få vara privat”, gick det att läsa i skriftligt kommentar från Gilbert till E! News. 

Det var Bruce Boxleitners exfru, skådespelaren Kathryn Holcomb, som 1992 hade övertalat honom att gå på åtminstone en dejt med Melissa Gilbert. Snabbt uppstod kemi och tycke. På dagen ett år efter deras första middag friade Boxleitner. 

– Vi skrattade hysteriskt under de där första dejterna, mindes Boxleitner senare i en intervju med amerikanska tidskriften People. 

I samma intervju berättar Boxleitner att han och Gilbert planerar att flytta ihop i det hus som han tidigare delade med Kathryn Holcomb. 

Boxleitner och Holcomb träffades när de både medverkade i tv-klassikern ”Familjen Macahan”. Kort efter att serien lades ner slutade Holcomb som skådespelare för att, som Boxleitner uttrycker det i intervjun med People, ”hålla ihop familjen och uppfostra barnen”. 

– Mitt huvud var uppe bland molnen, jag ville och trodde att jag skulle kunna bli en stjärna. Ironiskt nog var det när tv-serien ”Scarecrow and Mrs. King” lades ner som min fru bestämde att hon fått nog. 

Bruce Boxleitners hårda kritik mot tv-utbudet

Bruce Boxleitner är i Sverige mest känd som Luke Macahan i ”Familjen Macahan”. Serien,  som hade svensk premiär 1978, sändes i tre säsonger och nådde större framgångar i Europa än USA. 

För Boxleitner innebar ”Familjen Macahan” ändå en första riktig karriärknuff som bland annat skulle leda till att han spelade en av huvudrollerna i filmen ”Tron” som hade premiär 1982. 

Ett år senare började amerikanska tv-kanalen CBS sända tv-serien ”Scarecrow and Mrs. King”. Mellan 1983 och 1987 och i sammanlagt 89 avsnitt gjorde Kate Jackson och Boxleitner huvudrollerna i det som skulle bli hans tittarmässigt största framgång. 

Efter det har han bland annat synts i ett antal amerikanska tv-filmer och medverkat när ”Tron”-franchisen fortsatte på 2000-talet. I mitten och slutet av 90-talet gjorde Boxleitner rollen som befälhavaren John Sheridan i tv-serien ”Baylon 5”. 

I en intervju 2013 stack Bruce Boxleitner ut hakan och kritiserade 2000-talets tv-utbud, som han menade var för ”cyniskt och mörkt”. 

– Massa seriemördare, korrupta poliser och vampyrer. Allt det där. Och det är som det är, men vi kunde behöva lite variation och något som får folk att känna sig säkra och något med rollfigurer som de kan identifiera sig med, sa Bruce Boxleitner och fortsatte:  

– Jag vet inte om du kan identifiera dig med en vampyr eller en zombie, så det behövs något som har med vardagslivet att göra.  

 ”Känner mig mer bekväm”

Solen sken och lyckan gick att ta på den där dagen i oktober 2016 när Bruce Boxleitner  och Verena King gifte sig på Oahu, den tredje största av Hawaiis öar. 

Boxleitner hade börjat uppvakta pr-experten King tre år tidigare, och friade i februari samma år som paret gifte sig. 

Boxleitner, nu 69 år, och Verena King, 43, bor i Los Angeles, där hennes pr-firma bland annat representerat skådespelare som Laura Dern, Rob Lowe och Josh Duhamel. 

De senast året har även inneburit en karriärmässig nystart för Boxleitner. 

På grund av familjeskäl tvingades skådespelaren Brent Spiner hoppa tv-serien ”Supergirl”, vilket gjorde att Boxleitner i seriens nyligen avslutade fjärde säsong spelar president Baker. 

– Det finns nog ingen som inte ångrar något. Kanske skulle man ha gjort det här, kanske skulle man ha gjort så här. Men jag måste säga att jag har varit väldigt välsignad, säger Bruce Boxleitner och fortsätter: 

– Jag känner mig välsignad eftersom jag fortfarande får gör det här. Jag är inte redo att sluta än. Jag är mer än 60 år gammal, men känner mig mer bekväm med det än vad jag gjorde att vara 20 eller 30. 

FRÅN ”FAMILJEN MACAHAN” TILL SUPERGIRL

Namn: Bruce Boxleitner. 

Ålder: 69. 

Familj: Gift med Verena King-Boxleitner. Har två barn - Sam och Lee - från äktenskapet med Kathryn Holcomb och sonen Michael från äktenskapet med Melissa Gilbert. 

Karriär: Slog igenom som Luke Macahan i ”Familjen Macahan”. Spelade en av huvudrollerna i filmen ”Tron” (1982) och har sedan dess synts i bland annat ”Babylon 5”, där han gjorde rollen som John Sheridan. De senaste åren har Boxleitner bland annat agerat röstskådespelare för den animerade ”Tron”-serien samt medverkat i tv-serien ”Cedar Cove”. Hans senaste roll var den som president Baker i tv-serien ”Supergirl”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.