P4-programledaren Lotta Bromé har valt att lämna sin tjänst på Sveriges radio. Foto: OLLE SPORRONGP4-programledaren Lotta Bromé har valt att lämna sin tjänst på Sveriges radio. Foto: OLLE SPORRONG
P4-programledaren Lotta Bromé har valt att lämna sin tjänst på Sveriges radio. Foto: OLLE SPORRONG
Lotta Bromé. Foto: MIKAEL SJÖBERGLotta Bromé. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Lotta Bromé. Foto: MIKAEL SJÖBERG
P4-programledaren Lotta Bromé har valt att lämna sin tjänst på Sveriges radio. Foto: ANNA HÅLLAMSP4-programledaren Lotta Bromé har valt att lämna sin tjänst på Sveriges radio. Foto: ANNA HÅLLAMS
P4-programledaren Lotta Bromé har valt att lämna sin tjänst på Sveriges radio. Foto: ANNA HÅLLAMS

Lotta Bromé slutar på Sveriges Radio

Publicerad
Uppdaterad

Lotta Bromé slutar på Sveriges Radio efter anklagelserna om sexuella trakasserier.
Hon meddelar själv via Facebook att hon beslutat sig för att lämna SR – efter tio år som programledare.
– Det var inget lätt beslut för mig att fatta, skriver Lotta Bromé.  

P4-programledaren Lotta Bromé har valt att lämna sin tjänst på Sveriges Radio. Hon har under flera år lett det populära P4-programmet ”P4 Extra”, men väljer nu att lämna programmet och kanalen. 

Efter att medarbetare i början av november vittnade om sexuella trakasserier från den kända radioprofilen har Lotta Bromé varit sjukskriven. Enligt anonyma vittnen till Expressen ska Bromé gjort sexuella närmanden och kränkt medarbetare.   

Sveriges Radio har gjort en internutredning, men inte gett några besked om hennes framtid. 

En av de som utsatts av Lotta Bromé säger till Expressen: 

– Det är otroligt skönt att sanningen är ute eftersom hon inte är värd sin status och upphöjdhet. Det har känts som ett hån att mörka hennes namn och jag tror att alla inblandade upplever en lättnad över att hennes namn är publicerat. Det blir som ett kvitto på att hennes beteende är oacceptabelt och det möjliggör att man så småningom kan gå vidare utan en alltför bitter eftersmak.

Lotta Bromé meddelade via Facebook

Lotta Bromé som startade Facebook-sidan bara timmar innan hon publicerade beslutet skriver: 

"Det här är inget lätt beslut för mig att fatta. Jag har älskat att jobba med det stora och det lilla - sida vid sida. Jag älskar att möta människor-såväl kända som nya bekantskaper."

Hon tackar publiken och förklarar sitt beslut med orden: 

”Programmet ska till vissa delar förnyas - och då är det bättre att man kan starta om på noll - och därför väljer jag att stiga av. Nu väntar nya utmaningar och nya idéer. Jag har tackat många - men ändå sparat er till sist- LYSSNARE Stort tack för att ni valt att lyssna genom åren”

Under hennes tio år har Bromé och programmet vunnit åtta radiopris – folkets pris. Det senaste året har Lotta Bromé bevakat USA-valet, 100 dagar med Trump, val i Paris och terrordådet i Manchester.

"Som sagt - det har varit ett stort år, kanske mitt bästa och det heter ju att man ska sluta på topp!"

Kanalchefen: "Vi har respekt för hennes beslut" 

Andreas Miller, kanalchef på P4 Radio Stockholm, vill vaken bekräfta eller dementera uppgifterna om att Lotta Bromé får lämna på grund av anklagelserna. 

Varför slutar Lotta Bromé? 

– Lotta har meddelat på sin Facebook-sida att hon slutar på Sveriges Radio och vi har inga ytterligare kommentarer kring det. Vi kommenterar inte varför medarbetare slutar, oavsett vem det är. 

Lämnar Lotta Bromé pågrund av den interna utredningen rörande anklagelser kring sexuella trakasserier? 

– Den interna utredningen kommenterar vi inte externt på något sätt. Det har vi inte gjort tidigare och det gör vi inte i dag heller. 

Hade hon kunnat jobba kvar om hon hade valt att inte sluta?

– Lotta slutar på Sveriges Radio och vi har respekt för det beslutet. Hon har beskrivit själv på sin Facebook-sida så läs gärna det inlägget. 

Hon väljer att sluta efter att ha varit avstängd efter anklagelser om sexuella trakasserier. Var du som kanalchef inblandad i hennes beslut att lämna? 

– Jag kommenterar inte några spekulationer i det här avseendet. Och jag kommenterar inte någon intern utredning som pågått inom Sveriges Radio, det gör inte vi i det här fallet. 

Kommer hon kunna jobba på SR i framtiden? 

– Lotta slutar på Sveriges Radio och det har vi respekt för. Vi kommenterar inte det ytterligare. 

Är  internutredningen klar?

– Vi kommenterar inte internutredningen. Vi varken bekräftar eller dementerar personalärenden externs och det gäller även personalärenden. 

Men det finns ju ett större intresse här då en av era mest välkända profiler anklagas för att ha begått sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Finns det inte ett ansvar från SR att bemöta den kritiken utåt? 

– Vi varken bekräftar eller dementerar personalärenden externt. Det gäller även den internutredning som har varit på Sveriges Radio och det är självklart så att det inte är okej med sexuella trakasserier på Sveriges Radio punkt. 

De kollegor till Lotta som känt sig utsatta av henne, vilken hjälp får de?  

– Hur vi jobbar internt med personalfrågor det kommenterar inte jag externt. 

Utöver att ni på ert interna intranät önskar Lotta Bromé lycka till, finns det något mer du kan säga? 

– Lotta slutar, vi har inga ytterligare kommentarer kring det. Jag kan säga att det är en förlust för publiken att Lotta slutar. 

Är det en förlust även för Sveriges Radio? 

– Det är en förlust för publiken och det är en förlust för Sveriges Radio. 

Expressen söker Lotta Bromé för en kommentar. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag