Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löwengrips stalker döms: "Var enorm psykisk terror"

Isabella LöwengripFoto: KATE GABOR
Mannen i 35-årsåldern, som kommer från Kongo men bor i Frankrike, har suttit frihetsberövad i två veckor.Foto: Polisen

På onsdagsmorgonen tvingades Isabella "Blondinbella" Löwengrip möta sin stalker igen.

Under rättegången mot mannen – som flög till Sverige för att söka upp henne – var hon kallad som vittne.

– Det har varit en enorm psykisk terror under den här perioden, sa affärskvinnan i domstolen.

Rättegången slutade med att mannen dömdes till villkorlig dom för ofredande.

För två veckor sedan ryckte polisen ut till Isabella Löwengrips lyxhus på Lidingö efter larm om att en främmande gjort närmanden mot henne.

På plats greps en man i 35-årsåldern.

Sedan årsskiftet har han bombarderat Löwengrip – som byggde sin karriär som Blondinbella – med meddelanden på sociala medier.  Affärskvinnan blockerade mannen – som fortsatte skriva till henne från nyskapade konton. Enligt åklagaren har det rört sig om 30-40 meddelanden per dag.

För två veckor sedan flög mannen, som är från Kongo men bor i Frankrike, till Sverige för att söka upp Isabella Löwengrip. Det var i samband med att han ringde på dörren till hennes hus som han greps.

Mannen skickade meddelanden till Isabella Löwengrip om att han skulle komma till Sverige och att de två skulle träffas "väldigt snart".Bilden till höger är från övervakningskamera vid Isabella Löwengrips hus.Foto: Polisen

Löwengrip på plats i rätten

Nu står han åtalad för ofredande mot Isabella Löwengrip.

Sedan gripandet för två veckor sedan har mannen suttit frihetsberövad och när rättegången inleddes klockan 9 på onsdagsmorgonen leddes mannen in i rättssalen iförd handfängsel.

På plats fanns då även Isabella Löwengrip, som kallats för att vittna mot mannen.

När åklagaren läste upp anklagelserna mot mannen svarade han att han förnekar brott, eftersom han menar att han inte haft något uppsåt att kränka henne.

Försvarsadvokaten anförde att hans klient arbetar som mäklare i Frankrike, och att han tagit kontakt med Isabella Löwengrip eftersom han uppfattat henne som en framgångsrik företagare som kan ge honom affärstips.

Åtalade mannen: "Idiotiskt"

Under mannens eget förhör var han ångerfull:

– Det var idiotiskt från min sida. Men har man en vision och ett mål så. Min vision var att skapa mitt eget klädmärke.

Hans förklaring till alla kärleksfulla meddelanden var att han ville vara sympatisk.

– Alla skickar ju smileys och hjärtan.

Löwengrip vittnade: "Psykisk terror"

Under sitt vittnesmål berättade Isabella Löwengrip att hon aldrig svarat på något av mannens meddelanden, samt att hon aldrig fått några frågor om affärstips.

– Det har varit en enorm psykisk terror under den här perioden, sa hon och fortsatte:

– Jag har varit offentlig sen mina tonår. Jag är van vid att okända tar kontakt med mig. Det som gjorde att det här stack ut var att det skedde med en intensitet som jag inte varit med om tidigare.

– Det är otäckt att han planerade så länge och reste till ett annat land.

Efter förhöret berättade Isabella Löwengrip om sina känslor i samband med rättegången:

– Jag är skakad nu efteråt. Det här var tufft, sa hon.

Vid 11.30 hade rätten överlagt och meddelade sin dom:

Mannen döms till villkorlig dom samt 60 dagsböter för ofredande. Han ska även betala 5 000 kronor i skadestånd till Isabella Löwengrip.

Löwengrip tvingades möta mannen

På tisdagskvällen skrev Isabella Löwengrip på sin blogg om sin önskan att slippa ställas öga mot öga med mannen i samband med rättegången.

"Jag hade bett min advokat om medhörning – Det innebär att jag får sitta i ett separat rum för att slippa möta min stalker. Men det blev nekat så imorgon kommer jag behöva vistas i samma rum och höra honom berätta. "

"Jag har fått stålsätta mig så mycket för att klara av allt kaos sedan i september förra året så jag har inte mycket marginal för att orka sånt här."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.