The Lovikka All Star. Foto: Sneakersandstuff/Converse
The Lovikka All Star. Foto: Sneakersandstuff/Converse

Lovvika All Star

Publicerad
Uppdaterad
En svensk ullklassiker och en amerikansk skodito!
Se föreningen mellan vante och basketkänga.
The Lovika All Star - nu i butik.
Lovikkavanten såg dagens ljus för över hundra år sedan i samhället Lovikka i Norrbotten. Det var Erika Aittamaa som fick uppdrag att sticka varma vantar till en bättre bemedlad och efter några olika experiment - dubbelt garn, tvätt och kardning - fick hon till vanten som i dag är en klassiker. Färgerna rött, blått och gult, i dekorationen kring vristen och i tofsarna återfinns i samernas flagga.
Efterfrågan blev så stor på Erika Aittamaas vantar att hon fick lära grannfruarna sin stickkonst. Sedan 1961 är Lovikkavanten ett registrerat varumärke.
Och från och med den 3 december finns också Lovikka-Converse i begränsad upplaga. 300 Lovikka All Star-par kommer från och med nu säljas i några butiker världen över samt på Sneakersandstuff i Stockholm och Malmö och i deras nätbutik. Pris 999 kronor.

The Lovikka All Star. Foto: Sneakersandstuff/Converse

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag