Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fälld artikel: Lotta Bromé vägrar be om ursäkt: ”Mitt samvete är rent”

Lotta Bromé anklagas för sexuella trakasserier och olämpligt uppträdande gentemot SR-anställda
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM / SVERIGES RADIO
Lotta Bromé skriver på sin Facebook: ”Mitt samvete är rent”
Foto: MIKAEL SJÖBERG

KLANDER FRÅN PON: Den här artikeln har klandrats av Pressens Opinionsnämnd (PON) för att ha brutit mot god publicistisk sed. Läs mer om beslutet här. 


Här kommenterar chefredaktör Thomas Mattsson PON:s beslut. 

Programledaren Lotta Bromé lämnade Sveriges Radio – efter att ha internutretts om anklagelser om sexuella trakasserier. 

Lotta Bromé slår i från sig – och menar att hon inte har något att be om ursäkt för. 

”Mitt samvete är rent”, skriver hon på Facebook. 

SR:s styrelse följer hanteringen av Bromé och ledamoten Gunnar Wetterberg vill att SR förbättrar arbetet mot trakasserier. 

– Att man dels undanröjer så många risker man kan för det här, dels att man tar väldigt allvarliga samtal med chefer överallt.


Lotta Bromé lämnade efter nästan tio år tjänsten som programledare på P4 Extra. Programledaren internutreddes under hösten – efter anklagelser om sexuella trakasserier. Bromé skrev själv att hon ville ”sluta på topp” och att hon såg fram emot nya möjligheter i karriären. 

Men det är inte hela bilden av sortin. Expressen har kunnat berätta att Lotta Bromé varit föremål för en internutredning på SR om sexuella trakasserier. Redan i februari nåddes en SR-chef av larm om att Lotta Bromés beteende. Hon anklagas av flera SR-anställda för att ha betett sig olämpligt och maktfullkomligt och blev tvungen att lämna sitt program P4 Extra efter att utredningen var klar. 

”Mitt samvete är rent”

Expressen har sökt Lotta Bromé vid flera tillfällen utan resultat. Efter att Bromé meddelade på Facebook att hon slutar på Sveriges Radio har hon mottagit kritiska meddelanden från lyssnare som undrar varför hon inte berättar om sin inställning till anklagelserna. 

Lotta Bromé har i ett antal inlägg på Facebook och Twitter bemött några av anklagelserna – och hävdar att hon är oskyldig. I lördags skrev en lyssnare till henne på Facebook att det bara är Bromé och hennes samvete som vet vad som är sant. Lotta Bromé svarade då: 

”Mitt samvete är rent. Och det vet vad som hänt. Och inte dessutom!”


LÄS MER: Lotta Bromé slutar på Sveriges Radio


En annan lyssnare uppmanar Bromé att be om förlåt till de som hon kränkt. Lotta Bromé skriver att det inte är lätt att tala om en ursäkt i hennes fall:

”Det behövs två för att den ska fungera. Eller fler om du vill blanda in Gud”

När fler lyssnare uppmanar Lotta Bromé tar tålamodet slut och hon skriver: 

”Nu bemödar jag mig inte mer. Det får räcka”


LÄS MER: Lotta Bromés egna ord – slår tillbaka mot anklagelserna


Lotta Bromé: ”Det får räcka”

Flera lyssnare stöttar Lotta Bromé och en liknar anklagelserna vid häxprocesser. Bromé gillar liknelsen och skriver:

”Börjar bli lite varmt. Men snart så kan ’häxan’ börja tala”

SR-ledningen har utstått hård kritik för att man agerade saktfärdigt kring anklagelserna mot Bromé och för att man inte kommunicerat orsakerna till att hon slutar. Sveriges Radios styrelse har möte den 12 december. Expressen har även sökt ledamöterna i SR:s styrelse. Styrelseordförande John Brattmyhr står fast vid att han har förtroende för SR-ledningens hantering av Lotta Bromé. 

Flera styrelseledamöter hänvisar frågor till SR:s ordförande respektive SR:s vd Cilla Benkö. Ledamoten Gunnar Wetterberg (medverkar återkommande på Expressens ledarsida reds. anm.) berättar att han är tillfreds med den information han fått om hanteringen. 

– Jag är nöjd med det jag fått. 

Tror du man behöver förbättra något för framtiden så att det inte blir så att man anmäler något i februari och så händer det inte något sedan?

– Det är nog en sådan sak vi pratar om i styrelsen.

– Vi har inte haft något styrelsemöte sedan det hände. 

Vad är viktigast i det fortsatta arbetet framåt?

– Samma sak som i alla branscher. Att man dels undanröjer så många risker man kan för det här, dels att man tar väldigt allvarliga samtal med chefer överallt. För det här handlar först och främst om förövarna, men det är också att cheferna på ett helt annat sätt tar sitt ansvar.

Vad beror det på att cheferna inte tar sitt ansvar? Sådana här ärenden borde man väl vara väldigt försiktiga med så att allt går rätt till?

– Det är inte bara att få in ett ärende utan chefer ska kunna se sådant här innan ett ärende uppstår. De ska kunna kväsa saker i sin linda.


LÄS MER: SR-profilen har tidigare utretts för övergrepp


Styrelsen följer SR:s arbete

Även ledamoten Åsa Bernlo har förtroende för SR:s ledning, men betonar vikten av att som arbetsgivare följa upp så att arbetet mot trakasserier på arbetsplatser förbättras. 

– I det större perspektivet är ju varje arbetsgivares roll i det här läget att titta över vad man har för rutiner. Där tycker jag att Sveriges Radio har bra policyer och goda rutiner. Men det finns alltid saker som man kan göra för att sprida den informationen vidare och faktiskt arbeta med frågan löpande. Det tror jag vi alla som arbetsgivare och hela samhället har ett stort ansvar och nytta i att göra. 

Sveriges Radios ledning har inte velat kommentera orsakerna till att Lotta Bromé slutar och hänvisar till tidigare uttalanden. Kanalchefen Andreas Miller önskade Bromé lycka till i förra veckan, men ville inte kommentera resultatet från internutredningen eller orsaken till Bromés sorti. 

– Lotta har meddelat på sin Facebook-sida att hon slutar på Sveriges Radio och vi har inga ytterligare kommentarer kring det. Vi kommenterar inte varför medarbetare slutar, oavsett vem det är. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.