Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lotta Hedlund: "Måste ta hand om mitt liv"

SKILJER SIG. Svenne och Lotta Hedlund lämnade i går in sin skilsmässoansökan.
Foto: IBL BILDBYRÅ
Par i 47 år. 1967 avslöjades det att Charlotte Walker och Svenne Hedlund var ett par. Här en bild från 1991. Foto: Lasse Svensson
POPULÄRA. Hep Stars under sina glansdagar på 60-talet. Foto: SYDSVENSKA DAGBLADET
SENASTE BILDEN. Svenne och Lotta tillsammans på en bild från 2011. Foto: Tomas Leprince
Foto: Rt / Ibl Bildbyrå
SÅNGDUO. Paret framträder i "Allsång på Liseberg" 2006. Foto: Leif Gustavsson

Det är en av Musik-Sveriges mest omtalade kärlekshistorier.

Den om den amerikanska sångerskan som kom till Stockholm för att uppträda och där träffade tonårsidolen alla pratade om.

Men sagan har fått ett slut. I måndags lämnade Svenne och Lotta Hedlund in en ansökan om skilsmässa till tingsrätten i Eksjö. Något hon förnekade så sent som i mars, trots att de båda redan bestämt sig för att sluta jobba ihop.

- Jag måste ta hand om mitt eget liv, säger Lotta Hedlund nu till Expressen.

SVENNES & LOTTAS KARRIÄRER

1963

Kompisarna Lennart Hegland och Christer Pettersson startar bandet Quartet Yep. De bytte sen namn till The Hep Stars.

1963

Svenne Hedlund, sångare i bandet Clifftones, lånas in i när ordinarie sångare Janne Frisk var borta. Han lämnde sedan aldrig Hep Stars.

1964

Benny Andersson ansluter till Hep Stars.

1965

Bandet blir historiska som enda svenska band att få tre låtar samtidigt på "Tio i topp".

1965

Den amerikanska tjejtrion The Sherrys spelar på Hamburger Börs. En av sångerskorna är Charlotte Walker.

1967

Tidningar avslöjar att Walker och Hedlund är ett par.

1968

Charlotte Walker presenteras som ny sångerska i Hep Stars - till blandade reaktioner.

1969

Hep Stars går skilda vägar och Svenne Hedlund och Charlotte Walker startar sin egen akt, Svenne & Lotta.

1969

Paret gifter sig i Nacka Kyrka och hon blir Lotta Hedlund med svenska folket.

1973

Får sin största framgång som duo, albumet "Oldies but goodies" som produceras av Björn Ulvaeus och den gamle Hep Stars-kollegan Benny Andersson.

1975

Deltar i Melodifestivalen och kommer trea med låten "Boom en boomerang".

1980

Hep Stars återförenas med alla medlemmar förutom Benny Andersson.

2013

Hep Stars fyller 50 år och firar med en turné, dock utan Lotta.

2013

Lotta släpper sitt soloalbum "Never too late".

2014

Paret lämnar in en ansökan om skilsmässa och meddelar att de inte behöver betänketid.

Svenne Hedlund stod på Hamburger Börs när blixten slog ned.På scenen framför honom spelade The Sherrys - en influgen amerikansk tjejtrio av typen som hörde 60-talet till. Just de här tre hade haft någon enstaka hit men stod i skuggan av betydligt större liknande akter, såsom Supremes, hemma i USA.

En av sångerskorna hette i alla fall Charlotte Walker - och hon var något annat än de tusentals tjejer som kastat sig framför Svenne under flera år.

The Sherrys var i Stockholm för sin krogshow och den svenske rockstjärnan lyckades bli presenterad - eller om det var tvärtom. De båda fattade i alla fall tycke för varandra under mötet som har gått till svensk musikhistoria.

Ett möte och inledningen av en kärlekssaga som skapat mängder av hits och som gett svenska folket underhållning i över 45 år.

Men det är också en kärlekssaga som började i största hemlighet. För hur skulle det egentligen ha sett ut om Sveriges just då största tonårsidol hade flickvän?

Hep Stars var ett fenomen under sin storhetstid. Bandet slog igenom på 60-talet, tillsammans med och Rolling Stones, och var på samma sätt ett dåtidens pojkband som satte unga hjärtan i brand.

Svenne Hedlund - frontfiguren och den självklara tjejidolen - har i intervjuer berättat om de skrikande flickorna som jagade honom och bandkompisarna och som emellanåt kunde slita av en tofs hår från deras huvuden om de inte var tillräckligt snabba i närkontakten med fansen.

Carl Magnus Palm har skrivit boken "Cadillac Madness - Den otroliga berättelsen som The Hep Stars" och berättar om ett band som under 1966 ensamma stod för tio procent av all svensk musik- försäljning.

- Det var den absolut största popgruppen i Sverige på 60-talet. Och de kunde göra flera hundra konserter på ett år, säger Palm.

Med i bandet fanns bland annat Benny Andersson.

 

Det var just 1966 som The Sherrys kom till Sverige, i juni närmare bestämt. Redan i oktober samma år flyttade Charlotte Walker in hos Svenne Hedlund. Men det var inte förrän ett halvår senare tidningarna lyckades snoka reda på att de två faktiskt var ett par.

- Hon var inte gift i USA, men flyttade till Sverige med sina tre barn. Det verkade inte vara några stora problem. Men det blev en jättenyhet när det kom fram att Sveriges just då största tonårsidol hade stadigt sällskap, säger Carl Magnus Palm.

Ytterligare lite tid gick innan Svenne Hedlund 1968 presenterade henne för Sverige som Hep Stars nya sångerska. Och nog var det både fans och andra bandmedlemmar som ifrågasatte om "hon nu verkligen skulle vara med hela tiden", förklarar Palm.

 

I maj 1969 meddelade också bandet att de skulle splittras och att deras sista spelning skulle äga rum i Kungsträdgården i Stockholm i augusti samma år.

- Det har spekulerats i om det var på grund av Lotta, men det var det inte. Lotta, Svenne och Benny Andersson tyckte att Hep Stars skulle fortsätta göra krogshower som de redan gjorde så bra. Medan de andra i bandet ville återgå till att spela rock som de gjort tidigare.

Spelningen i Kungsträdgården den 31 augusti 1969 var en sensationell publiksuccé - ett värdigt avslut (även om bandet skulle uppstå på 80-talet).

Kärleken mellan Svenne och Lotta höll dock i sig och samma år gifte de sig i Nacka kyrka.

De utvecklade även sin relation yrkesmässigt, och trots att akten Svenne & Lotta fick en trög start hade de ett, på många sätt, fantastiskt 70-tal.

Paret samarbetade med Björn och Benny och deras Polar-studio med albumet "Oldies but goodies" på vilket de tolkade klassiska rocklåtar. Skivan blev en stor succé 1973 och 1975 deltog de med sin superhit "Boom en boomerang" i Melodifestivalen - skriven av Stikkan Andersson, Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Därefter började Abba ta allt mer tid på Polar och makarna Hedlund bytte skivbolag igen.

- Sedan dess har de liksom varit ett nostalgiband, men fortsatt att spela hela tiden. De är en institution inom svensk musik. Så nog blev man förvånad när man fick höra i dag att de ska skiljas, säger Carl Magnus Palm.

 

I mars i år intervjuades Lotta Hedlund av TT Spektra. Hon hade precis börjat marknadsföra sin turné "In my house" som hon ska ut med i höst.

Hon förklarade att samarbetet mellan henne och maken hade upphört professionellt. Att hon nu delvis bor i Göteborg för att jobba med soloprojekt, men också att de två inte skulle separera privat.

- Vi ska bara inte göra skivor tillsammans, sa hon till TT Spektra.

Till Expressen säger hon att det uteblivna samarbetet inte handlar om vad fansen vill ha, utan att hon måste tänka på sig själv.

- Jag måste ta hand om mitt eget liv. Det stämmer (att vi ska skiljas) men det är vår ensak. Vår privata grej, säger Lotta Hedlund.

Svenne Hedlund har också meddelat Expressen att han inte har några kommentarer.

Det räcker med att konstatera att en av Sveriges mest omtalade kärlekssagor har fått ett slut.

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!