Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lulu Carter hotar att anmäla Martin Timell

<p>Lulu Carter hotar att anmäla Martin Timell och producenten Daniel Röös.</p>Foto: Eero Hannukainen Eero Hannukainen
<p>Martin Timell anklagas för att ha betett sig illa mot programledarkollegerna.</p>Foto: Mikael Sjöberg

Efter kritiken mot "Äntligen hemma" och Martin Timell har TV4 haft ett krismöte.

Om de inte hittar en lösning tänker Lulu Carter anmäla Timell och producenten Daniel Röös.

– Om de inte gör någonting åt det kommer jag, personligen, gå till diskrimineringsombudsmannen och ta upp det här för att visa att jag vågar, säger hon.

I mitten av november gick flera programledare ut och vittnade om hur dåligt de mått under arbetet med TV4:s program "Äntligen hemma".

Björn Christiernsson, Lulu Carter och Bosse Rappne berättade bland annat om en ständigt överhängande rädsla för att bli av med jobbet eftersom Martin Timell var den som bestämde.

– Vi visste allihop att i slutändan var det Martin som bestämde det mesta. Ut med den, in med den, bort med den. Det var obehagligt när någon plötsligt försvann, sade Lulu Carter.

Inredaren Lulu Carter vittnade även om en sexistisk och rasistisk mobbningsjargong på arbetsplatsen.

Nyligen höll TV4 ett krismöte med Bosse Rappne, där de enligt honom ska ha börjat arbeta mot en lösning. Vad som sades höll både Rappne och TV4 hemligt. Men Lulu Carter hoppas att de möttes för att reda ut problemet från grunden.

Lulu Carter: "Kommer berätta"

Om de inte kommer fram till en lösning, och det finns en risk att programledaren och producenten kan fortsätta bete sig som de gjort, enligt Lulu Carter, kommer hon anmäla dem till diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Om de inte gör någonting åt det kommer jag, personligen, gå till diskrimineringsombudsmannen (DO) och ta upp det här för att visa att jag vågar göra det. Jag kommer berätta min historia, vad jag var med om. När man gör den här typen av anmälan blir det en offentlig handling som vem som helst kan ta del av, säger hon.

 

LÄS MER: Martin Timell svarar på kritiken från Carter

 

Just nu står ord mot ord och alla skyller på varandra, menar hon.

– TV4 skyller på Meter och Meter skyller på TV4. Vad jag har förstått så skyller ju programledaren på TV4, att han inte har någonting med något att göra. Det är bara ord som står mot ord, ingen som tar ordentligt ansvar och man håller varandra om ryggen. Det råder svågerpolitik. Få vågar ställa upp för de som inte mår bra, för de är själva rädda för att förlora jobbet, vilket är förståeligt men fruktansvärt, säger hon.

Lulu Carter: "De behöver professionell hjälp"

Lulu Carter säger att många har hört av sig till henne efter att hon och hennes kolleger vågade stå upp mot giganterna. Hon statuerar gärna ett exempel för att visa att det finns hjälp att få om man blir illa behandlad på en arbetsplats.

– När det sker mobbning, trakasserier, sexism eller vad det nu än handlar om, som gör att människor känner sig utsatta och ledsna på en arbetsplats, då finns det en instans att vända sig till. Det är många kvinnor och män som har mejlat mig och tycker att det är fantastiskt att vi kommer ut och är modiga kring det här. Det är viktigt att informera om vart man kan vända sig för att få hjälp. Det ska aldrig någonsin kunna bli som det har varit för oss.

 

LÄS MER: Lulu Carter petas från "Äntligen hemma"

 

Om hur Martin Timell och producenten ska ordna upp situationen säger hon:

– De får sköta det här snyggt, lyssna på människor som kommer med goda råd och sedan behöver de hjälp, professionell hjälp i form av kurser, ledarskapsutbildningar och lära sig var mobbning är. Det är fruktansvärt, att vuxna människor kan gå runt och vara elaka, och att andra vuxna håller den personen om ryggen, säger hon och fortsätter:

– Sedan tycker jag att det vore på sin plats be oss drabbade om ursäkt.

Lulu Carter berättar att hon tidigare inte visste att man kunde vända sig till DO.

– Även om jag vetat det hade jag säkert inte vågat, för så illa kan det se ut många gånger i den här branschen.

Hon är dock väldigt glad över att det äntligen händer något på TV4.

– Det är fantastiskt. Det kommer värma hjärtat att veta att det inte fortsätter.

Expressen har sökt Martin Timell och Daniel Röös.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.