Fälld artikel: Lotta Bromé slutar på Sveriges Radio

P4-programledaren Lotta Bromé har valt att lämna sin tjänst på Sveriges radio.
Foto: OLLE SPORRONG
Lotta Bromé.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
P4-programledaren Lotta Bromé har valt att lämna sin tjänst på Sveriges radio.
Foto: ANNA HÅLLAMS

KLANDER FRÅN PON: Den här artikeln har klandrats av Pressens Opinionsnämnd (PON) för att ha brutit mot god publicistisk sed. Läs mer om beslutet här. 


Här kommenterar chefredaktör Thomas Mattsson PON:s beslut.

Lotta Bromé slutar på Sveriges Radio efter anklagelserna om sexuella trakasserier.
Hon meddelar själv via Facebook att hon beslutat sig för att lämna SR – efter tio år som programledare.
– Det var inget lätt beslut för mig att fatta, skriver Lotta Bromé.  

P4-programledaren Lotta Bromé har valt att lämna sin tjänst på Sveriges Radio. Hon har under flera år lett det populära P4-programmet ”P4 Extra”, men väljer nu att lämna programmet och kanalen. 

Efter att medarbetare i början av november vittnade om sexuella trakasserier från den kända radioprofilen har Lotta Bromé varit sjukskriven. Enligt anonyma vittnen till Expressen ska Bromé gjort sexuella närmanden och kränkt medarbetare.   

Sveriges Radio har gjort en internutredning, men inte gett några besked om hennes framtid. 

En av de som utsatts av Lotta Bromé säger till Expressen: 

– Det är otroligt skönt att sanningen är ute eftersom hon inte är värd sin status och upphöjdhet. Det har känts som ett hån att mörka hennes namn och jag tror att alla inblandade upplever en lättnad över att hennes namn är publicerat. Det blir som ett kvitto på att hennes beteende är oacceptabelt och det möjliggör att man så småningom kan gå vidare utan en alltför bitter eftersmak.

Lotta Bromé meddelade via Facebook

Lotta Bromé som startade Facebook-sidan bara timmar innan hon publicerade beslutet skriver: 

"Det här är inget lätt beslut för mig att fatta. Jag har älskat att jobba med det stora och det lilla - sida vid sida. Jag älskar att möta människor-såväl kända som nya bekantskaper."

Hon tackar publiken och förklarar sitt beslut med orden: 

”Programmet ska till vissa delar förnyas - och då är det bättre att man kan starta om på noll - och därför väljer jag att stiga av. Nu väntar nya utmaningar och nya idéer. Jag har tackat många - men ändå sparat er till sist- LYSSNARE Stort tack för att ni valt att lyssna genom åren”

Under hennes tio år har Bromé och programmet vunnit åtta radiopris – folkets pris. Det senaste året har Lotta Bromé bevakat USA-valet, 100 dagar med Trump, val i Paris och terrordådet i Manchester.

"Som sagt - det har varit ett stort år, kanske mitt bästa och det heter ju att man ska sluta på topp!"

Kanalchefen: "Vi har respekt för hennes beslut" 

Andreas Miller, kanalchef på P4 Radio Stockholm, vill vaken bekräfta eller dementera uppgifterna om att Lotta Bromé får lämna på grund av anklagelserna. 

Varför slutar Lotta Bromé? 

– Lotta har meddelat på sin Facebook-sida att hon slutar på Sveriges Radio och vi har inga ytterligare kommentarer kring det. Vi kommenterar inte varför medarbetare slutar, oavsett vem det är. 

Lämnar Lotta Bromé pågrund av den interna utredningen rörande anklagelser kring sexuella trakasserier? 

– Den interna utredningen kommenterar vi inte externt på något sätt. Det har vi inte gjort tidigare och det gör vi inte i dag heller. 

Hade hon kunnat jobba kvar om hon hade valt att inte sluta?

– Lotta slutar på Sveriges Radio och vi har respekt för det beslutet. Hon har beskrivit själv på sin Facebook-sida så läs gärna det inlägget. 

Hon väljer att sluta efter att ha varit avstängd efter anklagelser om sexuella trakasserier. Var du som kanalchef inblandad i hennes beslut att lämna? 

– Jag kommenterar inte några spekulationer i det här avseendet. Och jag kommenterar inte någon intern utredning som pågått inom Sveriges Radio, det gör inte vi i det här fallet. 

Kommer hon kunna jobba på SR i framtiden? 

– Lotta slutar på Sveriges Radio och det har vi respekt för. Vi kommenterar inte det ytterligare. 

Är  internutredningen klar?

– Vi kommenterar inte internutredningen. Vi varken bekräftar eller dementerar personalärenden externs och det gäller även personalärenden. 

Men det finns ju ett större intresse här då en av era mest välkända profiler anklagas för att ha begått sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Finns det inte ett ansvar från SR att bemöta den kritiken utåt? 

– Vi varken bekräftar eller dementerar personalärenden externt. Det gäller även den internutredning som har varit på Sveriges Radio och det är självklart så att det inte är okej med sexuella trakasserier på Sveriges Radio punkt. 

De kollegor till Lotta som känt sig utsatta av henne, vilken hjälp får de?  

– Hur vi jobbar internt med personalfrågor det kommenterar inte jag externt. 

Utöver att ni på ert interna intranät önskar Lotta Bromé lycka till, finns det något mer du kan säga? 

– Lotta slutar, vi har inga ytterligare kommentarer kring det. Jag kan säga att det är en förlust för publiken att Lotta slutar. 

Är det en förlust även för Sveriges Radio? 

– Det är en förlust för publiken och det är en förlust för Sveriges Radio. 

Expressen söker Lotta Bromé för en kommentar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.