Lotta Bromé meddelade på tisdagen att hon lämnar Sveriges Radio. Foto: MIKAEL SJÖBERGLotta Bromé meddelade på tisdagen att hon lämnar Sveriges Radio. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Lotta Bromé meddelade på tisdagen att hon lämnar Sveriges Radio. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Lotta Bromé lämnade Sveriges Radio efter anklagelser om sexuella trakasserier Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM / SVERIGES RADIOLotta Bromé lämnade Sveriges Radio efter anklagelser om sexuella trakasserier Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM / SVERIGES RADIO
Lotta Bromé lämnade Sveriges Radio efter anklagelser om sexuella trakasserier Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM / SVERIGES RADIO
Foto: ALEX LJUNGDAHLFoto: ALEX LJUNGDAHL
 Foto: ALEX LJUNGDAHL

Lotta Bromés egna ord – slår tillbaka mot anklagelserna

Publicerad

Lotta Bromé bemöter nu anklagelserna om sexuella trakasserier. 

Programledaren meddelade i går att hon slutar på Sveriges Radio – eftersom hennes program P4 Extra ska förnyas. 

Men flera lyssnare har ifrågasatt förklaringen – och Bromé slår tillbaka mot anklagelserna i en rad svar i sociala medier. 

Den före detta P4 Extra-stjärnan Lotta Bromé meddelade under tisdagen att hon lämnar sin tjänst på Sveriges Radio. Bromé skrev själv i sitt Facebook-inlägg att ”man ska sluta på topp” och att hon beslutat sig för att gå vidare i karriären eftersom P4 Extra ska förnyas. 

Samtidigt har Expressen kunnat berätta att Lotta Bromé varit föremål för en internutredning på Sveriges Radio om sexuella trakasserier och att hon anklagas av flera SR-anställda för att ha betett sig olämpligt och maktfullkomligt. Expressen har talat med flera personer som vittnat om programledarens olämpliga uppträdande.

Lotta Bromé lämnade Sveriges Radio efter anklagelser om sexuella trakasserier.Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM / SVERIGES RADIO

Expressen har sökt Lotta Bromé vid upprepade tillfällen för en kommentar till anklagelserna. I sitt avskedsinlägg på Facebook nämnde hon inte internutredningen eller anklagelserna. Men flera läsare har hört av sig till Lotta Bromé via Facebook och Twitter med frågor om anklagelserna. 

 

LÄS MER: Lotta Bromé slutar på Sveriges Radio

 

Lotta Bromé: ”Lugn”

På onsdagen valde Lotta Bromé att själv bemöta anklagelserna och de som ifrågasatt hennes förklaring till avhoppet. Lotta Bromé vänder sig mot rapporteringen om hennes beteende och skriver: 

”Men det mest intressanta är väl ändå att människor tar allt det som skrivs i tidningar som sanningar?”, skriver Lotta Bromé i ett svar på Twitter. 

Radiohuset i Stockholm.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Flera lyssnare skriver att de saknar henne i etern och en person på Twitter undrar om hon nu kommer att försvinna ”härifrån”. Lotta Bromé svarar:

”Ja så småningom. Just nu är det mest intressant att ta del av allas åsikter - utan att de vet någonting om vad allt handlar om”

 

LÄS MER: Medarbetare mår dåligt – SR-profilens program flyttas

 

”Ta reda på fakta”

En person ifrågasätter att Lotta Bromé inte bemött anklagelserna som riktats mot henne och undrar varför hon varit så tyst. Bromé svarar kortfattat:

”Lugn”

Lotta Bromé skriver sedan att hon ska berätta mer ”när tiden är inne”.

Även på den Facebook-sida Lotta Bromé startat har flera lyssnare hört av sig med frågor om anklagelserna. Den som är ansvarig för Facebook-sidan har bemött inlägg där Bromé anklagas för sexuella trakasserier med orden: 

”Du kanske ska ta reda på fakta innan Du uttalar dig om saker som du inte vet något om?”

Sveriges Radio har inte velat kommentera uppgifterna om att Lotta Bromé utretts för sexuella trakasserier eller varför hon slutat på SR. 

– Lotta har meddelat på sin Facebook-sida att hon slutar på Sveriges Radio och vi har inga ytterligare kommentarer kring det. Vi kommenterar inte varför medarbetare slutar, oavsett vem det är, kommenterade kanalchefen Andreas Miller under gårdagen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag