Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Engbergs vardagslyx med ”Soldoktorn”

Lotta Engberg och Mikael Sandström berättar om sin relation.
Lotta Engberg och Mikael ”Soldoktorn” Sandström har köpt hus utanför Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
Lotta Engberg och Mikael Sandström lärde känna varandra förra året.
Foto: HENRIK JANSSON
Lotta Engberg leder allsången på Liseberg för 18:e året.
Foto: Peter Knutson/TV4

Årets ”Lotta på Liseberg” går av stapeln inför publik.

För allsångsledaren Lotta Engberg väntar nu en härlig sommar på scenen varvat med sambotillvaron tillsammans med kärleken Mikael Sandström.

– Vi kommer antingen vara hemma eller i sommarstugan, säger hon.

Lotta Engberg, 58, är glad och lättad över beskedet: Att det blir publik framför stora scenen på Liseberg i årets allsång.

Efter att stolarna gapat tomma förra året kommer nöjesparken i år släppa in 500 sittande personer.

– Det ska bli jätteroligt, jag längtar. Jag kände verkligen att jag inte ville ha ännu en sommar utan publik, säger Lotta Engberg.

Premiären av ”Lotta på Liseberg” på TV4 gästas av Lena Philipsson, Clara Klingenström, Sonja Aldén, Myra Granberg, Rymdpojken och E-Type.

”Dödsskön stämning”

Nöjesparken har anpassat publikplatserna efter Folkhälsomyndighetens coronarestriktioner för evenemang med sittande publik. Ingen ståpublik tillåts. Men det är en stor skillnad mot fjolåret då endast de närvarande artisterna utgjorde publik.

– Halleluja! På riktigt, jag har sagt det hela tiden, att gå ut på scenen och inte möta en enda person, det är det mest knepiga jag har varit med om, säger Lotta Engberg.

– En enda hade varit hundra procent bättre. Nu får vi ju 500 plus att vi har artisterna på plats hela tiden. De hänger i en karusellbar nere på plattan. Så om man som publik har en jättefavorit bland gästerna får man se den under hela programmet. Alla längtar ju efter publik, så jag tror det kommer bli en dödsskön stämning.

Varken Lotta Engberg eller artisterna kommer att kunna röra sig ut i publiken för att sjunga tillsammans med åskådarna. Men utplacerade mikrofoner ska lösa allsången så gott det går.

– Det blir kringspring men med ett avstånd. Så får våra blickar mötas. Det här året får man kramas med ögonen i stället för med armarna, säger Lotta Engberg.

Träffas hemma hos Lotta

Efter det extralånga premiärprogrammet följer sju måndagar av ”Lotta på Liseberg” med start den 5 juli. Finalprogrammet sänds den 16 augusti.

De senaste dagarna har Lotta Engberg ägnat åt de sista förberedelserna hemma i nyköpta villan i Mölnlycke utanför Göteborg.

– Jag har suttit vid flygeln och sjungit. Vi ska göra lite duetter och en helt nyskriven låt till premiärprogrammet, säger hon.

Lotta Engberg berättar att redaktionen ofta träffas hemma hos henne när de planerar programmen. Då står också alltid en traditionsenlig måltid på menyn.

– Vi käkar matjessill, potatis, gräslök och gräddfil för åttonde året i sträck, varenda måltid. Så hänger vi här och skriver körscheman och spelar på pianot. Det är jätteroligt och gör också att vi får in hela programmet i kroppen. Man är i det.

Hon vill inte lyfta fram någon särskild artist ur sommarens program, men påpekar att hon är väldigt glad över att Loa Falkman kommer.

– Jag har min vapendragare. Jag älskar Loa Falkman. När han kommer är sommaren fullständig.

För Lotta Engberg är det 18:e året på Liseberg. Genom åren med både ”Lotta på Liseberg” och ”Bingolotto” har hon kunnat träffa och umgås med många av Sveriges mest folkkära artister.

– Men i år är det faktiskt flera artister som jag inte träffat tidigare. Det är alltid roligt, för det är nya möten, nya musikaliska möten, det är alltid läraktigt, säger hon.

”Vi bor så somrigt”

Mikael ”Soldoktorn” Sandström, 63, och Lotta Engberg har varit ett par i ungefär ett år vid det här laget.

De flyttade tidigare under våren in i huset i Mölnlycke och har nu sin första riktiga sommar ihop.

Både han och hon kommer att jobba mycket. Soldoktorn är exempelvis anlitad för att ge hälsoråd i sommarens ”Bingolotto” då Lotta Engberg är ledig som bingoledare. Men paret kommer inte helt vara ifrån varandra.

– Absolut inte, jag jobbar ju också. Nog kommer vi ha tid att träffas, det är ingen fara, säger hon.

Vad har ni för sommarplaner tillsammans?

– Väldigt enkelt. Mikael har ju sommarstuga på Västkusten. Men vi bor så somrigt också. Så antingen är vi hemma eller i sommarstugan eller på jobbet. Det är mer att vi får hoppas på att det blir fint väder.

Hur har den första tiden med Mikael i nya huset varit?

– Om jag sammanfattar det: Det är ganska mysigt att koka kaffe för två, säger Lotta Engberg.

Där hemma ser hon framemot att ta hand om trädgården på lediga stunder.

– Vi är så normala. När man ser blomningen på potatisen, när man tar första jordgubben. Sådant där är vardagslyx. Det är fint.

Familjen Engberg-Sandström huserar sedan tidigare en tolvårig golden retriever. Den har nu fått sällskap av en leonberger vid namn Nova.

– Det är en ny kompis. Hon är så fantastisk.  Hon väger 45 kilo men är en bebis ändå.

”Soldoktorn” avslöjar vanorna för att hålla formen

Mikael Sandström berättar i den nystartade podden ”Utforska vården med Dr Mikael” om vikten av att träna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.