Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fälld artikel: Lotta Bromés egna ord – slår tillbaka mot anklagelserna

Lotta Bromé meddelade på tisdagen att hon lämnar Sveriges Radio.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Lotta Bromé lämnade Sveriges Radio efter anklagelser om sexuella trakasserier
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM / SVERIGES RADIO
Foto: ALEX LJUNGDAHL

KLANDER FRÅN PON: Den här artikeln har klandrats av Pressens Opinionsnämnd (PON) för att ha brutit mot god publicistisk sed. Läs mer om beslutet här. 


Här kommenterar chefredaktör Thomas Mattsson PON:s beslut. 

Lotta Bromé bemöter nu anklagelserna om sexuella trakasserier. 

Programledaren meddelade i går att hon slutar på Sveriges Radio – eftersom hennes program P4 Extra ska förnyas. 

Men flera lyssnare har ifrågasatt förklaringen – och Bromé slår tillbaka mot anklagelserna i en rad svar i sociala medier. 

Den före detta P4 Extra-stjärnan Lotta Bromé meddelade under tisdagen att hon lämnar sin tjänst på Sveriges Radio. Bromé skrev själv i sitt Facebook-inlägg att ”man ska sluta på topp” och att hon beslutat sig för att gå vidare i karriären eftersom P4 Extra ska förnyas. 

Samtidigt har Expressen kunnat berätta att Lotta Bromé varit föremål för en internutredning på Sveriges Radio om sexuella trakasserier och att hon anklagas av flera SR-anställda för att ha betett sig olämpligt och maktfullkomligt. Expressen har talat med flera personer som vittnat om programledarens olämpliga uppträdande.

Lotta Bromé lämnade Sveriges Radio efter anklagelser om sexuella trakasserier.
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM / SVERIGES RADIO

Expressen har sökt Lotta Bromé vid upprepade tillfällen för en kommentar till anklagelserna. I sitt avskedsinlägg på Facebook nämnde hon inte internutredningen eller anklagelserna. Men flera läsare har hört av sig till Lotta Bromé via Facebook och Twitter med frågor om anklagelserna. 


LÄS MER: Lotta Bromé slutar på Sveriges Radio


Lotta Bromé: ”Lugn”

På onsdagen valde Lotta Bromé att själv bemöta anklagelserna och de som ifrågasatt hennes förklaring till avhoppet. Lotta Bromé vänder sig mot rapporteringen om hennes beteende och skriver: 

”Men det mest intressanta är väl ändå att människor tar allt det som skrivs i tidningar som sanningar?”, skriver Lotta Bromé i ett svar på Twitter. 

Radiohuset i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Flera lyssnare skriver att de saknar henne i etern och en person på Twitter undrar om hon nu kommer att försvinna ”härifrån”. Lotta Bromé svarar:

”Ja så småningom. Just nu är det mest intressant att ta del av allas åsikter - utan att de vet någonting om vad allt handlar om”


LÄS MER: Medarbetare mår dåligt – SR-profilens program flyttas


”Ta reda på fakta”

En person ifrågasätter att Lotta Bromé inte bemött anklagelserna som riktats mot henne och undrar varför hon varit så tyst. Bromé svarar kortfattat:

”Lugn”

Lotta Bromé skriver sedan att hon ska berätta mer ”när tiden är inne”.

Även på den Facebook-sida Lotta Bromé startat har flera lyssnare hört av sig med frågor om anklagelserna. Den som är ansvarig för Facebook-sidan har bemött inlägg där Bromé anklagas för sexuella trakasserier med orden: 

”Du kanske ska ta reda på fakta innan Du uttalar dig om saker som du inte vet något om?”

Sveriges Radio har inte velat kommentera uppgifterna om att Lotta Bromé utretts för sexuella trakasserier eller varför hon slutat på SR. 

– Lotta har meddelat på sin Facebook-sida att hon slutar på Sveriges Radio och vi har inga ytterligare kommentarer kring det. Vi kommenterar inte varför medarbetare slutar, oavsett vem det är, kommenterade kanalchefen Andreas Miller under gårdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.