Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Lundgren vill se Haag strippa på scen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Erik Haag och Lotta Lundgren planerar julshow på Artipelag utanför Stockholm. De utlovar ett extravagant tema – med en hel del överraskningar.
"Vi håller på att utforska begreppet ”Fanny och Alexander”-jul. Det kan inte betyda att man har en jättetjock kärring som börjar brinna eller att man ligger med sin städpersonal. Det kan inte vara det som folk menar", säger Erik Haag
Foto: Anna Bergkvist
"Filmen kom väl 1982, och det är märkligt hur den där julscenen etsat sig fast hos människor", säger Lotta Lundgren.
Foto: Robert Eklund
Lotta Lundgren och Erik Haag på en bild från "Historieätarna".
Foto: SVT

Det blir en riktig ”Fanny och Alexander”-jul, när Lotta Lundgren, 44, och Erik Haag, 48, på nytt bjuder in till julbord.

Men frågan är om ens högborgerligt överdåd, kan rädda den senare från att strippa på scen.

– Den förhandlingen pågår, säger Lotta Lundgren och Erik Haag fyller i:

– Lotta brukar förklara det så bra varför det behövs. Hon är så övertygande.

Redan förra året lotsade ”Historieätar”-duon oss genom det klassiska julbordets alla turer från sill till sött. När man nu flyttar till konsthallen Artipelag utanför Stockholm, vankas en ny tolkning av traditionen med ett extravagant tema:

– Vi håller på att utforska begreppet ”Fanny och Alexander”-jul. Det kan inte betyda att man har en jättetjock kärring som börjar brinna eller att man ligger med sin städpersonal. Det kan inte vara det som folk menar, säger Erik Haag engagerat.

– Utan vi tror att den används som ett begrepp på ett annat sätt, säger Lotta Lundgren och fortsätter:

– Filmen kom väl 1982, och det är märkligt hur den där julscenen etsat sig fast hos människor. Verkar ha skakat Sverige på något sätt. Det är intressant eftersom det är så nära 70-talet som skapade kaos med jultraditionen i Sverige. Det är under 70-talet som det nya informella tilltalet kommer. Man gör upp med stela gamla muggiga äckliga traditioner. Varför ska vi göra så här? Vi kan väl bara sitta på golvet och röka in julen?


LÄS MER: Haags och Lundgrens nakenlöfte till slottet


För den som såg föreställningen redan förra året väntar en del ”klassiker”, även om Erik Haag ännu inte är riktigt klar över om han ska ta av sig kalsongerna.

– Men det känns ju bjussigt, det är ju bara jul en gång om året.


LÄS MER: "Historieätarna" – så blev serien en succé


De har även ändrat inledningen, där man i fjol bland annat gjorde en grej av alla relationsspekulationer som då kretsade kring de två:

– Nej, det skämtet kommer vi inte behålla. Det är faktiskt inte med i manus. Inledningen, har vi förändrat, men det beror på att vi ville ha några andra kläder, säger Lundgren.

Kläder som ska ge Erik Haag ”körkort för att larva sig på scen”. Men där finns allvar också:

– Vi ser ett kall i att hjälpa människor att återerövra julbordet, säger han, och sträcker sedan över en bit hårt tunnbröd med sill, smör och Västerbottenost.

"Alla kan äta julbord"

■ "Alla kan äta julbord" är en julbordsshow som spelades på Färgfabriken förra året.
■ I år har man flyttat till Artipelag med plats för 450 matgäster fördelade på 1200 kvadratmeter konsthall.
■ Lotta Lundgren och Erik Haag har ända sen 2012 "wallraffat" som historieätare i SVT-programmet med samma namn som förra året sågs av som mest 1,6 miljoner tittare.
■ Redan till julen 2013 gjorde man en julspecial för tv, och nu i december är duon aktuella med årets julkalender.
■ Nya "Alla kan äta julbord" har premiär den 26 november, och spelas sen fram till och med 19 december.
■ För maten står Artipelags köksmästare Stefan Pernemar, och Julia Frej kommer liksom sist att stå för musiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.