Luuks miljonomsättning – nobbar ändå drömlönen

Luuks miljonomsättning – nobbar ändå drömlönen
Kristian Luuk på Scalateatern i Stockholm.
Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL
Kristian Luuk är ett känt ansikte i tv-rutan.
Foto: SVT
Fredrik Lindström och Kristian Luuk På spåret.
Foto: SVT / SVT

Kristian Luuk har fullt upp – förra året omsatte bolaget Kristian Luuk AB 3,5 miljoner kronor.

Programledaren får också erbjudanden om att lämna SVT för mer pengar – men vill ändå stanna kvar på public service.

– Det är mycket bättre betalt på TV4 och kommersiell tv, så det var en avvägning jag fick göra. Jag tycker absolut att det har varit värt det, säger Kristian Luuk i Fredrik Ralstrands podcast ”TV-fabriken”.

Det senaste året har Kristian Luuk, 53, jobbat i ett. ”På spåret” och ”Luuk och Hallberg” avlöste varandra, samtidigt som Luuk också arbetat med SVT-serien ”Dips”.

Hans bolag Kristian Luuk AB omsatte förra året 3,5 miljoner kronor – men inte allt kommer från SVT-jobb.

– Det är en blandning. Titlarna du nämnde nu, några är knutna till SVT, och den här skådisgrejen är vi ett produktionsbolag. Alla vi som syns i rutan får förfrågningar om att leda kickoffer för olika bolag, eller hålla föredrag. Det är en hel bransch som pågår i det dolda. Det kan ofta vara väldigt kul. Att köra en höstkickoff för SAS och intervjua VD:n och spela in inslag när man susar runt bland kabinpersonal, säger Kristian Luuk i podcasten ”TV-fabriken”.

Stor löneskillnad med exet Carina Berg

Luuk berättar att det var tidigare TV4-kollegan Steffo Törnquist som lärde honom tidigt under karriären att man antingen ska vara ”skitdyr eller gratis”, och det har programledaren tagit med sig – han gör gärna välgörenhetsjobb för inga pengar alls.

När Kristian Luuk valde att byta från TV4 till SVT 2007 tvingades han gå ner i lön – men det är ett beslut Luuk fortfarande är nöjd med.

– Jag gick ju från TV4 till SVT med allt var det innebar. SVT:s publicistiska profil är mycket bredare, det får plats allt möjligt där. TV4 skulle aldrig sända många av de titlar vi gör, som ”Stora älgvandringen” och sådana saker. Men det är mycket bättre betalt på TV4 och kommersiell tv, så det var en avvägning jag fick göra. Jag tycker absolut att det har varit värt det. 

När han var tillsammans med Carina Berg jobbade hon på Kanal 5, och han på SVT – och det var stor skillnad på deras löner.

– De kommersiella tv-kanalerna har sjukt mycket pengar. Jag tror att Carina tjänade typ dubbelt så mycket som jag när vi var ihop, säger han i ”TV-fabriken”.

Kristian Luuk om skilsmässan med exfrun: 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.