Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

John Lundviks ord efter sveket i Eurovison: ”Största slaget i ansiktet”

John Lundvik om livet efter Eurovision.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG

Det blev ett bakslag för John Lundvik under den dramatiska Eurovision-finalen då han föll från förstaplaceringen till en sjätteplats – som sedan blev en femteplats.

Nu avslöjar artisten i ”Nemo möter en vän” att han trodde att låten skulle vinna. 

– Det var som det största slaget i ansiktet i historien, säger han i podden.

Det var artisten John Lundvik, 36, som fick tävla för Sverige i Eurovision Song Contest 2019. Länge såg chanserna ljusa ut för svensken och efter att jurygrupperna sagt sitt så låg han på plats ett. Hela tävlingen avgjordes sedan när tittarna skulle dela ut sina röster. Innan sista poängen skulle delas ut stod kampen om förstaplatsen mellan John Lundvik och nederländska Duncan Laurence. Då om kallduschen, det europeiska folket svek John Lundvik och gav honom 93 poäng – något som gjorde att han trillade ner till en sjätteplats.

I podcasten ”Nemo möter en vän” berättar nu John Lundvik att han trodde att han skulle vinna. 

– Jag kände efter sista tonen på ”Too late for love” att ”där satt den, vi var bäst i kväll, det här kommer Europa att älska. Det finns ingenting som kommer att ta det här i kväll”. Det sa hela min kropp, säger han och fortsätter:

– Sen kommer Europas poäng, telefonrösterna, och vi får 93 poäng. Det var som det största slaget i ansiktet i historien. Folket sa en sak, hjärtat sa en sak, kritikerna sa en sak, låten som spelades mest på radion – det var den låten.

John Lundviks erkännande efter resultatet

Trots att han föll på mållinjen så har John Lundvik hunnit hämta sig från förlusten – även om det svider att han inte vann.

– Jag har vunnit allt som går att vinna. Genomslaget som har blivit i Europa hade inte blivit större om jag kom tvåa eller trea. Hade jag vunnit hade det givetvis blivit en Europaturné som gett en riktig hajp men med facit i hand… vi spelas flitigt på Europas radiostationer och jag tror ingen artist har fått den kärleken från svenska folket. Det har blivit folkets låt. Om ett tag kommer jag nog vara ganska nöjd med att vi inte vann, men det svider fortfarande, säger han i podcasten.

I Eurovision-sändningen slutade Johan Lundvik på en sjätteplats. Men några dagar efter framkom det att det skett ett misstag och Eurovision-arrangören EBU berättade att fel poäng delats ut. Något som resulterade i ett Sverige klättrade upp till en femteplats.

– Det var ju lite turbulent. Det är konstigt att man misslyckas med röster på en sådan stor nivå. Men ja, vad ska man säga. Vi vann juryn och det är nästan den viktigaste rösten. Men igen, det är inte en ändstation i min karriär utan de är ett till steg i rätt riktning och det tror jag är ett bra mindset för att orka med resan, säger John Lundvik till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.