Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lotta Engbergs timeout: ”Så här kan man inte hålla på”

På scenen vill Lotta Engberg känna sig fin, men privat är hon klädd så att hon lätt kan promenera med hundarna, plantera potatis eller fixa saker i huset. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Lotta Engberg tog i höstas 3,5 månader ledigt och känner efter detta större lust än någonsin till arbetet. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Lotta Engberg har precis satt potatis i sin trädgård och i dagarna ska hon plantera ut blommor. Foto: NORA LOREK
Lotta Engberg med sina älskade golden retriever-tikar Alice och Ellen. Foto: NORA LOREK

Hon älskar att jobba, men i höstas gav hon för första gången sig själv långledigt.

Därför känner sig Lotta Engberg mer laddad än någonsin inför sextonde säsongen av ”Lotta på Liseberg”. 

– Jag planerade in den här timeouten för att måna om lusten och hinna göra saker långsamt, berättar den 56-åriga programledaren. 

I vanliga fall har Lotta Engberg gått många tusen steg vid tiosnåret på förmiddagarna, men just i dag har hon haft ärenden in till Göteborg och golden retriever-tikarna Ellen och Alice väntar otåligt på att få ge sig ut i skogen runt hörnet om villan i Olofstorp.

– Att bara sitta ner och öva in nya texter inför ”Lotta på Liseberg” är inte så roligt, men jag har kommit på ett knep som gör att jag kan få motion, få ut hundarna och nöta in nytt samtidigt. Jag plåtar helt enkelt av text och noter och sjunger för fulla muggar när jag är ute och går med Alice och Ellen här i markerna, berättar Lotta Engberg.

Jo, det händer att grannar och andra motionärer hör.

– Men hittills har jag bara fått hejarop, inga klagomål.

När Lotta Engberg i höstas var långledig passade hon på att vandra i finska fjällen och åka till Budapest. ”Men mest av allt övade jag på att göra saker lite långsammare”, säger hon. Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Lotta Engberg övade i bikini och med gräsklippare

Har du några fler sådana innovativa knep att slå två eller fler flugor i en smäll?

– När jag bodde i mitt förra hus kunde jag ta på mig bikini, tejpa fast notblad på gräsklipparen och klippa gräset samtidigt som jag sjöng och solade, haha.

Senast jag intervjuade Lotta Engberg – för två år sedan hemma i det vita huset i Olofstorp där hon just nu försöker hålla sina golden retrievers på gott humör – hade hon just gått en bokföringskurs på Folkuniversitetet. Hon ville få bättre koll på ekonomin i egna bolaget och har sedan dess även gått en god man-utbildning och en datorkurs.

Expressens reporter Karin Sörbring vågade sig vid förra intervjun med Lotta Engberg i artistens villa inte på att spela fyrhändigt med Engberg som är utbildad på Musikaliska Akademien i Stockholm. Foto: NORA LOREK

Men i höstas satt Lotta Engberg faktiskt inte i skolbänken utan unnade sig för första gången någonsin att ha en lång semester. 

– Hösten 2017 var det förfärligt mycket jobb och då tänkte jag att ”så här kan man inte hålla på”. Jag bestämde mig för att inte boka på någonting under 3,5 månader hösten 2018. Från början var jag livrädd att jag skulle tycka att det var hemskt, för jag är van vid att ha massor att göra och jag gillar verkligen att arbeta. Men jag tyckte om att få tid att göra saker lite långsammare.

Hösten 2017 var det förfärligt mycket jobb och då tänkte jag att ”så här kan man inte hålla på”

– Dessutom kändes det himla lustfyllt att dra i gång arbetet igen i våras. Det var inte så att det inte hade känts roligt tidigare, men jag märker att långledigheten var ett sätt att måna om lusten.

Utbränd har Lotta Engberg aldrig varit.

– Nej, jag är inte lagd så. Blir det för mycket så ser jag till att sova. Den här långledigheten blev nog ett slags smakprov på hur det blir om man pensionerar sig, men att göra det i realiteten känns avlägset. Jag kommer att fortsätta så länge det känns kul och så länge publiken fortfarande vill ha mig. 

”Lotta på Liseberg” lockar en miljonpublik. För tre veckor sedan började veckomötena inför årets säsong. Redaktionen samlas hemma i Lotta Engbergs kök och äter matjessill och planerar sommarens upplägg. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Och någon brist på efterfrågan är det inte. Det senaste avsnittet av ”Lotta på Liseberg” i höstas sågs av över en miljon tittare och intresset för årets säsong – som är den sextonde i ordningen – tycks vara lika stort.

– Det är en sådan fantastisk stämning när vi spelar in med publiken på plats och vi har en kanonredaktion som arbetat med programmet hela våren. Jag är med på ett hörn och jobbar, säger Lotta Engberg.

”Lotta på Liseberg”-gänget äter matjessill hemma hos Lotta

Uttrycket ”ett hörn” kan dock diskuteras. Lotta Engberg föreslår artister, är med och planerar programmen och låtarna, spelar, sjunger, skriver manuskort, gör intervjuer och bjuder varje vecka in medarbetarna till möten hemma vid köksbordet i Olofstorp.

– Då äter vi matjessill och finslipar detaljerna. Nej, jag är inte en sådan programledare som får färdiga manuskort i handen, haha. Jag vill vara med hela vägen.

Fakta / Kör "Lotta på Liseberg" och "Grease"

NAMN: Anna Charlotte ”Lotta” Engberg.

ÅLDER: 56.

YRKE: Musiker, artist, programledare.

BOR: Hus i Olofstorp utanför Göteborg. 

FAMILJ: Barnen Malin, 32, och Amanda, 30 (med exmaken Anders Engberg). Fem barnbarn i åldrarna 3-5 år. Två golden retrievers, Alice och Ellen. Singel.

FÖDD OCH UPPVUXEN: Född i Överkalix i Norrbottens län. Har en 2,5 år äldre syster, Annica. Flyttade ett halvår ung till Lycksele, vid sex års ålder till Pajala, i sjätte klass till Laxå i Närke. 

MAMMA VAR: Maj Pedersen, sjuksköterska, dog 2016 (79 år gammal).

PAPPA ÄR: Lennart Pedersen, pensionerad jägmästare och undersköterska, 87 år.

UTBILDNING: Musiklinjen på Sundstagymnasiet i Karlstad (1979-82). Musikaliska Akademien i Stockholm (piano som huvudinstrument, 1982-1986). Har pluggat bokföring vid Folkuniversitetet.

KARRIÄR: Kock, kantor. Debuterade som 17-åring i SVT:s ”Nygammalt” som medlem i Trioala. Permanent plats i tv-programmets kör. Körat bakom Herreys, Kikki Danielsson, Bobbysocks. Har sjungit i dansbandsorkester i 13 år och tävlat i fem Melodifestivaler. Vann 1987 med ”Fyra bugg och en coca-cola”. Programledare för bland annat ”Kär och galen”, ”Söndagsöppet” och ”Bingolotto”. Tävlat i ”Let´s Dance” och ”Körslaget” (2008). Ulla Billquist-stipendiet (1995), Guldklaven för ”Årets sångerska” (2002), Lisebergsapplåden (2009). Sommarvärd i P1 (2003).

INKOMST AV TJÄNST: 598 400 kronor (2015).

AKTUELL: Programleder för sextonde året i rad ”Lotta på Liseberg” som direktsänds måndagar 17 juni-29 juli samt 12 augusti klockan 20.00 i TV4. Spelar rektor Lynch i ”Grease” som har premiär 3 oktober på Nöjesteatern i Malmö.

Vad skiljer årets ”Lotta på Liseberg” från föregående 15 säsonger?

– Inte så mycket, vi fortsätter på samma spår. Men jag märker att det tar längre tid för mig nu när jag är äldre att lära mig texter, framför allt om de är på engelska. 

3 oktober är det premiär för ”Grease” på Nöjesteatern i Malmö. Lotta Engberg spelar rektor Lynch. Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Efter sista programmet som sänds 12 augusti i sommar är det bara några veckor till dess att repetitionerna inför höstens musikalföreställning ”Grease” drar i gång på Nöjesteatern i Malmö.

– Men jag ska inte klaga, jag har ju redan varit ledig och vanliga människor har vanligtvis max fem veckors semester. Ända sedan jag som 16-åring såg filmen på bio har jag drömt om att få vara med i ”Grease”. Nu blev det inte som unga Sandy utan som rektor Lynch, men jag har ju också 20 års mer erfarenhet och kött på benen än vad jag hade då jag senast spelade musikal (då i rollen som Grace Farrell i ”Annie”, reds anm). 

Hur blir det för dig som hundägare att bo hemifrån i 3,5 månader och pendla till Malmö?

– Jag gillar ju att bo hemma, men det blir bara två nätter i veckan i Malmö och fem här i Olofstorp. Det går att ta med Ellen och Alice, men jag kommer nog att låta dem vara hos mina döttrar eller vänner ibland också.

Lotta Engberg går 12 000-13 000 steg om dagen med sina hundar Ellen och Alice. Foto: NORA LOREK

Lotta Engberg: ”Jag lever ensam med mina hundar”

Du sade senast jag intervjuade dig att man ofta får förklara och försvara sig om man är singel. Hur lever du nu?

– Jag lever ensam med mina hundar, barn, barnbarn och vänner, men jag känner mig verkligen inte ensam. Jag har det så bra och när man är så nöjd med livet är man nog heller inte i förändringsstadiet. 

– Man blir också självständig av att bo själv. Jag har exempelvis lärt mig hur värmepannan och det kommunala vattnet fungerar. 

Vissa offentliga personer tycker att det är jobbigt att bli igenkända, men Lotta Engberg tycker att fördelarna med arbetet helt klart överväger nackdelarna. 

– Det finns ingenting som jag undviker att göra bara för att jag kanske blir igenkänd. På jobbet vill jag förstås vara finklädd och sminkad, men hemma i skogen går jag ju inte runt i högklackat. Det där med ”kändisskap” har aldrig varit något problem för mig och artistlivet är faktiskt en väldigt liten del av mitt liv. Jag är förskräckligt jordnära. Det är roligt att jobba i stan, men jag vill verkligen bo nära naturen. 

Lotta Engberg har grundmålat bastun utanför sitt hus och monterat ihop den högtryckstvätt som hon använder när hon gör rent terrassen. ”Jag läser instruktionerna och tittar på Youtubeklipp för att få grepp om hur värmepannan eller det kommunala vattnet fungerar”, säger hon. Foto: NORA LOREK

Jag berättar att jag precis har sett ”Kikki Danielssson - ett porträtt” på SVT play, där Lotta Engberg medverkar och berättar att det 80 procent av den tid som Kikki, Elisabeth Andreassen och hon turnerade ihop funkade jättebra och var givande, men att Kikkis dåvarande kamp mot beroendesjukdomen också påverkade arbetet. Lotta Engberg har dock själv inte hunnit titta på dokumentären.

– Kikki, Bettan och jag hörs då och då när någon av oss fyller år och så. Jag skulle absolut kunna tänka mig att samarbeta med dem igen, men vi är så uppbokade alla tre på våra håll så det skulle nog bli svårt att få ihop oss, säger hon.

Tränar med PT två gånger i veckan

Alice och Ellen blir alltmer rastlösa och deras matte får försäkra dem om att de alldeles, alldeles strax ska ut på den utlovade långpromenaden, vilket ger bra grundmotion även för Lotta Engberg. En vanlig dag går hon 12 000-13 000 steg. Dessutom spelar hon golf och tränar på gym med en personlig tränare. 

– När jag var 43 gjorde jag ingenting med min kropp, men så anmälde jag mig till Göteborgsvarvet och i den vevan började jag gå hos en PT. Femton år senare går jag fortfarande två gånger i veckan till samme PT. Jag är i bättre trim i dag än vad jag var då jag var 43 och det är bra att ha lite flås om man ska orka stå på scenen i många timmar.

Lotta Engberg har precis satt potatis i sin trädgård och i dagarna ska hon plantera ut blommor. Foto: NORA LOREK

Lotta Engbergs val:

Thailand – Fjällen

”Hellre kyla än värme”.

Vin – Vatten

”Jag tycker inte ens om vin, ska det vara alkohol föredrar jag öl”.

Soffa – Löpband

”Älskar fysisk aktivitet, men ser också till att ligga i soffan och ta det lugnt”.

Kungen – Drottningen

”Båda. De gör ett jättebra jobb. Jag har intervjuat drottningen och invigt en sak ihop med kungen och jag tror inte att folk riktigt förstår hur duktiga de är och hur hårt de arbetar”. 

Seriemaraton - Filmkväll 

”Inget av detta. Jag ser oerhört lite på tv. De få gånger jag tittar kan det till exempel bli ”Bagges hemlösa hundar”. 

Deckare - Biografi

”Inget av detta heller. Jag läser gärna faktaböcker, nu senast Hans Roslings ”Factfulness - tio knep som hjälper dig att förstå världen”. 

LÄS MER: Lotta Engberg om singellivet, träningen och sjukdomen