Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lottas känslokamp i tv: ”Lite oförberedd”

Tårarna framför Erik och Lotta i "Återskaparna"
Erik Haag och Lotta Lundgren är aktuella med nya tv-programmet ”Återskaparna”.
Foto: Daniel Ohlsson/TV4
I programmet tar de hjälp av olika hantverkare som lagar gamla ägodelar som har stor betydelse för någon.
Foto: Daniel Ohlsson/TV4
”Jag har en regel som är att jag inte gråter på jobbet. För det blir så jävla dumt sen när man ska löneförhandla som tjej”, berättar Lotta Lundgren,
Foto: TV4

Erik Haag och Lotta Lundgren är tillbaka med nya programmet ”Återskaparna” – den här gången på TV4.

För Expressen berättar de om inspelningen, om hur de själva påverkades – och om starka känslor som hålls tillbaka.

– Jag har en regel som är att jag inte gråter på jobbet, säger Lotta Lundgren.

Efter program som ”Landet Brunsås”, ”Historieätarna” och ”Bye bye Sverige” lämnade radarparet Erik Haag och Lotta Lundgren SVT i höstas för att i stället gå till konkurrenten, TV4.

I ”Återskaparna”, deras första program i kanalen, möter de människor som vill laga eller rusta upp gamla ägodelar som har stor betydelse till dem. Ett antal skickliga hantverkare tar på sig att hjälpa till.

– Det finns något väldigt hoppfullt med att saker blir lagade. Man känner sig så nöjd på något sätt när man förstår att de här hantverkarna faktiskt kan saker. De ger något slags hopp om mänskligheten, säger Erik Haag.

Utöver en genomgående konsumtionskritik menar paret att programmet också blir en blick tillbaka i historien då ”folk kunde den här typen av saker”. 

”En jättestark tanke”

Men här finns också de mänskliga historierna. 

– Programidén är ju att människors historia och människors relationer sitter mycket ihop med deras saker. Om jag frågar dig vad som är din värdefullaste sak så kanske det inte är den dyraste saken. Det är kanske är den saken som betyder mest för dig. Eller som du har fått av en speciell människa, eller som du upplever att din släkt samlas kring. Det tycker jag är en jättestark tanke, säger Erik Haag.

Och de personliga historierna i programmet berörde även programledarna själva. Om än motvilligt, enligt Lotta Lundgren:

– Jag har en regel som är att jag inte gråter på jobbet. För det blir så dumt sen när man ska löneförhandla som tjej. För om man lipar där och någon chef ser, så brukar inte det slå väl ut. Det är i alla fall min erfarenhet. Utan måste man lipa så får man göra det hemma på sin fritid.

Nisse Stormlod, metallhantverkare och Fredrik Larsson, urmakare och finmekaniker, är två av hantverkarna i programmet.
Foto: Daniel Ohlsson/TV4
Lotta Lundgren var nära att bryta mot sin ”regel” – att inte gråta på jobbet.
Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Lotta Lundgren: ”Var oförberedd” 

Men vid ett särskilt tillfälle blev det svårt att hålla känslorna i schack.

– Det var en ung tjej i 20-årsåldern som lämnade in en mockakappa som hennes mamma hade haft. Och innan dess hade hennes mormor haft den när hon var i samma ålder. Och jag var lite oförberedd faktiskt, det blev något för mig.  Det berörde väl mig på något personligt plan. Jag stortjöt inte, men jag blev överraskande berörd av just det faktiskt.

– Jag skulle jättegärna vilja att min dotter ville ha mina gamla kläder. Att hon ville ha dem på riktigt och att det var så viktigt för henne att hon till och med skulle gå och fixa en lagning. Att hon skulle anstränga sig och inte bara ta något, och sedan glömma den där jackan på ett rave efter en vecka, forsätter hon.

Erik Haag menar att programmet dessutom visar upp en mänsklig gemenskap som ibland kanske underskattas. Han berättar om strömmen av människor som kom för att få gamla släktingars saker lagade.

– Man fick en känsla av att vi kanske inte är så ensamma som man tror. Man brukar ju jämt tänka det, att vi är så ensamma i Sverige. Då var det kul att se att även i det här landet betyder släkten jättemycket. Gamla och unga kom tillsammans, och unga människor var intresserade av att hålla minnet i liv av en släkting som varit borta länge. Det var härligt att se.Lotta Lundgrens listiga drag – så får hon egentid

Har du lätt för att gråta?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.