Lundgren: Vet att den inte är tillräckligt julig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christine Olsson/Tt
Foto: Christine Olsson/Tt

Förra året kritiserades julkalendern "Piratskattens hemlighet" för att inte vara tillräckligt "julig".

Nu är Lotta Lundgren och Erik Haag beredda på samma kritik för årets julkalender, "Tusen år till julafton".

– Jag är nervös, för jag vet att den inte är tillräckligt julig. Det är inga tomtar, inget sex, ingen magi och väldigt lite snö, säger Lotta Lundgren.

Förra årets julkalender, "Piratskattens hemlighet", utspelade sig i ett somrigt Kroatien. Tv-programmet kritiserades då av en del tittare för att inte vara tillräckligt "julig".

Årets julkalender, "Tusen år till julafton", är inspelad under hela 2015 och innehåller därför alla fyra årstiderna. Lotta Lundgren och Erik Haag har redan nu stålsatt sig inför att alla tittare kanske inte kommer att vara nöjda med upplägget.

– Jag är skärrad och vill gå under jorden. Jag är nervös. Det är jag alltid när jag ska vara med på tv, men nu med julkalendern känner jag att vi är ute och klampar på helig mark. Det är ett väldigt tryck från omgivningen, säger Lotta Lundgren.

Hur menar du?

– Jag har fått mycket frågor på Twitter. "Blir det någon snö?", "Hur mycket julmys blir det?". Många vill ha hjälp med julstämningen hemma från julkalendern. Och jag vet inte om vi hjälper till med det faktiskt, säger Lotta Lundgren.


LÄS MER: Barnens betyg: Så bra är julkalendern i SVT


Lotta Lundgren berättar att hon är nervös för att tittarna inte ska tycka att julkalendern har tillräckligt mycket julkänsla och är beredd på att kritiseras.

– Jag är nervös, för jag vet att den inte är tillräckligt julig. Det är inga tomtar, inget sex, ingen magi och väldigt lite snö. Det är ett historieprogram och det har jag förberett dem som har frågat på.

Karin af Klintberg, producent för "Tusen år till julafton, menar att det skulle bli "tråkigt" för tittarna om julkalendern enbart utspelade sig i december.

– Jag kan inte vara orolig för att folk ska bli besvikna för att det saknas jul, utan jag måste ändå tycka att det är viktigare att vi gör 24 jättebra avsnitt om Sveriges historia. Då kan det inte bara utspela sig i december, säger hon och fortsätter:

– Men vi har tagit hänsyn till att folk vill ha jul också, så de sista avsnitten handlar verkligen om jul. Då kommer en stor julkänsla för de som har längtat efter det.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.