"Näthat har varit min vardag sedan jag var 16 år. I flera års tid så har jag dagligen fått se kommentarer och mejl om att jag borde dö eller våldtas." Så skriver Isabella Löwengrip på sin blogg om hoten och hatet som hon utsätts för. Foto: Roger Schederin
"Näthat har varit min vardag sedan jag var 16 år. I flera års tid så har jag dagligen fått se kommentarer och mejl om att jag borde dö eller våldtas." Så skriver Isabella Löwengrip på sin blogg om hoten och hatet som hon utsätts för.  Foto: Roger Schederin

Löwengrip: Något hände inombords

Publicerad

I "Uppdrag granskning" vittnar flera kända svensk kvinnor om det hat och hot som de utsätts för.

Isabella Löwengrip var en av tillfrågade - men hon tackade enligt egen utsago nej till att medverka i programmet.

På sin blogg skriver hon nu om mordhoten och de trakasserier som hon blivit utsatt för i flera år.

- När det blev sexistiskt och var mordhot då hände någonting inombords. Den trygga skölden brast på något sätt och då mådde man så klart jättedåligt, säger Isabella Löwengrip till Expressen.se.

I det avsnitt av SVT:s "Uppdrag granskning" som sändes på onsdagen vittnar flera kända svenska kvinnor om det sexistiska hat och de detaljerade hot som de utsätts för.

Ann-Charlotte Marteus, ledarskribent på Expressen, är en av kvinnorna som medverkar i programmet.

I programmet läser Marteus upp ett mejl som hon har fått:

"Jag hoppas att du eller dina barn, nära och kära, våldtas inom kort, inte för att jag bryr mig om er men för att ni ska vakna upp till den bittra sanning som fler och fler av oss vanligt folk får vakna upp till", står det i hotbrevet.

– Jag tycker det är viktigt att uppmärksamma hatet dels ur ett feministiskt perspektiv, för det är en av de strukturer som kanske gör att kvinnor aktar sig för att uttala sig. Sen tycker jag att det är oerhört viktigt att prata om hur vi agerar på nätet. Det är lätt att hata någon som är anonym, säger Ann-Charlotte Marteus.

"Hur sjukt det än är"

Efter onsdagens "Uppdrag granskning" skrev Isabella Löwengrip ett längre inlägg på sin blogg där hon berättar om det hat och hot som hon har utsatts för.

"Näthat har varit min vardag sedan jag var 16 år. I flera års tid så har jag dagligen fått se kommentarer och mejl om att jag borde dö eller våldtas. Dom två sakerna det är det vanligaste typen av hot för min del. Varje dag i sex års tid", skriver Isabella Löwengrip om forstätter sedan:

"Det är klart att det blir en vardag som man vänjer sig vid, hur sjukt det än är. Jag har också provat att hålla tyst om det, för att inte ge personerna plats men det eskalerar i alla fall, och samma sak blir det om jag väljer att prata om det, jag kommer aldrig undan."

"Varit väldigt konkret"

Isabella Löwengrip utvecklar sina tankar för Expressen.se och berättar hur hon ser på hoten som blivit en del av hennes liv.

- Det har varit väldigt konkret och i väldigt stor omfattning mot mig och det är väl för att jag har hållit på i så många år och sedan är jag en ganska lätt måltavla. Det finns mycket att ta på och mycket som människor provoceras av, säger Isabella Löwengrip.

Hon fortsätter senare:

- När det blev sexistiskt och var mordhot då hände någonting inombords. Den trygga skölden brast på något sätt och då mådde man så klart jättedåligt.

- Det har funnits en skräck inom mig sedan jag var 16 år som kanske inte alla människor bär på. Och det tar energi, speciellt när det eskalerar och blir lite mer verkliga grejer.

"Det var jättetufft att se"

Isabella Löwengrip säger till Expressen.se att "Uppdrag granskning" frågade om hon ville vara i programmet - Löwengrip tackade nej då hon ville läsa upp de hot och otäcka kommenterar som riktats mot henne.

- Jag kände att de här männen kommer att sitta och titta och jag ville inte att deras texter skulle läsas upp. Men det var jättetufft att se programmet. Det väcker en enorm frustration inombords. Jag är en kreativ entreprenör, men jag kan fortfarande inte komma på en lösning till det här.

- Det är någon form av ilska från män som inte mår bra. Men jag måste säga att jag också har blivit utsatt för kvinnliga galningar, så för mig har det varit både och.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag