Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lotta Engberg: Därför lever jag som singel

Expressen fick exklusivt följa med bakom kulisserna i ”Lotta på Liseberg”.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Lotta På Liseberg är mångårig programledare för ”Lotta på Liseberg”.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Hon är huvudpersonen i ”Lotta på Liseberg” men saknar helt divalater.

Expressen har exklusivt fått följa med Lotta Engberg bakom kulisserna i den direktsända allsången på TV4.

Programledaren berättar om kärleken till publiken, stödet från väninnorna och hur det kommer sig att ingen flörtar med henne.

– Kanske för att jag aldrig står still? Jag är inte i den miljön, jag är varken på krogen eller på Tinder, säger hon.

Klockan är 12 och Lotta Engberg står, för femtonde sommaren, på Lisebergs stora scen och repar inför kvällens premiär av ”Lotta på Liseberg”.

Curt-Erik Holmquist, tidigare underhållningschef på Liseberg, spelar ”Calle Schewens vals” på piano.

– Jag gråter redan. Det blir sentimentalt, alla minnen kommer tillbaka, säger Lotta Engberg.

Premiären av ”Lotta på Liseberg” är en dag fylld av känslor.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Lotta Engberg har varit allsångsledare för ”Lotta på Liseberg” i 15 säsonger. Sedan tio år livesänds sommarprogrammet i TV4. 

Flera av medarbetarna inom produktionen har varit med från början och känner varandra väl, stämningen är närmast familjär. Det uppstår en diskussion kring hur pianot ska vridas och Lotta Engberg, klädd i arbetsbyxor, hjälper till att flytta några sladdar.

– Det spelar ingen roll om man är programledare eller scentekniker. Är det något som ska göras så gör man det, säger hon.

Lotta Engberg gick klädd i arbetsbyxor under repetitionerna. Här i samspråk med gästartisten Claes Malmberg.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

 

 

Det skämtas mellan kollegerna. ”Man måste få ha roligt också”, säger Lotta Engberg.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

”Lotta är lätt i huvudet och slängd i käften”

Klockan 14 är det gästartisternas tur att repa och Lotta Engberg kan ta igen sig inne i sin loge. Programledaren slänger upp benen på soffan och demonstrerar hur hon brukar ligga och vänta ut tiden.

– Just nu tycker jag det är lite tråkigt, för nu bara väntar jag. Så här ligger jag och lyssnar. Sen brukar jag alltid gå ut och hälsa och snacka med de andra artisterna. Jag vill få feelingen, säger hon.

Lotta Engberg tycker om att prata med gästartisterna. Här spexar hon med Jan Malmsjö.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Enligt Lotta Engberg kan ”Lotta på Liseberg” knappt kallas för jobb, det är bland det roligaste hon vet. Det här är hennes hemmaplan.

– Allt känns coolt, jag är väldigt trygg. Jag är med hela processen, vi kan alltid göra ändringar - precis innan sändning om vi så vill. Jag vet vad jag vill få sagt, det spelar absolut ingen roll om det inte är ordagrant. Man bara längtar efter publiken, de är fantastiska. Vi är polare, säger hon.

Redaktionsmötena hålls hemma hos Lotta Engberg en gång i veckan. Då äter de alltid sill och leker fram manusidéer.

Curt-Erik Holmquist kommer in i logen och slår sig ner bredvid Lotta Engberg. Hon drar upp benen, kryper tätt intill och lutar huvudet mot hans bröstkorg. Lotta Engberg minns telefonsamtalet från den tidigare underhållningschefen för 16 år sedan. Det var hans idé att hon skulle leda allsången.

– Det måste ha varit dåligt om käcka kärringar! skämtar Lotta Engberg.

Curt-Erik Holmquist var tidigare underhållningschef på Liseberg. Numera är han pensionerad, men gästade premiäravsnittet. ”Curt-Erik hade nyligen 70-årskalas, då var jag där”, säger Lotta Engberg.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Curt-Erik Holmquist berättar att Lotta Engberg ledde Lisebergs 80-årsfirande år 2003. Efter det var hon det självklara valet.

– Hon har bred erfarenhet, är en folkligt förankrad sångerska, lätt i huvudet och slängd i käften. Lotta har en fantastisk egenskap: hon biter sig aldrig fast. Om det kärvar så kommer hon genast med sin lätthet på en annan idé. Det är grymt förlösande. Så många egon man har jobbat med genom åren! Men Lotta är inte prestigebunden, säger han och fortsätter:

– Sen kan vi käbbla. Hon är intensiv när hon kommer i gång. Ibland fullföljer hon inte sina tankegångar, utan hoppar på nästa. Hon kan ibland börja inne i ett ämne och tro att jag är med. Det kanske är typiskt manligt, men jag har längre startsträcka. 

Därför lever Lotta som singel

Klockan 18:30 är det en och en halv timme kvar till livesändning, Lotta Engberg sitter i sminkstolen och blir pudrad av sin makeupartist. Begreppet ”klädpanik” tycks inte existera i programledarens värld, hon väntar in i det sista med att välja klänning för kvällen.

Lotta Engberg skojar om att programledarjobbet inte alltid är så glamouröst som man kan tro. Hon sminkas alltid av Catharina Gustafsson.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Lotta Engberg lever ett lugnt liv i hus utanför stan, med sina hundar och kantarellskogen runt knuten. Hon går varken ut på krogen eller dejtar.

2015 skilde sig Lotta Engberg från Patrik Ehlersson efter tjugo års äktenskap. Hon beskriver sig själv som ”supersingel”. 

– Det är många som verkar vara lite bekymrade för min skull. Men jag har full kula i mitt liv. Det där ordnar sig. Det är en sak när man är i 25-årsåldern. Då har man ett annat behov och börjar tänka på att skaffa familj och tänker framåt. Allt det där har ju jag gjort. Jag har min familj, med barnbarn och hundar. Så jag känner inte den stressen, det gör inget, säger hon.

Lotta Engberg får sin makeup lagd en och en halv timme innan sändning.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Lotta Engberg påstår att uppvaktningen är obefintlig, det är ingen som flörtar med henne.

Är det ingen som uppvaktar dig?

– Absolut inte. Jag har ingen aning om varför. Kanske för att jag aldrig står still? Jag är inte i den miljön, jag är varken på krogen eller på Tinder, säger hon.

Men det är ingen brist på nära relationer i Lotta Engbergs liv. Familjen och de sex barnbarnen upptar mycket tid, och hon har en stor vänkrets.

– Jag har väldigt många tjejkamrater som jag leker med. Bettan (Elisabeth Andreassen) och jag hänger en del. Men de jag umgås mest med är vänner med hundar. Vi är så illa tvungna, säger hon.

Lotta Engberg tycker inte om att sitta still. ”Det ska vara lite fart och fläkt”, säger hon. Det är tydligt att hon älskar att stå på scenen. På bilden blir programledaren sminkad av Catharina Gustafsson och går igenom några detaljer med redaktören Maria Engkvist.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

 

Nu är det bara minuter kvar till sändning. Lotta Engberg går igenom det sista med studiomannen Jean Jältsten.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Åker alltid raka vägen hem

Tv-sändningen pågår mellan 20:00-21:30. Lotta Engberg kliver av scenen med ett leende, utan minsta tecken på trötthet. Glada tillrop slängs mellan medarbetarna.

Lotta Engberg är full av energi, trots en lång arbetsdag.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

– Det roliga var att jag gjorde en miss i början! Vi skulle ha börjat med den gamla introduktionsmelodin, men jag började i alla fall sjunga den vi har nu. Fast det gjorde ingenting, säger hon.

Efter den 12 timmar långa arbetsdagen återstår nu att packa ihop och sen köra den halvtimmeslånga sträckan hem till huset.

– Jag åker alltid hem. Jag är ingen festis på det sättet, det är bara jobbigt att ha bilen kvar. Utom sista kvällen. Då går jag på slutfesten, säger Lotta Engberg innan hon vinkar godnatt.