Lova släpper debutalbum: "Jag ska ta över världen"

"Förhoppningsvis kan ni identifiera er med det jag skriver om"
Den 22 januari släpps Lovas debutalbum ”Grown-ish”.
Foto: Pressbild
Redan som 12-åring vann Lova Sönnerbo Lilla Melodifestivalen. 2018 var debutsingeln ”You Me And The Silence” den mest spelade svenska låten på P3.
Foto: JOHAN JEPPSSON/TT
”För mig känns det viktigt att känna starkt för det jag sjunger om, annars blir det inte trovärdigt” säger Lova Sönnerbo.
Foto: BEATRICE LUNDBORG/DN/TT

Hon vann Lilla Melodifestivalen som 12-åring och har sedan dess släppt flera populära låtar. 

Nu släpper 23-åriga artisten Lova sitt debutalbum – mitt under pandemin. 

– Jag ska ta över världen, säger Lova Sönnerbo. 

2018 släppte LOVA debutsingeln ”You Me And The Silence”, som samma år blev den mest spelade svenska låten på P3. Nu, efter två Ep:s och flera populära singlar med miljontals spelningar på Spotify släpper den 23-åriga popartisten, som egentligen heter Lova Sönnerbo, sitt debutalbum ”Grown-ish”.

– Det känns så sjukt, det är först nu när det närmar sig som jag förstår att det äntligen händer, säger hon när vi hörs över telefon några dagar innan släppet.

En fot i båda världar

Lovas Ep:s ”Scripted Reality” (2018) och ”A gentleman's guide” (2019) har haft tydliga röda trådar där den förstnämnda handlat om sociala mediers fejkade verklighet och osäkerheten det bidrar till medan senaste Ep:n i princip innehåller tips till män för att bli bättre människor.

Debutalbumet ”Grown-ish” har även den ett tydligt tema och handlar om att lämna tonårslivet och gå in i vuxenlivet genom ångest, rädsla, ensamhet, utanförskap och osäkerhet – men också om att leva och vara sig själv. 

– För mig är Grown-ish min representation av var jag är i livet. Vissa dagar känner jag mig som världens minsta person där jag inte vet vad jag vill och som ingen tar mig på allvar, andra som världens fetaste som kan göra vad som helst. Den här åldern är verkligen ena foten i vuxenlivet och andra i ungdomslivet, det tror jag många kan känna igen sig i, säger Lova.

Just igenkänning är grunden till hennes texter och hon skriver personligt och självutlämnande. 

Skriver om det hon varit med om

På Instagram har hon trogna följare som delar med sig av sina känslor och tankar som unga vuxna, vilket också inspirerar. 

– För mig känns det viktigt att känna starkt för det jag sjunger om, annars blir det inte trovärdigt. Grunden är saker jag varit med om och känt och så tar jag inspiration från vänner och vad andra skriver till mig på Instagram. Jag får styrka och mod av de som skriver till mig och är sårbara, det blir som ett band mellan oss, säger hon.

23-åriga Lova Sönnerbo har en fot i vuxenvärlden och en i ungdomslivet. För att kliva mer över till vuxenlivet planerar hon flytta hemifrån, och letar lägenhet.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT NYHETSBYRÅN

Musiken i nya albumet beskrivs ha nostalgiska influenser av amerikanska High School-filmer och tidig 00-tals teenpunk.

Vann Lilla Melodifestivalen

Stödet hemifrån har alltid varit stort, med en pappa som studerat opera och redan som 12-åring hamnade Lova i strålkastarljuset när hon vann Lilla Melodifestivalen och blev barnstjärna.

– Redan då skrev jag för att inspirera andra – och för min egen skull. Att skriva är som terapi för mig. Men jag har så klart mognat och blivit medveten om vad jag kan kräva i branschen. I början tackar man bara ja till allt för man är så glad att få plats, men nu har jag lärt mig vad jag pallar. 

LOVA om...

Sitt sound: ”Jag har alltid älskat det minimalistiska soundet, så att göra mer anthems trodde jag aldrig jag skulle göra, men jag har saknat lite rivigare låtar och att bara kunna sjunga ut från topp till tå där det känns rörigt och pampigt på alla sätt”

Att skriva låten ”Lonely ones” med bland andra Kent-legendaren Jocke Berg:Jag hade föreställt mig att en legend kommer in och tar över rummet, tycker han vet bäst. Men Jocke är en teamplayer, nyfiken och ville höra alla andras idéer låta mig ta plats i rummet, det var verkligen inspirerande.

Att bo hos föräldrarna: ”Jag hänger på hemnet varje dag, men det är inte billigt att köpa lägenhet direkt så jag hoppas på att få komma ut och gigga för att få ihop lite mer.”

Drömmålet som artist: Min dröm är att spela på stadiumturnéer där min musik skapar band, där folk kan hitta nya relationer och vänner om det jag skriver om att de kan känna styrka.

Men någon turné efter albumsläppet blir det inte. 

– Det är nästan lite antiklimax att släppa ett album och inte kunna spela det live så klart. Det enda jag har inplanerat är att spela på Lollapalooza vilket känns svinfett men i dagsläget känns det långt borta, men jag håller mig positiv till att det kommer gå vägen!

Lova

Namn: Lova Alvilde Sönnerbo.

Ålder: 23, född 11 augusti 1998.

Bor: Bromma, Stockholm.

Aktuell: Med debutalbumet ”Grown-ish” som släppt 22 januari.


Penny Parnevik gifte sig i hemlighet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.