Expressens Malin Roos möter Lotta Bromé. Foto: Cornelia Nordström
Expressens Malin Roos möter Lotta Bromé.  Foto: Cornelia Nordström

Lotta Bromé: En av de bästa sakerna i mitt liv

Publicerad

Guldklänning och klackar så höga att hon tippar framåt.

När Lasse Holm ringde och frågade om hon ville vara med i Diggiloo, trodde Lotta Bromé att mannen i fråga blivit galen.

En vecka efter premiären, säger radiostjärnan att det är något av det bästa hon har gjort, efter att bli mamma.

- Jag har ingen lust att huka mig längre. För det har jag sannerligen gjort.

Typiskt när man träffar folk som jobbar med att ställa frågor.

- Varför är inte du på fotbolls-EM? säger Lotta Bromé, 46, innan jag ens fått fram pennan.

För att jag intervjuar dig, svarar jag och kontrar.

- Varför inte du på EM?

- För att jag gör Diggiloo i sommar. Och för att Fotbollförbundet mer än radio och tv har förstått hur bra jag är på fotboll. Jag brinner för och kan fotboll.

Säker, alltid med ett svar, eller en fråga, i hölstret.

Det är så vi lärt känna programledaren.

Och det var väl så cheferna på Radio Skaraborg tänkte när hon som 15-åring travade in på redaktionen i Skövde och krävde jobb, typ.

- Nej, jag travade inte in, säger Bromé. De hade telefonväkteri och jag ringde och klagade på att de inte hade några program för ungdomar, bara bönder och kristna.

- Sen sa jag att de spelar dålig musik och erbjöd mig att hjälpa till.

Och där blev hon kvar.

"Fortfarande nyfiken"

Så här dags har Lotta Bromé tillbringat två tredjedelar av sitt liv i studion, hennes program "P4 Extra" (måndag till torsdag) drar miljonpublik och i höstas utsågs hon för fjärde året till Sveriges bästa radiopratare.

- Ja, jag tycker att jag är rätt bra, svarar hon på frågan. Jag är fortfarande nyfiken och tycker att det är lika roligt att prata med kända som okända, och programmet är nog uppsytt efter mig.

- Men gör man prinsessbröllop eller dop så går det ju inte att improvisera, då är det inte jag som sätter ramarna utan hovet.

Du ledde sändningarna från både bröllopet och Estelles dop, vem på slottet är du bundis med?

- Haha, ingen, för då hade jag fått dem till studion. Och jag har försökt, jättelänge.

Vem av dem vill du intervjua helst och vad skulle du fråga?

Lotta Bromé med sin vapendragare Carl-Jan Granqvist.Foto: Tommy Pedersen
- Allihopa. Jag tror att Victoria är en rätt kul typ, men skulle gärna intervjua kungen också. Jag skulle vilja prata om hans skivsamling, det sägs att han har en diger...

Hon fortsätter:

- Jag har alltid varit fascinerad av kungafamiljen. När kungen gifte sig var jag elva och skrev en insändare i Expressen: "Grattis kungen, ditt val är vår vilja, välkommen till oss Silvia! Charlotta Bromé, 11 år, Skultorp."

HAHAHAHA.

Hon skrattar högt och fortsätter när servitören på stamstället kommer fram:

- Fjollkaffe eller bryggkaffe?

- Fjollkaffe. Eller... varför inte en lesbisk latte?

- Det här är den nya jag. Jag tänker inte vara tyst längre, säger hon, fortfarande med skratt, men inte utan allvar.

Hon må vara proffs på att få folk att svara på hennes frågor i radio, med sitt eget privatliv har Lotta Bromé varit ytterst förtegen.

Sedan fem år tillbaka lever hon med flickvännen Camilla Berg och dottern Bonnie, 5, vars pappa är radioprofilen Henrik Olsson.

- Jag är till att börja med ganska blyg. Och när det gäller min dotter och min familj så har jag velat behålla det för mig själv, säger hon och tillägger att det var en oerhörd knäck när hon inte fick det.

"Jättejobbigt att brottas med"

Lotta Bromé berättar om julen 2003, hon hade just varit julvärd i tv, den första efter Arne Weise, när hon blev uppringd av Se och Hör.

- De sa att de hade en bild på mig och min tjej när vi badade...

- Att påstå att det bara är Kajsa Bergqvist som har outats av media är bullshit. Jag har aldrig pratat om min sexualitet någonsin egentligen och det var min största skräck att det skulle stå någonstans, säger Lotta Bromé och fortsätter:

- Jag tillhör den generation som blev förälskad i en person av samma kön två år efter att det inte längre betraktades som psykisk sjukdom. När man dessutom kommer från en liten plats, det var jättejobbigt att brottas med. Jag ville dö.

- Det värsta var inte vad andra skulle tycka, det svåra var mitt eget förakt mot mig själv. Att inse att jag inte skulle uppfylla mina drömmar, att jag inte alls skulle bli upplockad av en prins på en häst.

- Det spelar ingen roll hur många som dunkar en i ryggen när man inte tycker om sig själv, säger Bromé som själv beskriver sig som bisexuell.

Att din dotter Bonnie har fyra föräldrar, måste ändå vara rätt skönt i bland i det så kallade vardagspusslet...?

- Jag har inget att jämföra med, men är glad att du säger att hon har fyra föräldrar för det tycker folk är SÅ krångligt. Men för Bonnie är det inget konstigt och för barnen på dagis är det inget konstigt. Hon har en mamma en pappa och fyra föräldrar, sen om hon kallar Oscar och Camilla för mamma och pappa eller bonusföräldrar, det är upp till henne.

"Väldigt bra för mig"

Hon visar en bild i mobilen, en makalöst söt snart sexåring som tappat sin första tand och leker Loreen.

Lotta berättar att dottern blev mäkta imponerad av den tighta guldblåsan som mamma hade på sig i "Diggiloo"-premiären i Ronneby förra lördagen.

- När vi var klara med showen så kände jag, så bra att jag gjorde det här för Bonnies skulle också, så att hon vet att alla är okej, hur man än ser ut. Då kände jag mig stolt.

Fast du sa från scen "Här står JAG i dreamgirl-klänning, vem hade trott det?". Vad hände?

- Ja, hahaha, vad hände? Lasse Holm ringde en dag och frågade om jag ville vara med, och jag svarade "Haha, lägg av, kul skämt."

- Sen pratade jag med Camilla, Henrik och mina föräldrar och alla tyckte att jag skulle göra det.

- Det är så väldigt bra för mig det här. En av de bästa sakerna i mitt liv.

- Jag dansade till och med i högklackat ju! Även om Charlotte Perrelli tyckte de var platta i jämförelse, skrattar Bromé som har musikalisk bakgrund.

"Jag hinner inte"

Mamma var revydrottning i Skara, syster sjunger i jazzband och själv åkte hon som tioåring runt och spelade piano på ålderdomshem. Hon har haft popband med Anna-Lena Brundin och skrivit låttexter åt bland annat Shirley Clamp.

- Jag skulle gärna skriva mer musik, men jag hinner inte. Jag skulle vilja göra en svensk text på Jessica Anderssons "Did it for love".

Jag frågar hur det kommer sig att hon slutade med tv egentligen.

- Det får du nästan fråga tv om.

- Vi pratade om att jag skulle göra en talkshow och det ville jag, men först var jag tvungen att göra ett annat program "Experterna" (2005). Ett jättedåligt program som tv-chefen hittat på själv.

- Alla sa att jag var en idiot om jag tackade nej till lördagar 20.00, nu vet jag att aldrig mer kommer att hoppa på nåt jag inte tror på.

Men talkshow, skulle du fortfarande vilja?

- Under rätt förutsättningar, absolut.

- Men jag vet inte vilken typ av tjejer de vill ha, de vill väl ha en annan sort.

- Fast Babben har ju fått göra...

Varför nämner du Babben?

- För att hon inte är den stereotypa kvinna som står och leder "Magiskt" på lördagarna. Hon har en helt annan magi, säger Lotta Bromé, och så är vi plötsligt tillbaka på fotbolls-EM.

Hur går det för Sverige?

- Ja, hur går det? Det kändes bättre innan Johan Elmander blev skadad. Men jag hoppas ju att det ska gå bra, för då kommer våra fotbollslåtar i "Diggiloo" att lyfta ännu mer.

- Ju mer likt 94 det blir, desto större bli vår succé.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag