Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lundberg häpnar – blodiga skjortan kan vara kungens

Karl XIIFoto: SVT
AntikrundanFoto: SVT
AntikrundanFoto: SVT
Svante StåhlFoto: SVT
Anne Lundberg Foto: SVT
Margareta Nockert, professor i textilvetenskapFoto: SVT
1 / 7

Det är ett av de mest främmande föremålen i ”Antikrundans” historia – skjortan med skotthålet kan ha tillhört Karl XII.

– Det slår vilken fiktion som helst, säger Anne Lundberg.

Få föremål i SVT:s ”Antikrundan” har väckt lika stor förundran som skjortan i Borgholm.

Det blombroderade plagget med skotthål och intorkat blod påstås ha burits av Karl XII. Kungen hade den på sig när han blev beskjuten i bröstkorgen i Stralsund den 5 november 1715.

Skjortan behölls av Karl XII:s läkare, och såldes sedan av läkarens ättlingar till en samlare i Hannover. Via släktingar hamnade den 2013 i Svante Ståhls händer, som överraskade programledaren Anne Lundberg rejält när han kom till ”Antikrundan”.

Enligt Anne Lundberg står berättelsen om skjortan ut, och är ett av de mest minnesvärda inslag hon har gjort som programledare. 

– Det slår vilken fiktion som helst. Det är det bästa med ”Antikrundan” – de bra berättade historierna ur verkliga livet, säger hon och fortsätter:

– Det är fantastiskt och gör att programformatet håller år efter år. Det står över mode och trender. Det är folkbildande, man får lära sig om hur människor levde förr och vilka föremål de använde.

Anne Lundberg: ”Häftigt”

Karl XII föddes 1682 och var Sveriges kung från 1697 fram till sin död 1718. I torsdagens ”Antikrundan” försöker man med hjälp av experter verifiera att skjortan har tillhört honom.

– Man vet att Karl XII blev skadad i Stralsund. För hans livläkare skrev dagbok och den finns bevarad på vetenskapliga akademien. Det är ett häftigt föremål, och har till och med hans blod på sig, säger Anne Lundberg.

Att programledaren är nyfiken lyser igenom när plagget undersöks av Margareta Nockert, professor i textilvetenskap.

– Föremålet i sig tror jag definitivt är turkiskt. Det är en fantastisk kvalité på tyget. Det skulle kunna vara 1700-tal, säger Margareta Nockert.

I ett kommande avsnitt tas skjortan till medicinska fakulteten vid Uppsala universitet för att DNA-testa blodfläcken. Det ska sedan jämföras med blodiga kläder som finns på Livrustkammaren i Stockholm.

”Antikrundan” visas på torsdagar kl 20 på SVT1.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.