Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lotta Engbergs okända invit – innan romansen

Mikael ”Soldoktorn” Sandström och Lotta Engberg hade sin första dejt sommaren 2019.
Lotta Engberg ville fira nyår med Mikael Sandström redan förra året – innan de var ett par.
Foto: MATHIAS OTTERBERG / FOLKSPEL
Lotta Engberg och Mikael Sandström trivs tillsammans.
Foto: OLLE SPORRONG
Det var över 2,5 miljoner personer som såg bingon under uppesittarkvällen.

Flörten började visserligen först i januari, men redan under 2019 planerade Lotta Engberg faktiskt för ett nyår med Doktor Mikael Sandström. 

Nu slår drömmen äntligen in, och Engberg har lockat med både sig själv och champagne för att få ”Soldoktorn” till ”Nyårsbingo”.

– Det kommer bli en fin nyårsafton, men det är framför allt alla dagar som känns fina att få vara med Mikael, säger programledaren Lotta Engberg.

Över 2,5 miljoner tittare årets uppesittarkväll i TV4, och om man ska tro Nordiska museet i Stockholm (och de ska man väl) så är ”Bingolotto”-programmet en del av en lång historia, som sträcker sig ända från det gamla bondesamhällets sysslor i brasskenet, via radiolegendaren Maud Reuterswärds ”Endast mamma är vaken” till dagens tv-mys. Därför har de också förvärvat två bingolotter från ett äldre par, till sina samlingar . Men att hon är den del av en tradition, så djupt rotad, att den finns på museum det vet inte Lotta Engberg:

– Aldrig hört talas om, utbrister hon.

– Men vad fräckt!

Kan du ändå känna att du är en del av något större där under kvällen?

– Något sen det gamla bondesamhället? Ha, ha! Nej. Men jag känner mig som en del av Bingolotto. Det känns som en bas, ett hem. Det är ju en lång sändning, men världens mysigaste. Det känns faktiskt inte som att man programleder, utan man sitter på riktig med och njuter själv.

Hur laddar man inför en så lång sändning? Mycket vätska och blåbärssoppa?

– Nej, men man kanske inte ska anordna julen själv dagen efteråt…

Människor har fått avstå glöggmingel, julbord, julmarknader och nyårsfester i år. Då behövs kanske sådana här program mer än någonsin?

– Drömmen är att de som sitter hemma ska känna att de är med oss och vice versa – att vi besöker dem. Och jag tror att du har helt rätt i att vi behöver det mer än någonsin.

Hur har ni coronasäkrat programmet? 

– Vi coronatestas varje dag, och jag har varit försiktig hela tiden. Av respekt för så många. Man ska följa reglerna, och det har jag gjort. Framförallt för vårdpersonalens skull: Mina två döttrar jobbar inom vården.

Så du håller dig hemma och träffar ingen?

– Jag träffar människor varje vecka, men håller avstånd.

– Det finns inget gott med pandemin, men samtidigt tror jag att vi har blivit bättre på att säga saker med ord. Förut så kanske man bara sa hej när man var ute och gick, men nu stannar man och pratar. Man säger ”var rädd om dig” och menar det.

– Jag har inte haft någon i min närhet som blivit allvarligt sjuk eller försvunnit. Men den oron som man upplever, och det gäller ju alla runtomkring en – det gäller att inte den äter upp oss. Jag upplever den väldigt tydligt. Jag ska inte säga att jag försöker mota bort den, men är det något jag kan styra så är det det.

Hur styr du din oro?

– Svår fråga. Men alla man umgås med har en oro. Man får ta i tjugofem gånger per dag för att göra det. Att försöka hitta glädje ändå.

Fåra fira tillsammans – till slut

Lotta Engberg firade jul med sin yngsta dotter i Kungsbacka. Kärleken Mikael ”Soldoktorn” Sandström, 62, hade jour och firade sen med sin familj. Men under firandet av det nya året däremot – då är det något annat som gäller. 

– Ja, men då ska jag fira med Mikael. Han ska vara med på nyår, säger Lotta Engberg och syftar förstås på TV4:s sändning av ”Nyårsbingo”. 

– Jag har skojat om att han kommer med, så får han dricka champagne med programledaren!

Lotta Engbergs och Mikael Sandströms romans tog fart efter att programledaren skickat en flörtig invit i Aftonbladet i januari och i dag har de alltså hittat kärleken i varandra. Men Engberg ville fira in det nya året med Sandström redan vid förra årsskiftet. 

– Han är med hela programmet som gäst. Det var faktiskt min önskan förra året också – att han skulle vara med. Det är ju en annan aspekt av nyårsfirandet: Det behöver ju inte bara vara bakning, karameller eller champagne, fortsätter Lotta.

Varför blev det inget?

– Han hade jour.

Vad blir Mikaels roll nu då?

– Det vill jag inte avslöja. Men han kommer att visa en lite annan sida än han brukar visa.

Är det jobbigt det här att behöva jobba på helger?

– Nej. Min pappa var jägmästare, sen omskolade han sig till undersköterska när han var 59 år. Då valde han att jobba de röda dagarna, för att när vi var små då fick ju han vara med oss, och när han kommit till åren kunde han själv ta den platsen och jobba. Där är ju jag i dag. Det gör mig inget att jobba röda dagar.

Men du får i alla fall fira ditt första nyår med Mikael nu. Sånt brukar vara romantiskt?

– Det kommer bli en fin nyårsafton, men det är framför allt alla dagar som känns fina att få vara med Mikael.

Hur har ditt eget 2020 varit, om vi bortser lite från pandemin?

– Det har hänt bra saker för mig också, mitt i alltihop, som har färgat mitt liv. Idag jobbar jag halvtid på ”Bingolotto”. Det är världens bästa jobb, och jag får vara med en skitcool kille, och vi gör det här tillsammans med vår superredaktion. Bara det är ju underbart, och så dyker Mikael upp! Det finns många saker det här året som har färgat mitt år i ljusa färger.

Hur ser 2021 ut? Har ni hunnit bli sambor än du och Mikael?

– Nej. Men planerna är att vi ska få umgås lite mer. Vi planerar för att vara mer tillsammans.

Vad gör ni då på nyår, förutom tv ihop?

– Vi är inte purunga någon oss. Vi kommer nog vara halvdöda båda två. Det gäller att ta sig hem, och gå ut med hunden. Ha, ha!

Det här är Lotta Engberg

Ålder: 57.

Bor: I villa i Olofstorp utanför Göteborg.

Familj: Två vuxna döttrar. Sex barnbarn. Är tillsammans med Mikael Sandström, 62, mer känd som Doktor Mikael eller Soldoktorn.

Karriär: Klassiskt skolad musiker som slog igenom brett i Melodifestivalen 1987 med ”Fyra bugg & en Coca cola”. Bildade så småningom dansband med dåvarande maken Anders Engberg, med vilken hon fick stora framgångar. Har sen dess tävlat i schlagern flertalet gånger och medverkat i olika shower. Programledare för ”Kär och galen” i TV4 redan 1993. Alllsångsledare på Liseberg. Har jobbat med ”Bingolotto” från och till sen 2008.

Aktuell: Som programledare både för Bingolottos uppesittarkväll och för Nyårsbingo. Förra årets uppesittarkväll sågs av över två miljoner tittare, och slog omsättningsrekord vilket resulterade i 60 miljoner kronor till Sverige föreningar, klubbar och förbund.

Nyårsbingon

Nyårsbingo sänds förstås 31/12, och leds av Lotta Engberg tillsammans med Casper Janebrink.


De gästas av Sven-Ingvars, Jill Johnson, Robin Stjernberg, Dotter, Doktor Mikael, Johan Östling, Frida Green, Malena Ernman, Lasse Stefanz och Josephine Pagander.

Här vinner Leo, 20, tre bilar i Bingolotto: ”Vad sa du!?”

Här vinner Leo, 20, tre bilar i Bingolotto: ”Vad sa du!?”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.